featured

Dans Türleri: Dans Nedir? Dünya Genelinde Yapılan Danslar!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya genelinde hemen hemen her ülkeye özgü dans türleri vardır. Fakat bazı dans türleri evrenselleşmiş ve tüm dünyada kabul görerek yapılır hale gelmiştir. İşte, dans nedir ve dünya genelinde yapılan dans türleri!

Dünya genelinde hemen hemen her ülkeye özgü dans türleri vardır. Fakat bazı dans türleri evrenselleşmiş ve tüm dünyada kabul görerek yapılır hale gelmiştir. Peki, dünyanın her yerinde yapılan evrensel danslar hangileridir? İşte, bu sorudan yola çıkarak bir ülkeden başlayan ve bütün dünyaya dağılan danslara değineceğiz. Peki, öyleyse önce dans nedir diyelim hemen ardından da dünyada en çok tercih edilen dans türlerine değinelim mi?

Dans Nedir?

Dans nedir? Dans, vücudun müzik eşliğinde bir ritme uyması ve bu ritim doğrultusunda estetiksel olarak hareket etmesidir. Bir başka deyişle de dans bir insanın kendisini müzik eşliğinde ifade edebilme şeklidir. Aynı zamanda dans ruhun müzikle kaynaşması ve bu kaynaşmanın görsel olarak anlatım şeklidir.

Dans yaparken insanlar müziğin içinde kendilerini kaybederler ve müzik, ruh ve dans üçlüsü böylelikle bir bütün olarak izleyenlere yansır. Dünya üzerinde sayısı dahi bilinmeyen dans türleri vardır. İşte, bir ülkeden çıkan ve dünyaya yayılan danslar!

Dünya Genelinde Yapılan Dans Türleri!

Bale Dansı Nedir?

Bale Dansı Nedir?

Bale Dansı, İtalyan Rönesans zamanında ortaya çıkan bir dans türüdür ve tüm dünyada kabul görmüş dans türleri arasındadır. Bale dansında belli figürler ve adım atışları kullanılır. Baletler ve balerinler bu dansı yapabilmek için özel ayakkabı kullanırlar. Bir tiyatro gösterisi şeklinde yapılır.

Breakdance Nedir?

Breakdance Nedir?

Breakdance, 1970’lerin sonunda Newyork’ta ortaya çıkmıştır. Hem akrobatik hem de pantomonik bir dans türüdür. Breakdance yapan erkeklere break boy, kadınlara ise break girl adı verilir. Her ne kadar 70’lerde çıkan bir dans olsa da 1980’li yılların en popüler danslarından biri olmuştur. Dansta eller, kollar bacaklar ve hatta tüm vücut elektriksel hareketlerle ritim tutar.

Cha Cha Cha Dansı Nedir?

Cha Cha Cha Dansı Nedir?

Cha Cha Cha dansı, 1953 yılında ilk defa Kübalı bir bestekar olan Enrique Jorrin tarafından müziği icra edilmiştir. Chachacha olarak adlandırılan dans ise yine çiftler halinde yapılır. 4/4 ritim ile yapılır. Salsa gibi danslarda aslında bu danstan çıkmış dans türleri arasındadır.

Çarliston Dansı Nedir?

Çarliston Dansı Nedir?

Türkçesi Çarliston dansı olarak bilinen bu dansın geçmişi 1920’li yıllara dayanır. 20. Yüzyılda ilk kez Amerika’da yapılmıştır. Bu dans aşırı hızlıdır ve 50 ile 75 ölçü ile yapılır. Çarliston dansını yapmak isteyenler tek başlarına, çiftler halinde veya bir grupla birlikte yapabilirler. Bu dansta ayakların hareketleri önemlidir ve ayaklar içe dışa doğru hareket ederken kollar ve bacaklarda bu ritme uyum sağlar.

Rock’n Roll Dansı Nedir?

Rock’n Roll Dansı Nedir?

Amerika’da 1950’li yıllarda ortaya çıkan bu Rock’n Roll, sallan ve yuvarlan anlamına gelmektedir. Dans türleri arasında bir döneme damga vuran bu dansta erkek kadını havaya atar. Hızlı ve akrobatik bir danstır ve en çok Elvis Presley bu dans ile anılmaktadır.

Sirtaki Dansı Nedir?

Sirtaki Dansı Nedir?

Sirtaki dansı, her ne kadar Yunan dans türleri arasında sayılsa da aslında İstanbullu Ortodoks Arnavut kasaplarına ait bir dans türüdür. Osmanlı döneminde İstanbul’da oynanmıştır ve o dönem yapılan kasap dansından Sirtaki dansı çıkmıştır. 1960 yıllardan sonra ise Yunan dansı olarak görülmeye başlanmıştır. Zorba müziğiyle yapılan bu dans hasapiko ( kasap ) dansının yavaş ve hızlı ritimlerinin karışımıdır.

Vals Dansı Nedir?

Vals Dansı Nedir?

Vals dansı, ¾ ritmi ile yapılan Avusturya’ya özgü bir danstır. Bu dansta çiftler sıkıca birbirlerine tutunurlar ve bir nokta çevresinde çiftlerin dönerek kendilerini müziğe bırakırlar. 16. Yüzyılda Fransa’da çıkmıştır, fakat Avusturya ile özdeşleşmiştir. Fransa’da o dönemlerde bu dansa Valto adı verilmiştir.

Salsa Dansı Nedir?

Salsa Dansı Nedir?

Salsa dansı, dansın adıyla anılan bir müzikle icra edilir. Karayipler kökenli olduğu düşünülen bu dans en çok Latin Amerika modern danslarından olarak kabul edilir. Salsa müziği eşliğinde yapılan bu dans, en çok 1980’li yıllardan sonra tüm dünyada tanınmaya başlamıştır. Çiftler veya gruplar halinde yapılmaktadır. Ayakların ritmi yine bu dansta önemlidir ve vücut kıvraktır. Farklı stilleri vardır.

Tango Dansı Nedir?

Tango Dansı Nedir?

Tango yalnızca dans değil aynı zamanda bir müzik türüdür. Çoğunlukla Buenos Aires, Uruguay, Arjantin gibi ülkelerin yaptıkları bir danstır. Fakat bu dans evrenselleşmiş ve tüm dünya da neredeyse kabul görmüştür. Dans türleri arasında buluna bu dans, tangonun özü olan aşk ve melankolinin bütünleşmesidir.

Flamenko Dansı Nedir?

Flamenko Dansı Nedir?

Flamenko dansı, İspanya’nın Endülüs bölgesine özgü bir danstır. Çoğunlukla çingeneler tarafından gitar eşliğinde yapılır. Dansın kendine özgü kıyafetleri vardır ve dansta eller sıkça çırpılırken ayak hareketleri de ön plandadır. Dans türleri arasında bulunan bu dansta da ritim önemlidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!