featured

D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir | D Vitamini Eksikliği Neden Olur

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

D vitamini eksikliği çağımızın sorunlarından biri haline geldi. Son zamanlarda D vitamininden oldukça bahsedilmekte. Hatta günümüzde D vitamini için ‘’madde’’ ismi kullanılıyor. Çünkü artık D vitamini bir vitaminden çok bir hormon olarak ele alınıyor ve bunun için ondan madde diye bahsediliyor. Dolayısı ile sağlıklı bir yaşam için d vitaminin ne kadar gerekli oluğu da bu şekilde anlaşılabiliyor. Bu yazımızda sizler için d vitamini yetersizliği konusunu ele aldık ve d vitamini eksikliği nasıl giderilir, bu eksiklik neden kaynaklanır ayrıntılı olarak ele aldık.

D Vitamini Nasıl Alınır?

Kanımızda bulunan D vitamininin yaklaşık olarak yüzde 90 ile 95’i cildimiz, güneşten sentezlemektedir. Yani güneşten gelen ultra viyole (UV) ışınları sayesinde D vitamininin sentezi cildimizde gerçekleşmektedir. Kanımızdaki D vitaminin ise yalnızca yüzde 5’i ile yüzde 10’u kadarı tüketilen gıdalar sayesinde sağlanmaktadır.

D Vitamini Görevleri Nelerdir?

D vitamini vücudumuz için olukça önemlidir. Dolayısı ile D vitamininin eksikliği durumunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. D vitaminin görevleri arasında en önemlisi; kalsiyum ile birlikte kemik sağlığını düzenliyor olmasıdır. Bu en önemli görevle birlikte D vitamini görevleri arasında şunlar da yer almaktadır:

Hücre zarlarının oluşmasını sağlamakKas sinir iletimiBağışıklık sistemiMetabolizmanın pek çok biyokimyasal işleminde

D Vitamini Eksikliği Nedenleri

D vitamini eksikliği neden olur sorusunun yanıtı oldukça merak edilmektedir. Günümüzde, insanlarda yaygın olarak D vitamini eksikliği gözlemlenmektedir. Bunun nedeni de insanoğlunun 200 bin yıllık evrimsel gelişimi ile birlikte insanların doğallıktan giderek uzaklaşmasıdır. Çünkü insanlığın uygarlaşmaya başlamasıyla birlikte giyinilmeye başlandı, yerleşik düzenin benimsenmesiyle de açık ortamlardan kapalı ortamlara geçildi. 

Böylelikle insanlar güneş ile olan buluşmalarını azalttı ve D vitamini eksikliği söz konusu olmaya başladı. Yaşadığımız bu modern çağda, beslenme alışkanlıklarının getirdiği negatif faktörler de insanların D vitamini yetersizliği yaşamasına neden oldu.

Belirli bir yaştan sonra insanlarda daha fazla D vitamini eksikliği görülmesinin nedeni; daha az güneşe çıkılmasıdır. Ancak belirli bir yaştan sonra güneşe yeterince çıkılsa dahi cildin güneş ışınlarından D vitaminlerinden sentez yapabilme yetisi azalmaktadır. Genel olarak D vitamini eksikliği nedenleri şunlardır:

Yetersiz güneşlenmeGüneş koruyucu kremler kullanmakEsmer cilde sahip olmakObezite sorunuİleri yaşSağlıksız beslenmeGebelikMide küçültme ameliyatları

D Vitamini Eksikliği Hastalıkları Nelerdir?

D vitamini eksikliği nelere yol açar ve hangi hastalıklara neden olur diye oldukça merak edilmektedir. D vitamini yetersizliği pek çok rahatsızlığın ve hastalığın söz konusu olmasına neden olmaktadır. Bu hastalıklar ise genel olarak şunlardır:

Kalp ve damar hastalıklarıHipertansiyonŞeker hastalığıRaşitizmOsteoporozBazı kanser türleri

Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda D vitamini eksiliği ile bu hastalıklar arasında direkt olarak bir bağlantı saptanamamıştır ancak d vitamini düzeyi yüksek olan kişilerin daha sağlıklı olduklarını ortaya konmuştur. Ayrıca yapılan bu bilimsel çalışmalar, D vitamini yeterli düzeyde olan kişilerin daha uzun yaşadığını da göstermektedir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

D vitamini eksikliği, çeşitli hastalıkların ortaya çıkması ile ortaya çıkabilmektedir. Çünkü bu vitaminin eksikliği çeşitli rahatsızlıkların ve hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyebilmektedir. Dolayış ile bir rahatsızlık, d vitamini yetersizliği belirtisi olabilmektedir.

Kandaki d vitamini düzeyi, birbirinden farklı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak d vitamini yetersizliği söz konusu olup olmadığının anlaşılabilmesinin oldukça basit bir yolu vardır. Basit bir kan testi ile d vitamini düzeyi ölçtürülebilmektedir.

D Vitamini Düzeyi Ne Kadar Olmalı?

Sağlıklı bir bireyde olması gereken, ideal d vitamini düzeyi 20 ng/ml olarak bilinmektedir. Bu, insanların kemik sağlığı için olması gereken asgari düzeydir. Ancak son zamanlarda 20 ng/ml düzeyinin yeterli olmadığı, bu düzeyin 50 ng/ml olası gerektiği düşünülmektedir. İdeal d vitamini düzeyi bilgileri ise şu şekildedir:

20 ng/ml : düşük20-30 ng/ml : orta30-50 ng/ml : ideal

D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir ?

Günümüzde daha fazla kapalı ortamlarda yaşanması, güneşle yeteri kadar temas edilmemesi gibi nedenlere bağlı olarak, vücudun ihtiyaç duyduğu d vitamininin alınabilmesi için gıdalardan daha fazla yararlanılmalı ve takviye ilaç kullanılmalıdır.

Amerikan Sağlık Kuruluşları Birliği tarafından 20 ile 65 yaş arasında olan kişilere günlük olarak 600 ünite d vitamini alması önerilmektedir. 65 yaş sonrası için de alınması tavsiye edilen d vitamini miktarı 800 ünite olmaktadır. Bazı kuruluşlar da günlük olarak alınması gereken d vitamini miktarını 1000 ünite olarak belirtmektedir.

D Vitamini Eksikliği Ne Yemeli ?

D vitaminin kaynağı güneştir ancak günümüzde daha az güneşle temas edilmesinden dolayı d vitamini eksikliği söz konusu olmaktadır. Ancak tamamen olmasa da bir miktar d vitamini ihtiyacı gıdalardan karşılanabilmektedir. D vitamini eksikliği için ne yemeli sorusuna yanıt olarak verilebilecek pek çok gıda yoktur. Genel olarak tavsiye edilen gıdalar şunlardır:

SomonUskumruSardalyaYumurta sarısıCiğerBazı mantarlar

Bu gıdalarda d vitamini bulunmaktadır ancak yeteri değildir. Haftada 2 gün balık yenmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü bu hem d vitamini hem de omega 3 almak bakımından oldukça önemlidir.

D Vitamini Almak için Ne Yapmalı ?

Gıdalardan belirli bir miktar d vitamini alınabilmektedir ancak bu, vücudun d vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterli değildir. Bu nedenle de d vitamini eksikliği giderilebilmesi için doğal kaynak olan Güneş’ten yararlanılmalıdır. Bunun için de özellikle mayıs ve eylül ayları arasında, ünlük olarak 30 dakika vücut gövdesinin yüzde 50’sinin güneşe maruz kalması yeterli olmaktadır.

D Vitamini Fazlalığı | D Vitamini Eksikliği

Ciltte yapılan d vitamini sentezinin geçerlilik süresi yaklaşık olarak 15 gündür. Ancak d vitamini fazlalığı, yağ dokusunda depolanmaktadır. Bunun için de mayıs ve eylül aralarında depoların doldurulması gerekmektedir. Çünkü diğer mevsimlerde hem hava şartlarından dolayı hem de daha az güneşe çıkılıp daha kalın giyinildiğinden dolayı güneşten yeteri kadar d vitamini alınamamaktadır.

Mayıs ve eylül ayları arasında depolanan d vitamini bir süre sonra bitmeye başlamaktadır. Sonbahar ve kış aylarında d vitamini için test yapıldığında, bu düzeyin oldukça düştüğü de görülmektedir. Kısacası bu aylarda d vitamini takviyesi alınması tavsiye edilmektedir.

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Raşitizm

Çocuklarda D vitamini eksikliği, Raşitizm hastalığı nedeni olmaktadır. Raşitizm hastalığı, çocuklara kemiklerin çarpılmasıyla seyretmektedir ve oldukça ağır bir hastalıktır. Ancak içinde bulunduğumuz çağda özellikle gelişmiş ülkelerde raşitizm hastalığı, ağır bir hastalık olmaktan çıkmıştır.

Yetişkinlerde D Vitamini Eksikliği Osteoporoz

Çocuklardan farklı olarak ileri yaşlarda yani yetişkinlerde D vitamini eksikliği Osteoporoz nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. 50 yaş döneminde, menopoz sonrası kadınlar ile 60-65 yaş üstü erkeklerde osteoporoz hastalığı daha sık görülmektedir. Bu hastalık ilerleyen dönemlerde basit düşmelere, femur başı kırığına neden olmaktadır. Bu durum halk arasında kalça kırığı olarak da bilinmektedir. Bu kırık sonucunda ciddi ameliyatların geçirilmesi söz konusu olmaktadır.      

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!