featured

Dejavu Ne Demek? Dejavu Nasıl Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazen “ben bu anı daha önce yaşamıştım” deriz. Bu durumlarda da dejavu aklımıza gelir. Peki dejavu nedir? Ne anlama gelir? işte, dejavu hakkında her şey!

Dejavu Ne Demek?

Birçoğumuzun adını bile bilmeden yaşadığı bu durum, bizlere dejavu ne demek, sorusunu sordurmaktadır. Daha önceden yaşadığı bir anı şu an yeniden yaşıyor gibi hissetmeye denir. Dejavu, Fransızca kökenli bir kelimedir ve Fransızca’da déjà (daha önceden) ve voir (görmek) kelimelerinden meydana gelmektedir. Kişinin algılaması ve bilinç halinin bozulmasıyla birlikte ortaya çıktığı belirtilir. Yaşanan bozulma ile kişinin bilinci, daha önce böyle bir duygu yaşadığını zanneder. 

Nörologlar bu durumu, beyindeki sağ ve sol loblardan birinin algılamada erken davranması olarak açıklamaktadır. Algılama arasındaki zaman farkı kısa bir süre olmasına rağmen, bu şekilde hissedilmesinde ki etkenin, bu zaman farkı olduğu düşünülmektedir. Bu durum kısaca sinir aksonlarının ani bir sapması olarak da tarif edilebilir.Yapılan araştırmalara göre ise üç kişiden ikisi en az bir kere bir şeyi daha önceden yaşamış hissine kapılmaktadır.  

Dejavu Nasıl Olur?

Dejavu ne demek, sorusunun cevabını aldık. Şimdi bu hissin nasıl ortaya çıktığına bir bakalım. Bu hissin nasıl ortaya çıktığı hakkında ortaya atılan başka teoriler de vardır. Ortaya atılan diğer teorilerden birisi de şudur; bir olay yaşandığında hafızada kalmakta ve bu durum gerçek olarak zihne yansımaktadır. Bu durum flackback diye adlandırılsa da dejavu ile de bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Herhangi bir görüntü, ses ya da olay, beyinde kısa süreli hafızada yer alır. Sonrasında hafızamızın uzun süreli bölümüne geçer.

Bu geçiş sırasında aksaklık yaşanması durumunda kısa süreli oluşlar ortaya çıkar ve uzun süreliğine belleğe itilir. Tam o sırada bellekte yaşanan kısa süreli algılama o olayı daha önce yaşamış gibi hissetmeye neden olur. Bazı araştırmalara göre ise temporal lob krizleri yaşanmadan önce bu his ortaya çıkar. 

 Epilepsi krizi geçiren insanların kriz geçirmeden önce dejavu  hissi yaşamış olmaları, olayı daha ilginç bir hale getirmektedir. Bazı doktorlar bu hissi yaşayan insanların sağlıksız olduğunu öne sürmektedir. Fakat medyumluk ve şifacılık gibi yapılan uygulamalar sırasında beyinden yayılan dalgalar ile kriz anında yayılan dalgaların aynı frekansta olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum bizlere belkide hiç kimsenin dejavu ne demek tam olarak bilmediğini gösteriyordur. Bu dalgaların düzene konulmasında nefes egzersizlerinin öne çıktığı bilinmektedir. Nefes egzersizleri beyin dalgalarını değiştirebilmektedir. 

Yapılan bir deneyde ise katılımcıların hayali olduğu belirlenen olayları düşünmeleri istenmiştir. Katılımcıların düşündüğü sırada, ayrıntısız bir biçimde olayların yalnızca ana hatlarını belleğe atan bölgenin daha aktif olduğu görülmüştür. Bu bölümdeki anılarını düşünen insanların olayın yalnızca genel hatlarını hatırlayabildikleri ve bu şekilde yanılabilecekleri ortaya konur. 

Araştırılanlar arasında yalnızca hissin ortaya nasıl çıktığı değil, hastalıklarla olan ilişkisi de vardır. Bu deneyimin şizofreni, anksiyete ya da kişilik bozuklukları gibi hastalıklarla ilişkisi olduğu düşünülmüş ancak bunu kanıtlayacak herhangi bir olgu bulunamamıştır. Deneyimin hastalıklarla kurulabilen en yakın bağlantısı temporal lob epilepsisi olmuştur. Temporal lob krizleri gelmeden önce yaşanması, nörolojik düzeyde anomali yaratan elektrik akımlarının bu hissiyata neden olduğu fikrini iyice güçlendirmektedir. 

Şimdi rotamızı bilimsel açıklamalardan başka bir yöne çevirip dejavu ne demek diye düşünelim. Son yıllarda ismini pek çok kez duyduğumuz Sicim Teorisi’ni göz önüne alalım. Sicim Teorisine göre insanların fark edemediği ve algılayamadığı paralel evrenler vardır. Bu paralel evrenlerde bizimle eşlenik olan benliklerimiz bulunur ve yine bu teoriye göre, bizler aslında yansıma bir evrende bulunuruz. Yani, duyularımız sayesinde birçok şeyi algılayabilsek de yanı başımızda duran titreşimleri algılayamıyor olabiliriz. Sicim Teorisi’ne göre dejavu ne demek sorusunun cevabı, yaşanılan bu hissin algılayamadığımız tüm bu evrenlerin yansıması olduğudur. 

Dejavu Tersi 

İlk defa yaşanan bir anın sanki daha önce yaşanmış gibi hissedilmesi durumunun tam tersi de vardır.  Bu duruma, ‘’jamais vu’’ denir. Jamais vu kelimesi de Fransızca kökenli bir kelimedir ve ‘’hiç görmedim’’ anlamına gelir. Bu durumda daha önce yaşanmış bir olayın kişiye yabancı gelmesi ve daha önce benzer bir deneyimin hiç yaşanmadığı hissiyatı vardır. Bu seferde, aslında çok iyi bilinen bir şeyin  bilinmediği sanılmaktadır. Jamais vu, daha çok kelimeler ile ilgili yaşanır. Kişiler ve yerlerle ilgili çok nadir bu hisse rastlanır. Jamais vu ne demek ya da dejavu ne demek diye düşünüldüğünde her iki durum için de rahatlıkla algı bozulma çeşididir diyebiliriz. Yani dejavu nedir, sorusunun en basit cevaplarından biri aldı bozulmasıdır.

Dejavu olayını daha önceden yaşamışlık hissi olarak da ifade edebiliriz. Daha önceden görmüş olma durumu bir yeri daha önceden görmüş hissi yaratabilir. Belki de rüyanızda bile görmüş olabilirsiniz. Dejavu nedir, sorusunun cevabını tüm detaylarıyla verdik. Dejavu nedir, islam olarak da anlamını öğrenebilirsiniz. Dejavu anlamı söylediğimiz gibi bir durumu daha önce yaşamış hissidir. Dejavu ne demek ekşi sözlük yorumlarını okuyarak da bu durumu yaşamış insanların yorumlarını okuyabilirsiniz. Dejavu Ne demek TDK da size sunduğumuz anlamları tek cümle içinde sunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!