featured

Diyette Ne Yenmez | Zayıflamak için Ne Yemeli Ne Yememeli? Diyette Yasaklar Listesi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyette ne yenmez? Zayıflamak için ne yemeli ne yememeli? Diyet yaparken uzak durulması gereken yiyecekler nelerdir? diyet yapan ve fazla kilolarından en kısa sürede kurtulmak isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken ayrıntıların başında geliyor.

Fazla kilolarınız mı var? Kilolarınızdan kurtulmak için diyet mi yapıyorsunuz? Diyette ne yenmez? merak ediyorsanız sizler için diyet yiyeceklere dair tüm bilmeniz gerekenleri derledik…

Diyette Ne Yenir? Zayıflamak İçin Ne Yemeliyiz Listesi

Fazla kilolarından kurtulmak ve diyete başlamak isteyenlerden hayatında en az bir kere de olsa mutlaka “Pazartesi diyete başlıyorum” cümlesini duymuşsunuzdur. Bu cümle aslında bir erteleme ve iradeyi yenememektir.

Diyet, aynı zamanda iradeyi kısıtlamak anlamına geldiğinden insan psikolojisini de zorlayan bir durumdur. Önemli olan eğer pazartesi diyete başlıyorsanız bu diyeti hafta sonu olmadan sonlandırmak değil istikrarlı bir şekilde devam ettirerek ideal kilonuza ulaşmanızdır.

Diyetle ideal kilonuza ulaşmak için doğru beslenme programı uygulamanız son derece önemlidir. Bunun için de diyette ne yenir? bilmeniz gerekiyor. Bizler bu yazımızda sizlere zayıflamak için ne yemeliyiz listesi derledik…

Diyette Ne Yenir Sabah

Diyet yapamaya başlayanların yaptığı ilk hata ekmek tüketimini tamamen durdurmaktır. Ancak bu doğru değildir. Diyete başlıyorsanız öncelikle sabah kahvaltınızda yağsız beyaz peyniri unutmamalısınız. Ekmek olarak ise beyaz ekmekten uzaklaşıp bir dilim kepek ekmeği ya da tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz.

Bol yeşillik, diyet listelerinin vazgeçilmezi ve sınırsız besinleridir. Sizler de diyet yaparken sabah öğünlerinizde mutlaka bol yeşillik tüketmelisiniz.

B12, D ve E vitamini deposu olan yumurta da sabah öğünlerinde diyet listesinin vazgeçilmezidir. Etkili ve sağlıklı bir diyet yapmak için bu besinleri her gün mutlaka dengeli ölçülerde tüketmelisiniz.

Diyette Ne Yenir Öğlen

Diyetinizin öğlen öğünlerinde mutlaka protein ve lif kaynağı olan besin değerleri olan gıdalar tercih etmelisiniz. Dolayısıyla da düşük kalorili ve sağlıklı besinlere mutlaka diyet programı içerisinde yer vermeniz gerekir.

Öğlen menüsünde diyette ne yenir yemek alternatifleri düşünüyorsanız şu menüleri tüketebilirsiniz;

Izgara tavukLor peynirli ya da ton balıklı mevsim salatasıFırında LevrekFırında yağsız patatesSomon balığıZeytinyağlı brokoliYoğurtlu kabak salatasıSebzeli kepekli makarnaSebzeli omlet

Bu tariflerin yanında ufak kase yağsız yoğurt da tüketerek vücudunuzun protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Diyette Ne Yenir Akşam

Diyetteyken akşam öğünlerinde tüketeceğiniz besinleri dikkatli seçmelisiniz. Şöyle ki; gece saatlerinde metabolizmanız yavaşlayacağında tükettiğiniz yiyeceklerin de sindirimi yavaşlayacaktır. Akşam öğünlerinde hafif, sindirimi kolay ve en önemlisi de düşük kalorili yiyecekler tüketmeniz hedeflediğiniz kiloya ulaşmanızda size yardımcı olacaktır.

Diyetisyenler; akşam öğünlerinde ağırlıklı olarak taze fasulye, kereviz, karnabahar, enginar gibi sebzeler ile bakliyatlar tüketmenizi öneriyor. Özellikle mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi bakliyatlar diyet listelerinin akşam öğünlerinde önemli besin değerleri oluyor.

Diyetteyken akşam ne yenir? sorusunun bir diğer cevabı da çorbalardır. Akşam öğünlerinizde yağsız, kremasız ve düşük kalorili çorbalar tüketebilirsiniz. Ayrıca her öğünde olduğu gibi akşam öğünlerinde de yağsız salatalar önemli destekleyici besinlerdir.

Diyette Ne Yenmez | Diyet Yaparken Uzak Durulması Gereken Yiyecekler

Bazı yiyecekler vardır ki; bu yiyecekler kalori düzeyi yüksek olduğundan kesinlikle diyetteyken yememeniz gereken yiyeceklerdir. Hatta öyle yiyecekler vardır ki; siz kilo verdirdiğini ve kalorisi düşük olduğunu düşünseniz de aslında o yiyecekler tam aksine size kilo olarak geri dönen yiyeceklerdir. İşte “diyette ne yenmez?” sorusunun cevabı olan besinler;

Tam Yağlı Süt

Kalsiyum, vücudunuzun temel ihtiyaçlarının başında gelir. Kalsiyum ihtiyacınızı diyetiniz boyunca süt ile karşılayabilirsiniz. Ancak tükettiğiniz süt kesinlikle tam yağlı süt olmamalıdır. Eğer süt tüketecekseniz yağsız süt tüketmelisiniz.

Meyve Suyu

Meyve suyu, diyet listesinde uzak durulması gereken bir diğer üründür. Meyve suyunun içerisindeki konsantre madde ve tatlandırıcı maddelerin kalorisi oldukça yüksektir. Dolayısıyla da diyetinizi olumsuz etkileyen gıdaların başında gelir.

Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi, her ne kadar sağlıklı bir besin olsa da aynı zamanda kalorisi yüksek ve kilo olarak geri dönmeye elverişli bir yiyecektir. Eğer protein ihtiyacınızı karşılamak için diyet listenize fıstık ezmesi ekliyorsanız mutlaka günlük kalori dengenizi o gün tüketeceğiniz besinler ile dengelemelisiniz.

İşlem Görmüş Et

Şarküterilerde satılan hindi ya da tavuk eti gibi etler, yağsız da olsa işlem görmüş olan etler olduğundan et tüketeceğiniz zaman doğrudan kasaptan alışveriş yapmalısınız.

Cips, Kek, Şekerleme Gibi Abur Cuburlar

Diyet listelerinin birinci düşmanı abur cuburlardır. Eğer diyetten olumlu sonuçlar almak, ideal kilonuza ulaşmak istiyorsanız mutlaka kek, cips ve şekerleme gibi abur cuburları tüketmemelisiniz. Eğer ara öğün tüketmek istiyorsanız sağlıklı ve kalorisi düşük olan sağlıklı kuru yemişleri tercih edebilirsiniz.

Patates

Çok fazla bilinmese de diyet listelerinde olmaması gerekenler yiyeceklerden birisi de patatestir. Patates, karbonhidrat yönünden zengin bir sebze olduğundan özellikle kızartma formunda kesinlikle tüketilmemelidir. Eğer diyet listenize patates eklemek istiyorsanız haşlayarak ya da fırınlayarak tüketebilirsiniz.

Ayçiçek Yağı

İşlenmiş bir yağ olan Ayçiçek yağı, doğrudan kiloya dönüşen bir gıda olduğundan diyetteyken uzak durulması yiyecekler arasında yer alıyor. Ayçiçek yağı yerine doğal ve sızma zeytinyağı tüketebilirsiniz.

Beyaz Ekmek

Beyaz ekmeğin, besin değeri sıfır olan bir yiyecektir. Dolayısıyla da beyaz ekmek yediğinizde vücudunuza herhangi bir vitamin ve protein almamakla birlikte tükettiğiniz ekmek vücudunuza sadece kilo olarak dönecektir.

Soda

Diyet uygularken diyet listenize nadiren de olsa soda ekleyebilirsiniz. Ancak tüketeceğiniz sodanın sade soda olmasına dikkat etmelisiniz. Zira meyveli soda, şeker oranı yüksek olduğundan diyeti olumsuz etkileyen içeceklerden birisidir.

Elbette sade soda da şeker konusunda masum değildir. Bu nedenle de nadiren de olsa eğer illa tüketecekseniz sade soda tüketerek kaloriyi minimuma indirebilirsiniz. Nitekim; eğer tercih hakkınız var ise bu hakkınızı sudan yana kullanmanız daha doğru, daha sağlıklı ve daha etkili olacaktır.

Diyette Ne Yenmez? Eti Form Diyette Yenir mi?

Diyet yapanların tüketmeye yöneldiği yiyeceklerden birisi de eti form diyet bisküvi oluyor. Ancak diyetisyenler Eti Form bisküvi tüketiminin kontrollü olmasını tavsiye ediyor. Şöyle ki; 45 gram olan bir paket toplamda 184 kaloriye denk geliyor.

Siz bir paket Eti Form yediğinizde aslında 1 tatlı kaşığı yağ ve iki dilim ekmek tüketmiş oluyorsunuz. Bu nedenle de diyetisyenler, çok fazla tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak aralıklı zamanlarda ara öğün olarak sadece yarım paket yenebileceğinin altını çiziyor.

Diyette Domates Neden Yenmez?

Genel olarak diyet yapanların merak ettiği sorulardan birisi de diyette domates yenip yenmediği sorusudur. Diyet listelerinin özellikle sabah menülerinde domates, yer alan bir besin türüdür. Ancak diyetisyenler; reflü ve gastrit hastalığı olan kişilerin hem normal beslenme programlarında hem de diyet listelerinde domatesi azaltmalarını öneriyor.

Domates, sindirim sırasında vücudun daha fazla enerji harcamasına neden olan bir besindir. Negatif enerji değerine sahip olan domatesin bu bağlamda özellikle reflü ve gastrit hastaları için zararlı olduğu diyetisyenler tarafından açıklanmıştır.

Diyette Yenmemesi Gereken Meyveler

Kilo vermek için bir diyete başladıysanız yememeniz gereken sebzelerin yanı sıra aynı zamanda mutlaka uzak durmanız gereken meyveleri de bilmeniz gerekiyor. Bazı meyveler var ki; şeker oranı oldukça yüksektir.

Şeker oranı yüksek olan meyveler, yüksek oranda kalori içerdiğinden diyetinizi durdurur ve kilo kaybınızı da engeller. Bu nedenle de diyet yapıyorsanız özellikle şu meyvelerden uzak durmalısınız;

Kurutulmuş Meyveler

Kurutulmuş meyvelerin tümü, kalorisi yüksek olan meyvelerdir. Bu meyvelerin kurutulma aşamasında su oranı tamamen sıfıra indiğinden kalorisi de yüksektir. Örneğin; bir kase kuru üzüm 500 kaloriye denk gelir.

Tropikal Meyveler

Ananas ve mango başta olmak üzere tüm tropikal meyveler, kalorisi yüksek meyveler sınıfına girer. Dolayısıyla da diyet yaparken uzak durmanız gereken meyvelerden bir kısmı da tropikal meyvelerdir.

Avokado

Avokado, içerisinde sağlık açısından faydalı olan yağlar bakımından zengin bir yiyecektir. Ancak buna rağmen bir kase avokado ortalama olarak 384 kaloriye denk gelir. Bu nedenle de diyet yaparken avokado tüketiminden de uzak durmalısınız.

Tüm Meyvelerin Suyu

Meyveler olduğu gibi %100 doğal da olsa meyvelerin suyu da şeker yani kalori bakımından yüksek olan içeceklerin başında geliyor. Ancak besin değerlerini diğer tüketeceğiniz yiyecekler ile dengeleyerek çok aşırıya kaçmamak kaydıyla doğal meyve ve sebze suyu içebilirsiniz.

Ketojenik Diyet Nedir?

Spor yapmayı sevmeyen ya da spor yapmaya vakti olmayanların sık sık tercih ettiği diyet listelerinin başında ketojenik diyet geliyor. Bu diyet türünde düşük oranda karbonhidrat, orta dereceli protein ve yüksek miktarda yağ ile yapılan diyet türüdür.

Her diyet türü gibi ketojenik diyet de uzman kontrolü ile yapılması gereken bir diyettir. Doğru ve kontrollü şekilde yapıldığında sağlık sorunlarını minimuma indirerek sağlıklı kilo kaybını sağlar.

Ketojenik Diyette Ne Yenmez?

Ketojenik diyette kesinlikle yenmemesi gereken besinlerin başında unlu mamuller geliyor. Bunun yanı sıra salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri, patates ve mısır gibi şeker ve karbonhidrat yönünden zengin olan besinler, şekerli mısır gevreği ve alkol tüketimi diyet sürecinde kesinlikle yapılmamalıdır.

Diyet Yaparken İştah Kesen Yiyecekler Nelerdir?

Bazı yiyecekler, iştahı kestiğinden yeme isteğini bastırır. Dolayısıyla da bu yiyecekleri besin değerlerini dengeleyerek diyet listenize ekleyebilirsiniz.

İştah kesen yiyeceklerin başında; elma, yulaf, haşlanmış yumurta, yeşil salata, tarçın, baklagiller, sarı leblebi, karnabahar, brokoli, badem ve yoğurttur. Bu besinler aynı zamanda sağlıklı ve diyet listesinde zaman zaman yer alan yiyecekler olduğundan diyet yaparken bu yiyecekleri tercih ederek iştahınızın daha da baskılanmasını sağlayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!