featured

Depozito Nedir? Depozito Nasıl Geri Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kiracıları ve kiraya verenleri yakından ilgilendiren konular arasında yer alan depozito ya da diğer bir ifadeyle güvence bedeli hakkında merak edilenleri bu yazımızda bir araya getirdik. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında depozito ve kiracının güvence vermesi hakkındaki tüm detaylar…

Depozito Nedir?

YouTube video

Depozito, güvence bedeli olarak da bilinen ve Türk Borçlar Kanunu 342. Madde de “Kiracının Güvence Vermesi” başlıklı düzenleme ile hukuk sistemimizde yer alan bir teminat şeklidir. Depozito iade sistemi ise daha farklıdır. Kanuni tanımlamada göz önüne alınarak depozito, kira sözleşmelerinde kiraya verenin uğraması muhtemel zararları teminat altına alabilme amacı ile kiracı tarafından verilecek parayı ya da kıymetli evrakı ifade eder.

Taşınmaz tahliyelerinde depozitoların iadesi konusunda çok sayıda sıkıntı yaşanması üzerine, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 342. Maddesinde depozitoya dair yasal düzenleme yapılmış ve bazı sınırlamalar getirilerek, depozitonun nereye nasıl yatırılacağı ve hangi şartlarda geri alınabileceği belirlenmiştir.

1- Depozito Nereye Yatırılır?

Türk Borçlar Kanunu 342. Madde düzenlemesine göre, güvence bedeli olarak para ya da kıymetli evrak verilecek ise, kiraya verenin onayı olmadan çekilememek üzere kiracı, para belirlenmişse vadeli bir tasarruf hesabına bu parayı yatırır, kıymetli evrak belirlenmişse bunu bir bankaya depo eder.

İlgili banka, güvence olarak belirlenen para ya da kıymetli evrakı ancak iki tarafın rızası ile ya da icra takibinin kesinleşmesi ile veya kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayalı olarak geri verebilir.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu düzenlemesi öncesi, mülga olan 818 sayılı Eski Borçlar Kanununda depozitoya dair bir düzenleme bulunmaması sebebiyle, depozito bedelleri kira sözleşmesi kurulurken kiraya verene elden teslim edilirdi. Bunun sonucu olarak, elden verilen güvence bedelinin enflasyon karşısında değerini kaybetmesi gibi sorunlar yaşanması üzerine 818 sayılı Eski Borçlar Kanununun yürürlükte olduğu dönemlerde de uygulamada Yargıtay, özellikle değer kaybı yaşanmaması için paranın faiz getiren bir banka hesabına yatırılması gerektiğine dair kararlar vermiş ve depozito iadesinde faizden de sorumlu olunduğunu belirlemişti. Bu anlamda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu düzenlemesi, Yargıtay uygulaması ile de uyumlu bir yasal düzenleme olmuştur. Ancak bu yasal düzenlemeye karşın, depozitonun halen kiraya verene elden teslim edilmesi durumuyla yaygın olarak karşılaşılmaktadır.

2- Depozito Bedelinin Üst Sınırı Ne Kadardır?

Türk Borçlar Kanunu 342. Madde düzenlemesi uyarınca; konutlarda ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, belirlenebilecek depozito miktarının üst sınırının “üç aylık kira bedelini” geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu yasal düzenleme uyarınca üç aylık kira bedelini aşan bir depozito belirlenmesi durumunda, kiracı aşkın bedelin iadesini isteyebilecektir. Depozito bedeli, yasal üst sınırı aşmamak koşuluyla yabancı para birimi üzerinden de kararlaştırılabilir.

Depozito bedeli her ne kadar en fazla üç aylık kira bedeliyle sınırlandırılmış olsa da bankaya yatırılan ana paranın faizi de teminat kapsamında değerlendirilir.

Depozitonun kiracıya iade edilmemesi ya da kesinti yapılması gibi sorunlar, depozitonun bankaya yatırıldığı yeni düzenleme sayesinde yaşanmamaktadır. Çünkü, depozitonun iade edilmemesi ya da kesinti yapılabilmesi için kiracının da rızasının varlığı gerekmektedir. Kiracının rızası dışında kesinti ya da iade edilmeme durumu ise ancak bir icra takibi ya da kesinleşmiş mahkeme kararının bulunduğu durumlarda olabilecektir. Yani kiracının rızası bulunmadığı durumlarda kesinti ya da iade etmeme ancak hukuki bir süreç sonucunda mahkeme kararı ile olabilecektir.

3- Depozitodan Kesinti Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Kiraya verenin, bankaya yatırılan depozitodan kesinti yapabilmesi ya da iade etmemesi için kiralanan taşınmazda, olağan kullanım neticesi meydana gelebilecek yıpranmadan daha fazla bir zararın bulunması gerekir. Çünkü, kiracı sözleşmeye uygun olarak kullanımı nedeniyle kiralanan taşınmazda oluşan olağan eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu olmaz. Yani depozitodan kesinti ancak olağan kullanım neticesi oluşabilecek yıpranmadan daha çok zarar bulunduğu hallerde mümkün olabilir.

4- Depozito İadesi Ne Zaman Yapılır?

Türk Borçlar Kanunu 342. Madde düzenlemesine göre; banka, iki tarafın rızası bulunması ya da kesinleşmiş bir icra takibi veya mahkeme kararının olması durumunda depozito parasını iade eder.

Yine kira sözleşmesinin bitimini izleyen üç ay içerisinde, kiraya veren kiracısına karşı kira sözleşmesi nedeniyle icra takibine giriştiğini ya da dava açtığını yazılı olarak bildirmemişse, kiracının talebi ile banka depozito parasını iade etmekle yükümlü olur.

Depozito, taşınmazda oluşabilecek olağan yıpranmanın dışındaki zararları karşılamak amacıyla getirilen bir teminat olduğundan, depozito bedelinin ödenmeyen kira borçlarına mahsup edilmesi de mümkün değildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!