featured

Doğru Gözlük Seçimi İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok insan, yeni bir çift gözlük almak istediğinde, birçok seçenekle karşılaşmaktadır. Fiyatları, çerçeveleri, kaplamaları, lensleri derken insanların kafası karışmaktadır. Doğru gözlük seçimi için nelere dikkat edilmeli? Hangi gözlük çerçevesinde daha rahat ederim sorgulamasını yapmalıdır. İşte, gözlük ve seçimi hakkında merak edilen ipuçları:

Doğru gözlük çerçevesi seçmek için;

Yüz şekline dikkat etmek gerekRahat gözlükler tercih edilmeliTarzınıza uygun çerçevelerin tercih edilmesi gereklidir.

Çerçeve seçerken; burun üzerinden aşağı kaymamalı, kirpikler gözlük camına dokunmamalıdır. Gözlük numarası ile uyumsuz gözlük kullanmakta ise uzun kullanımlarda baş ağrısı oluşabilir.

Yüz Özellikleri İyi Tanınmalı

Gözlük çerçeve seçimi yapılırken, yüz özelliklerinin aksini tercih etmek gerekir. Bu temel bir kuraldır. Örneğin kare bir yüz için yuvarlak kareler tercih edilirken, yuvarlak yüze sahip kişilerin, yumuşak özelliklere sahip kare çerçeve tercihi yapması, doğru olacaktır. Keskin kare çenelere sahip kişiler için, yumuşak kavisli çerçeveler tercih edilmelidir. Yumuşak ve yuvarlak yüzü olan kişilerde ise açısal çerçeveler kullanılmalıdır. Gözlük çerçeveleri seçilirken, ilk olarak dengenin kurulacağı çerçevelere yönelmek gereklidir.

Yüz Bölgesinin Alt Yarısı ya da Üst Yarısı Dengelenmeli

Çerçeve seçerken, yüzün alt yarısının ya da üst yarısının mı tercih edileceği belirlenmelidir. Yumuşak ve açısal özelliklere sahip bir yüzde, üst ve alt yarı değerlendirmesi yapılırken kontrasta önem verilmelidir. Yüzün alt yarısının alt bölgeye göre daha geniş olması, çerçeve seçiminde tam tersinin yapılmasına yani, çerçevenin üst kısmı geniş tercih edilmelidir.

Tarzın Belirlenmesi Gerekli

İnce ya da sade bir tarza sahip olan kişiler için en uygun gözlük alt ve üst yarı dengelemesi yapılan, daha cesur ve ilgi çekici tercihler yapabilirler. Örneğin yüz bölgesi yumuşak özelliklere sahip kişiler, yuvarlak gözlüklerle rahat olabilirler. Yüz bölgesinde açısal görünüme sahip yüz hatlarına sahipseniz , açısal çerçevelerle tarzlarını ortaya koyabilirsiniz. Hafif ağırlık olan yüzlerde ise havacı stili tercih edilebilir. Böylece sert görünüm, biraz daha hafifletilmiş olacaktır.

Yüz ve Çerçeve Oranları Eşleşmiş Olmalı

Mükemmel gözlük modelini ve gözlük çerçevesi bulmanın ilk anahtarı, yüz şekline göre ayarlanmasıdır. Mesela uzun yüz oranlarına sahip birisi için çerçeve yüksekliği artırılabilir. Daha geniş yüzü olan kişiler için yüzün orantılanması için çerçevenin genişletilmesi yani enine genişletilmesi gerekir. Oval Çerçeveler bu noktada oldukça kullanışlıdır. Gözlük seçiminde, gözlüğün sağlık için gerekli bir üründür. Bu yüzden gözlük satın alırken, malzemelerin kaliteli olmasına da dikkat edilmelidir. Keskin yüz hatlı bir yüzde köşeli gözlük yüz şekline uygun bir seçenek olabilirken; yuvarlak yüzlü kişiler geniş çerçeveler tercih edebilirler.

Gözler Dik ve Ortada Tutulmalıdır

Gözlerin burun ile konumunun dikkate alınması gerekir. Camların yerleşimi, nasıl görüneceği, merceğin yatay orta ve dikey 3/2’sinde olmasına dikkat edilmelidir. Gözler, lensin merkezine yakın olması, daha iyi görünmesine olanak tanır. Gözlerin içe köşeye gelmesi, gözlerinizin çapraz görünmesine neden olur. Çerçevenin çok geniş olması, dar görünüşlü gözlerin şaşı bakmasına neden olacaktır. Yani, gözlük takıldığında gözlerin alt kısmındaki alanda ne çok fazla ne de çok az alan kalmalıdır. Bu noktada gözlüğün elmacık kemikleri üzerine oturması en ideal tercihtir.

Yüz Genişliğine Dikkat Edilmeli

Gözlük çerçevesi tercih ederken, çerçevenin kulak ve burun kısmına eşit ağırlıkta durması gerekir. Çerçevenin geniş olması, yüzün kulaktan kulağa ve burnun üst kısmı ile burun köprüsü arasında bulunan boşluğa oturmalıdır. Çerçevenin çok geniş olması durumunda, eğer burun köprüsüne ve üst kısmına ağır olması durumunda, burun üzerinde gözlük izi olacaktır.

Yine çerçevenin çok geniş olması ve kişinin burnunun düşük olması, burun köprüsünün düşük olması, çerçevenin sürekli yerinden oynamasına neden olacaktır.

Gözlük alırken, gözlük saplarının kulaklarınıza tam oturduğuna, kulaklara uyguladığı basınca dikkat etmek gereklidir. Gözlük sapları, çok gevşek ya da çok sıkı olmamalıdır. Eğer çok sıkıyorsa ya da gevşekse, bir sorun olduğundan şüphelenmelisiniz. Gözlük seçmek oldukça zor bir iştir. Gözlük alırken unutulmaması gereken ilk kural sizin gözlüklere değil, gözlüklerin size uyması olmalıdır.

Numaralı gözlüklerin yanı sıra güneş gözlüğü seçiminde de aynı kurallara uymak, hem estetik hem de sağlıklı tercih yapmaya yardımcı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!