featured

Depresyonun 6 Belirtisi Nedir? Depresyon Belirtileri Nasıl Yok Edilebilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

21. yüzyılın en sık rastlanılan ruhsal bozukluklarından biri de depresyondur. Depresyonun 6 belirtisi sayesinde bu hastalıkla mücadele etmek adına ilk adım atılabilir. Elbette bu süreçte depresyonda olan kişilerin bu durumun farkında olmaları sağlanmaktadır. Bundan dolayı 6 depresyon belirtisi kişinin kendini sorgulamasına ve bu durumun farkında olmasına katkıda bulunabilir.

Hemen hemen her yaşta ve cinsiyette görülen bu ruhsal bozukluk, gereken önlemler alınmadığı takdirde büyük sonuçlar da doğurabiliyor. Dolayısıyla depresyon belirtileri kavranması bu noktada kurtarıcı bir adım olabiliyor. Bu yazımızda depresyon belirtileri nelerdir sorusuna cevap verecek 6 depresyon belirtisi üzerine bilimsel detaylara ulaşabilirsiniz.

Depresyon Nedir ?

Depresyon, çağımızın en önemli ruhsal hastalıklarının başında geliyor. Bipolar bozukluk, hiperaktivite bozukluğu, doğum sonrası stres, yeme bozuklukları, madde kullanımı ya da depresif bozukluk gibi farklı ruh sağlığı ile ilgili hastalıklar da kimi zaman depresyona neden olabilir.

Günümüzde depresyon vakaları o kadar fazla ki bu durumun istatistikleri her 5 kişiden 1 kişiyi dahi bulabiliyor. Yaşam kalitesini etkileyen derin bir mutsuzluk ve isteksizlik hali olan depresyon, her yaş grubunda da görülebiliyor.

Stres bozuklukları, üzüntüler, ani kayıplar ve başarısızlık gibi durumlarda depresyon belirtilerine rastlanabiliyor. Öyle ki depresyonun 6 belirtisi de bu noktada oldukça fark edilebilir olabiliyor. Üzüntü ve bunalım hali hemen hemen her insanda görülebilirken söz konusu depresyon olduğunda bu durumun günlük hayatı nasıl etkilediğine bakılıyor.

Günlük aktivitelerin yerine getirilmemesi, yaşama sevincindeki azalma, yapılan işlerden zevk alınmama durumu gibi hallerde depresyon belirtilerine rastlanabiliyor. Böyle bir durumda da derhal bir uzman hekim ile görüşülmesi gerekiyor. İşte hayatın her evresinde ve her döneminde karşımıza çıkabilecek bir durum olan depresyonun 6 belirtisi.

1 – Yorgunluk Hissi ve Uyku Sorunları

Depresyonun 6 belirtisi nedir sorusuna en doğru yanıtlardan biri yorgunluk hissiyatı ve çeşitli uyku bozukluklarıdır. Depresyon her ne kadar psikolojik bir durum da olsa bu hastalığın da bir takım fiziksel belirtileri ortaya çıkmaktadır.

İşte bu belirtilerin de başında gün içerisinde aşırı yorgunluk hissi ve uykusuzluk yer alıyor. Sağlık açısından çok büyük etkilere neden olan uykusuzluk probleminin yanında depresyondan mustarip kişilerde aşırı uyku hali de görülebiliyor. Öyle ki depresyonda olan kişi gerçek dünya ile olan bağını uyku sayesinde koparabiliyor.

2 – İştahla İlgili Problemler

6 depresyon belirtisi arasında iştahla ilgili çeşitli problemler de gözlemlenebiliyor. Bu durumda aşırı kilo kaybı gözlemlenebilirken bazı kişilerde kilo artışı da görülebiliyor. Depresyonda olan kişilerin bazılarında iştah problemleri yüzünden yemek yeme isteği yok olabiliyor. Bu kişiler günlük öğünleri atlamayı tercih ederek yemek yememeyi tercih edebiliyorlar.

Bunun yanında bazı kişilerde de aşırı yemek yeme hissi oluşabiliyor. Bu kişiler özellikle tatlı besinlere karşı büyük bir iştah besleyebiliyorlar. Bu durumda da ani kilo değişiklikleri gözlemlenebiliyor.

3 – Ağrı Problemleri

Depresyonun 6 belirtisi arasında vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen ağrılara rastlamak da mümkün. Bu ağrılar genellikle baş ve göğüs bölgesinde sıklıkla meydana gelmektedir. Özellikle baş ağrıları depresyon halindeki kişilerde en sık görülen ağrılardır.

Baş ağrılarının seyri migren gibi hastalıklara göre değişiklik de göstermektedir. Hem depresyonda olup hem de migrenden mustarip olan kişilerde baş ağrılarına daha sık rastlanmaktadır.

Depresyon belirtileri arasında göğüs ağrıları ve göğüs sıkışmaları da bulunuyor. Göğüs bölgesinde aniden meydana gelen sıkışmalar ve ağrılar bazı kalp problemlerinin de habercisi olarak kabul edilse de depresyonda da bu ağrılara rastlanılabiliyor.

4 – İsteksizlik ve İlgisizlik Hali

Depresyon belirtilerinin arasında kişinin herhangi bir olaya dair ilgisiz davranması ve günlük hayattaki bazı şeylere yönelik isteksizliği de yer alıyor. Buna göre önceden severek yapılan şeylere yönelik bir ilgisizlik hali baş gösterebiliyor.

Aynı zamanda kişinin zamanında sevdiği şeylere karşı isteksizliği de söz konusu olabiliyor. Beyin fonksiyonlarının yavaşladığı hissine kapılmak ve bir şey yapmaya üşenmek de bu belirtiler arasındadır. 

Günlük rutinlerden bir anda vazgeçilmesi ve çevreye karşı ilgisiz olma hali en başta gelen depresyon belirtileri arasında yer alıyor. Bu durum geçici değilse de derhal bir uzman hekime başvurulması öneriliyor.

5 – Konsantrasyon Problemleri

Depresyonun 6 belirtisi arasında konsantre olurken yaşanılan zorluklara da rastlanılabiliyor. Bu durumda kişi, daha önce severek yaptığı işlere bile konsantre olmakta zorlanabiliyor. Aynı zamanda bu kişilerde yüksek oranda dikkat dağınıklığına da rastlanabiliyor.

Bir işi yaparken dalıp gitmek ve işi normal hızın daha aşağısında bitirmek genellikle depresyon gibi durumlara yorulabiliyor. Ayrıca dikkat dağınıklığı, çeşitli iç hastalıklar sonucunda yaşanan depresyon hali ya da başarısızlık korkusu nedeniyle yaşanan çocuk depresyonu durumlarında alanında uzman bir psikiyatri ile görüşmek ve ailecek terapi almak gerekebilir. 

6 – Derin Mutsuzluk ve Değersiz Hissetme Hali

Depresyon belirtileri arasında elbette derin mutsuzluk ve kendini özgüvensiz hissetme hali de yer almaktadır. Depresif kişiler günün hemen hemen her anında derin bir mutsuzluk haline bürünebilmektedirler.

Kişi, kendini bu durumda kederli, sıkkın ve kasvetli hissetmektedir. Çevresinde meydana gelen güzel gelişmeler de depresif kişiyi bu ruh halinde çıkartamamaktadır. Aynı zamanda kişi, kendini değersiz görmeye ve özgüvensiz hissetmeye de başlamaktadır.

Günümüzde pek çok insan derin mutsuzluk ve değersizlik hissinde olabilir fakat günlük hayatta kişiler bu durumu çevrelerine yansıtmayabilirler. Bu durum da genellikle gizli depresyon ile alakalıdır.

Depresyon Belirtileri Nasıl Yok Edilebilir?

Depresyonun 6 belirtisi, kendinizi ve çevrenizdeki kişileri daha iyi anlamanızı sağlayabilir. Gerek kendinizde gerekse de yakın çevrenizde bu belirtileri gözlemleyebilirsiniz.

Bu noktada harekete geçerek gereken önlemleri almanız ve durumun farkında olmaya devam etmeniz etkili olacaktır. Kendisinde depresyon belirtileri gözlemleyen kişilerin uzman hekim eşliğinde depresyon eşiğine göre terapi almaya başlamaları faydalı olacaktır.

Depresyon durumunda ilk önce bir psikoterapi uygulanır ve kimi zaman bu yöntem faydalı olur. Duruma göre seans sayısı haftalık olarak belirlenir ve hastanın bu seanslara katılım sağlaması beklenir. Hafif, orta ve ağır depresyon türlerinde uygulanan tedavi yöntemleri değişiklik de gösterebilir.

Kimi zaman hekiminiz tarafından antidepresan ilaçlar ile tedavi uygulamanız da istenir. Böyle bir durumda antidepresan kullanmaktan kesinlikle çekinmemelisiniz. Doktor kontrolü altında ilaçlarınızı düzenli kullanmalı ve kontrollü bir şekilde bırakmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Online Hizmet Veren Psikolojik Danışman Nimet Serra Erden

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!