featured

Distimik (Gizli Depresyon) Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çağımızın en sık görülen ruhsal rahatsızlıklarından biri olan depresyon, kendi içerisinde de birden fazla türe ayrılmaktadır. Bunlardan biri olan gizli depresyon ise çocukluk yaşlarından itibaren görülmeye başlanabilir. Distimik olarak da adlandırılan bu duruma müdahale edilmemesi halinde bazı istenmeyen durumların yaşanması da mümkündür. Bu yüzden gerek ebeveynlerin gerekse de bu durumdan mustarip olan bireylerin bu konu hakkında bilinçli olmaları gerekiyor.

Gizli Depresyon Nedir ve Kimlerde Görülür?

Gizli depresyon, en az 2 yıl süren ve henüz çocukluk çağında iken ilk belirtilerini gösterebilen bir ruhsal rahatsızlıktır. Genellikle karakter olarak görülen ve herhangi bir ruhsal rahatsızlık olduğuna kanaat getirilmeyen bu durumu teşhis etmek de bu yüzden pek kolay değildir.

Bu durumdan mustarip olan kişiler, hayatları boyunca bu ruh halinde olduklarına kendilerini inandırmış olurlar. Bu yüzden de mutsuz ve sürekli yorgun hissetme hali onların kişilik özellikleriymiş gibi görülmektedir.

Bu durum genellikle erkek bireylerde sıklıkla görülmektedir. Buna neden olan en büyük etken de toplumsal cinsiyet rolleridir. Erkeklerin duygusal zayıflıklarını çok fazla dışa vurmaması gizliden gizliye psikolojik yapıyı ele geçiren bir sürekli mutsuzluk halinin habercisidir.

Gizli Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Distimik halinin en yaygın belirtileri arasında büyük oranda motivasyon eksikliği ve özgüvensizlik geliyor. Ayrıca her alanda karamsarlık ve umutsuzluk hali de bu durumun en yaygın belirtileri arasında yer alıyor.

Bu durumdan mustarip olan kişilerde genel bir isteksizlik ve geçmişte severek yapılan aktivitelere ya da eylemlere karşı kayıtsızlık baş gösteriyor. Bunların yanı sıra depresyon belirtilerinden bazıları da gözlemlenebiliyor. Bunlar arasında uykusuzluk, uyku bozuklukları, iştahsızlık, halsizlik ve dikkat dağınıklığı gibi haller yer alıyor.

Gizli Depresyonun Tedavi Yöntemleri

Gizli depresyon için tavsiye edilen tedavi yöntemleri arasında psikoterapi ve bazı durumlarda ilaç tedavisi gelmektedir. Fakat her şeyden önce kişinin içinde bulunduğu ruh halini tanımlaması ve bu durum ile cesur bir şekilde yüzleşmesi gerekir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kişinin bu durumu kendi kişilik özellikleri olarak benimsemesi rahatsızlığın ortaya çıkma süresini uzatmaktadır. Bu yüzden her daim mutsuz ve isteksiz hisseden kişilerin kendi ruh hallerine odaklanmaları yardımcı olacaktır. Durum kabullendikten sonra kişinin tedavi olmak için ikna olması da gerekmektedir.

Bu durum için en uygun tedavi yöntemi başlangıç olarak psikoterapidir. Uzman hekimler tarafından uygulanan bu tedavi yönteminde büyük oranda iyileşme gözlemlenmektedir. Hastanın durumuna göre kimi zaman ilaç tedavisi de uygulanabilir. Bunun için de ilk etapta düşük dozda ilaç tedavisi önerilir ve iyileşme hızına ya da motivasyonuna göre dozun değiştirilmesi söz konusudur.

Genellikle 2 yıl boyunca uygulanan terapi ve ilaç tedavisi yöntemleri büyük oranda olumlu sonuçlar doğurur. İyileşmiş olan hastanın bir daha bu duruma yakalanması da mümkün olduğundan bu konuda da dikkat edilmeli ve kişinin ruhsal değişimlerinden uzman kişilerin haberdar edilmesi gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!