Dextrocin Krem: Dextrocin Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
Dextrocin Krem: Dextrocin Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

Dextrocin Krem: Dextrocin Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dextrocin (Detroxin %2 15 gr.) pomad; cilt üzerinde bakteri ve bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonların, ciltteki hasarı engelleyen, beyaz renkli bir pomaddır. Her türlü yara ve yanık izinin iyileşmesinde de etkili olan pomad; dikişli yaralar, hasarlı ya da zedelenmeli durumlarda oluşan yırtıklar, kıl kökü iltihabı, irinli sivilcelerin geçirilmesi gibi birçok cilt lezyonunda da etkili bir antibiyotik krem olarak kullanılmaktadır.

Yalnızca cilt üzerinde kullanılan pomad, bakteriyel cilt enfeksiyonları için kullanılan bir antibiyotiktir.

Dextrocin Krem: Dextrocin Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
Dextrocin Krem: Dextrocin Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

Dextrocin İçeriğinde Neler Bulunur?

Beyaz renkli olan Dextrocin (Detroxin), aktif madde olarak %2 oranında mupirosin içerir ve 15 gr’lık tüp içinde satışa sunulmaktadır. Pomadın içinde aynı zamanda aktif olmayan polietilen glikol bulunmaktadır.

Diğer yardımcı maddeler;

  • Likid parafin
  • Stearil alkol
  • Setil alkol
  • Makrogol setostearil eter
  • Ksantam gum (E415)
  • Fenoksietanol
  • Benzil alkol
  • Saf su

İçeriğinde buunan setil alkol e stearil alkol, lokal deri reaksiyonlarına sebep olabilir. Reçeteli ya da reçetesiz olarak alınabilir.

Dextrocin Pomad Ne için Kullanılır?
Dextrocin Pomad Ne için Kullanılır?

Dextrocin Pomad Ne için Kullanılır?

Dextrocin pomad cilt üzerinde oluşan problemlerde kullanılmaktadır.

  • Yara ve yanık tedavisi
  • Ayak ve ellerde geçmeyen yaralarda
  • Uçuk tedavisinde
  • İltihaplı sivilce tedavisinde
  • Kıl kökü iltihabında
  • Bakteriyel cilt enfeksiyonlarında
  • Apse, çıban gibi ağrılı deri lezyonlarında
  • Açık yaraların kapanmasında

Bakteri oluşumunu engellemesi ve özellikle akneli sivilceye yer hazırlayan etmenleri minimuma indirerek akneli sivilce problemlerinde etkili çözüm olarak kullanılan, eş değer merhemlerden biri de Fito Krem’dir.

Dextrocin kremin eş değerleri arasında; Bacoderm, Mupiderm, Balaban, Bactroban pomad gibi alternatifleri de bulunmaktadır.

Dextrocin %2 15 Gr Krem Reçete Durumu
Dextrocin %2 15 Gr Krem Reçete Durumu

Dextrocin %2 15 Gr Krem Reçete Durumu

Etken maddesi Mupirosin olan pomadın satış fiyatı 19.33 TL’dir. Normal reçeteli satılmasının yanında reçetesiz de alınabilir. SGK tarafından karşılanan bir pomad türüdür.

Dünya Sağlık Örgütü’nce temel ilaç olarak, etkin madde doz ve formülasyon olarak listesinde yer alan pomad, çocuk temel ilaçlarında da aynı şekilde yerini almaktadır. Ancak yenidoğan temel ilaçlarında ise, Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde bulunmamaktadır.

Dextrocin Krem Kullanmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dextrocin kullanımı olmadan önce, alerjik reaksiyon gelişmesine karşılık (bölgesel ağrı, şişme ya da döküntü) pomad kesinlikle kullanılmamalıdır.

Pomadın içinde bulunan diğer yardımcı maddelere karşı, herhangi bir alerjisi bulunan kişilerin bu pomadı kullanmaması gerekir.

  • Kullanmadan önce muhakkak alerjik olup olunmadığı kontrol edilmelidir.
  • Gözlerle temas edilmemelidir. Göze temas etmesi durumunda, bol su ile yıkanmalıdır.
  • Ender rastlansa da eğer pomada karşı herhangi bir duyarlılık görüldüyse, pomadın kullanımı hemen durdurulmalıdır. Bu durumda pomadın kullanıldığı bölge iyice yıkanmalı ve enfeksiyon için uygun alternatif tedaviler denenmelidir.
  • Uzun süreli kullanımlarda mupirosine duyarlı olmayan organizmaların aşırı gelişmesine neden olacağından, dikkatli olunmalıdır.
  • Uzun süre devam eden ishal ve karın krampları görülmesi durumunda, uygulama durdurulmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Dextrocin Pomad Nasıl Kullanılır?
Dextrocin Pomad Nasıl Kullanılır?

Dextrocin Pomad Nasıl Kullanılır?

Sadece cilt üzerinde oluşan problemlerin tedavisinde kullanılan Dextrocin Pomad, problem yaşanan bölgeye bir pamuk ya da temiz gazlı bez yardımıyla sürülür. Kremin uygulandığı bölge, temiz bir bezle ya da gazlı bezle sarılmalıdır.

Problemli bölgeye günde üç kez sürülmeli ve sadece doktorun söylediği süre kadar kullanılmalıdır. Eğer beş gün içinde herhangi bir değişiklik olmazsa, doktora gidilmelidir. Tedavi, 10 günden fazla sürdürülmemelidir.

Dextrocin Yan Etkileri Var mıdır?

Hemen her ilaçta olduğu gibi Dextrocin yan etkileri de görülebilir. İlk yan etki ise, pomadın içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı duyarlı insanların yaşadığı yan etkilerdir.

Pomadın kullanımına dair, herhangi ciddi bir yan etki bildirilmemiş olmasına rağmen, etken maddelere alerjisi olanlar, bu pomadı kullanmamalıdır.

Özellikle kıl dönmesi ve kıl kökü iltihabında, genital bölgede kullanım sırasında pomad, vajina içine sürülmemelidir. İçeriğinde bulunan antibiyotik madde, vajinal bölgede bulunması gereken faydalı bakterileri de öldürerek, mantar oluşumu görülebilir.

Diğer yaygın yan etkiler ise;

  • Deride döküntü ve kaşıntı
  • Kan toplanması
  • Yanma hissi
  • Kızarıklık

Ciddi yan etkiler ise;

  • Aşırı duyarlılık reaksiyonları
  • Yüzde ve ağızda şişlik
  • Kan basıncının düşmesi ve bilinç kaybı
  • Kanlı ve mukuslu ishal
  • Karın ağrısı ve ateş

Nadir görülen yan etkiler ise;

  • Elde, avuç içinde ve ayak tabanlarında döküntü
  • Kurdeşen
  • Alerjik reaksiyon sonucu yüz ve boğazda şişme (anjiyoödem)

Bu tür reaksiyonların görülmesi durumunda, muhakkak pomadın kullanılması durdurulmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Yan Etkilerin Görülme Sıklık Dereceleri Nedir?
Yan Etkilerin Görülme Sıklık Dereceleri Nedir?

Yan Etkilerin Görülme Sıklık Dereceleri Nedir?

Her ilaçta olduğu gibi Dextrocin yan etki görülme sıklığı vardır. Buna göre;

  • Çok yaygın durumlarda 10 kişide 1’den fazla
  • Yaygın durumlarda 10 kişide 1’den az, 100 kişide 1’den fazla
  • Yaygın olmayan durumlarda 100 kişide 1’den az, 1000 kişide 1’den fazla
  • Seyrek durumlarda 1000 kişide 1’den az, 10.000 kişide 1’den fazla
  • Çok seyrek durumlarda 10.000 kişide 1’den az

Bilinmeyen ise eldeki verilere göre sıklık dereceleri tahmin edilemeyen durumlar mevcuttur.

Dextrocin Sivilce Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Dextrocin sivilce tedavisi için kullanılabilir. Ciltte oluşan lezyonlar ya da enfekte olmuş bölge üstüne günde 1 kere ya da 2 kere kullanılabilir. Kullanım sonrası, kullanılan bölgenin yıkanmasına gerek olmadığı gibi, doktorun söylediği süre kadar kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Dextrocin asla sivilce kremi değildir. Deri altında birikmiş olan kirlerin, gözenekler içinde oluşturması muhtemel bakterilerin oluşumunu önlemek için ve iltihaplı sivilce enfeksiyonu için kullanılmaktadır.

Hamilelik Döneminde Dextrocin Kullanımı Zararlı mıdır?

Hamilelik döneminde Dextrocin kullanımı için muhakkak doktora başvurulmalıdır. Hamilelik sürecinde ya da hamile olduğunuzu düşündüğünüz dönemde doktorunuza danışarak, pomadın kullanımı gerçekleştirilmelidir.

Eğer tedavi öncesinde hamilelik durumu olmamış ve süreç içinde hamilelik söz konusu olmuşsa, yine doktorunuza başvurarak gerekli önlemlerin alınması gereklidir. Emziren annelerde, bu döneminde bu ilacın kullanımı için yine doktora başvurulmalıdır. Emzirme sırasında eğer kullanılan bölge meme bölgesi ise, emzirme işlemine başlamadan önce, memelerin tam olarak temizlenmesi gereklidir.

Çocuk ve Bebeklerde Dextrocin Kullanımı

Dextrocin, 1 yaş altındaki çocuklarda kullanıma dair herhangi bir çalışma olmadığı için, bu yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. 1 yaş üstü çocuklarda ise kullanım ve doz ayarlaması için, doktora başvurulması gerekir.

Yaşlılarda Dextrocin Kullanımı

Yaşlı kişilerde herhangi bir şekilde orta ya da şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğu ve karaciğer yetmezliği görülmediği sürece, özel doz ayarlaması yapılmadan kullanılabilmektedir.

Diğer İlaçlarla Kullanımı Nasıl Yapılır?

Dextrocin pomad, diğer krem ve merhemlerle asla karıştırılarak kullanılmamalıdır. Bunun nedeni, Dextrocin içinde bulunan maddelerin etkilerinin azalmasından dolayıdır. Reçeteli ve reçetesiz olarak kullanılan Dextrocin; alkol kullanımında, aç ya da tok olarak kullanılabilir. Araç ve makine kullanımında herhangi bir etkisi yoktur.

Doz Aşımı Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Dextrocin doz ayarlaması, doktorunuzun vereceği şekilde ayarlanmalıdır. Günde 1 ya da 2 kere sadece enfekte olmuş bölgeye kullanılmalıdır. Eğer herhangi bir doz aşımı yapılmışsa, doktorunuz ile konuşmanız yeterli olacaktır.

Ancak unutulan doz aşımları için de fazladan çift doz kullanılmaması gereklidir. Doktora danışılmadan ilacın bırakılmaması gereklidir.

Dextrocin Nasıl Saklanmalıdır?

Çocukların erişemeyeceği yerde ve ambalajında saklanması gereken Dextrocin, 25 derecenin altında, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Asla soğutucuya konulmamalıdır.

Dextrocin Ruhsat Sahibi ve Üretici Kimdir?

Bu ilacın ruhsat sahibi ve üretici, Pharmactive İlaç San. Ve Tic. A.Ş.’dir.

Sitemiz içerisinde tanıtılan ve bu ilacında tanıtımından dolayı bilinçsizce kullanımdan doğan olumsuz tüm etkilerden okuhaber sitesi sorumlu değildir ve sorumlu tutulamaz. Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan yani ilacı kullanmanız doğru değildir.

Ek Olarak

Lütfen doktorunuzun söyleyeceklerine uyunuz. Bu Dextrocin nasıl kullanılır, Dextrocin krem ne işe yarar, nasıl iltihaplı sivilcelerin tedavisinde kullanılır, cilde verdiği yan etkiler nelerdir gibi soruların yanıtlarını sadece bilgilendirmek amacıyla bu içeriği paylaşmaktayız. İlacın yan etkilerinden dolayı oluşabilecek nefes almada sorun ya da alerjiniz varsa tüm bu konularda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!