featured

Diyabet Belirtileri Nelerdir ? Diyabet Tedavisi Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyabet, çağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olarak bilinmektedir. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Adı gibi şeker olmayan bu rahatsızlığın oldukça belirgin belirtileri mevcuttur. Peki diyabet nedir , diyabet belirtileri nelerdir, diyabet tedavisi nasıl yapılır ? Birçok kişi tarafından oldukça merak edilen tüm bu soruların yanıtını gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.

1 – Diyabet Nedir ? 

Diyabet nedir sorusu, son dönemlerde oldukça sık sorulmaya başlanmıştır. Pankreas içerisinde yer alan İnsülin hormonunun yeterli miktarda üretilmemesinden dolayı diyabet hastalığı meydana gelmektedir. Peki diyabet çeşitleri nelermiş birlikte inceleyelim?

a – Pre Diyabet

Pre diyabet , şeker hastalığının bir önceki evresi olarak bilinmektedir. Şeker başlangıcı olarak da lanse edilen bu evre de kişinin şeker miktarı yüksektir. Fakat kişinin şeker miktarı, tanı için yeterli yükseklikte değildir. Genellikle kilo fazlası olan kişilerde görülen bu evrede gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte kişi normal hayatına devam edebilmektedir. Gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanmaması durumunda ise kişi Tip 2 diyabet olabilmektedir.

b – Tip 2 Diyabet

Kanda bulunan insülin miktarının yeterli düzeyde üretilmemesinden dolayı, kişilerde Tip 2 Diyabet belirtileri gelişebilmektedir. İnsülin gerektirmeyen diyabet olarak bilinen bu evrede gerekli tedavi metotlarının uygulanmasıyla birlikte kişi normal hayatına devam edebilmektedir. Fakat önerilen tedavi metotlarına uyulmaması durumunda şeker hastalığı ilerleyebilmektedir.

Tip 1 Diyabet

Vücudumuzun insülin hormonu üretememesinden dolayı kişilerde Tip 1 Diyabet rahatsızlığı meydana gelmektedir. Oldukça tehlikeli olan bu evrede mutlaka önerilen tedavi metotlarına uyulması son derece önemlidir. Eğer önerilen tedavilere uyulmaz ise sonu ölüme varabilen ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

2 – Diyabet Belirtileri Nelerdir ?

Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan diyabet belirtileri ile dikkat çekmektedir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu rahatsızlığın belirtilerini gelin detaylı bir şekilde inceleyelim.

Aşırı miktarda susama hastalığın en belirgin belirtisi olarak bilinmektedir.Yeterli miktarda su içilmemesine rağmen kişiler çok sık idrara gidebilmektedir.Ciltte meydana gelen yaralar çok geç iyileşebilmektedir.Bazı kişilerde şeker yüksekliğinden dolayı kaşında görülebilmektedir.El ve ayak bölgelerinde karıncalanmalar görülebilmektedir.Ani başlayan yorgunluklar ve halsizlikler bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır.

3 – Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Diyabet tedavisi kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Pre Diyabet evresinde olan kişiler sadece egzersiz ve sporla hastalığı kontrol altına alabilmektedir. Tip 2 Diyabet hastaları ise sporun yanı sıra şeker düşürücü ilaçları da alması gerekmektedir. Bu evrede şeker düşürücü ilaçların yanı sıra bazı hastalara insülin iğnesi de verilebilmektedir. Ayrıca bazı hasta gruplarında yapılacak cerrahi müdahaleler sayesinde kişi bu rahatsızlıktan kurtulabilmektedir.

Tip 1 Diyabet hastalığının tedavisi ise diğer evrelere göre değişiklik göstermektedir. Kişi bu evrede sporun yanı sıra mutlaka ilaçlarını düzenli bir şekilde almalı ve insülin iğnesini zamanında vurulmalıdır. Bu evrede tedavinin geciktirilmesi veya yapılmaması çok ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

4 – Diyabet Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kanda bulunan şeker düzeyinin kontrol altına alınamaması durumunda kişilerde ciddi sağlık sorunları oluşabilmektedir. Diyabet tedavi edilmez ise kişilerde damar tıkanıklığı, böbrek yetmezliği, görme bozuklukları, uzuv kaybı ve hatta ölüm meydana gelebilmektedir.

a – Hipoglisemi Nedir ?

Hipoglisemi Nedir sorusu, şeker hastaları tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Kanda bulunan şeker miktarının ani bir şekilde 50 mg/dl altına düşmesiyle kişilerde Hipoglisemi meydana gelmektedir. Genellikle bu sorun, fazla insülin ve ilaç kullanımından, ara öğünlerin atlanmasından kaynaklanmaktadır. Hipoglisemi anında kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, terleme, taşikardi veya baygınlık meydana gelebilmektedir. Hipoglisemi anında mutlaka kişilerin şekerli sıvı içecekler tüketmesi son derece önemlidir.

b – Hiperglisemi Nedir ?

Hiperglisemi, şeker miktarının ani ve hızlı bir şekilde yükselmesine denilmektedir. Genellikle gereğinden fazla gıda tüketimi, kaçamaklar, şekerli gıdalar veya enfeksiyon gibi çeşitli hastalıklar bu soruna neden olabilmektedir. Bu tip durumda insülin iğnesinin vurulması şeker miktarını düşürecektir. Eğer şeker miktarınız 250 mg/dl değil ise mutlaka su içerek yürüyüş yapmak son derece faydalı olacaktır.

İnsülin Direnci Diyet Programını Nasıl Etkiler? İnsülin Direnci Diyabet Programı ile Sağlıklı Kilo Vermek Mümkün!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!