featured

Dolandırıcılık Nedir? Dolandırıcılık Neden Arttı? Üründe Dolandırıcılık Nedir? Telefonda Dolandırıcılık Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolandırıcılık Nedir ? 

Dolandırıcılık , kelime anlamıyla aslı olmayan vaatler ile bir kişiyi / grubu ürün veya hizmete sahip olmaya veya satın almaya ikna etmektir. Bu tip olayların, son günlerde başta internet ve araç piyasasında olmak üzere gerçek hayatta da oldukça arttığı gözlemlenmektedir. Günlük haber bültenleri başta olmak üzere, internet üzerinde de birçok alanda dolandırılma haberleri yer etmeye başladı.

Bu tip olaylar neden arttı? Onlarca bin lira karşılığında alabileceğiniz ürünler çok düşük fiyatlara mı satılıyor? Canlı yayın üzerinden alışveriş yapma görünümü verilen yeni dolandırıcılık yöntemlerinden haberiniz var mı? Genellikle hangi yöntemler kullanılıyor ve dolandırıcılıktan nasıl korunabiliriz? Hepimizin merak ettiği bu soruları, başlıklar halinde işlemek gerek. Zira yöntemlerden haberdar olmadan gerçek ve yalan arasındaki farkı anlamamıza imkân vermemektedir.

Dolandırıcılığın en çok arttığı alan internet!

İnternet her ne kadar birçok konuda hayatımızı kolaylaştırsa da, bunu fırsata çevirmeye çalışan açıkgözlü dolandırıcılar, özellikle internet üzerinden sıklıkla dolandırıcılık yöntemlerine başvurmaktalar.

Üründe dolandırıcılık nedir ?

Sosyal medya ve internet siteleri aracılığı ile satılan herhangi bir ürünün sahip olmadığı özellikleri var gibi göstererek, piyasaya göre daha uygun fiyatlarla satışa sunulması maalesef en yaygın yöntemlerden biri. Özellikle teknoloji ürünlerinde, rekabet şartlarını zorlayacak fiyatlarla satışta olan ürünler, alıcıları kolaylıkla ikna edebilmektedir. Fiyatının uygunluğunun yanı sıra, ürünün özellikleri arasında orijinalinde bile bulunmayan özelliklerden bahsedilmesi, yanında güya hediye olarak verilen eşantiyonların bulunması, iadesi veya tamiri olmamasına rağmen geniş bir bayi ve teknik servis özelliklerinden bahsedilmesi de bu tip dolandırıcılıklarda sıklıkla söz edilen vaatlerdir.

Sadece elektronik veya teknoloji ürünlerinde değil; tekstil ve giyim ürünlerinde de sıklıkla bu tip yöntemlerin kullanıldığı ortaya çıktı. Reklam ve tanıtımlarında gösterilen görseller ile ürünlerin yakından-uzaktan alakası olmaması; maalesef ürün müşteri eline ulaşınca ancak fark edilmektedir.

Sonrasında değişim veya iade istendiğinde ise, herhangi bir muhatap bulunmayarak “kandırıldığının” farkına varabiliyor insanlar.

İnternette sıkça rastladığımız bu dolandırıcılık olayları, günümüzde de farklı yöntemlerle gerçek hayatta da karşımıza çıkıyor. En basit örneği ile mağaza veya dükkânlarda bile artık aldatıcı veya orijinal olmayan ürünleri bulabiliyor olmamızdır. İmitasyon, taklit, orijinal olmayan ürünlere rastlamak; her ne kadar kabul edilmese de alıcılar tarafından sıklıkla duyulan dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.

Ürün dolandırıcılıklarının önüne geçebilmek için neler yapılmalı?

İnternetten sıklıkla yapılmasından ötürü, önceliği internet üzerinden ürün dolandırıcılıklarına vermek isteriz.

Ürünlerin görsellerine görür görmez aldanmamalıyız.Ürünlerin asıllarını incelemeli ve satışa sunulan ürün ile arasındaki farkları tespit etmeliyiz.Satışa sunulan ürünlerin; başta resmi distrübitörlüğünün olup olmadığını araştırmalıyız.Satışa sunan firma veya kurumun, alışveriş öncesi varlığını araştırmalı ve hatta kendi imkânlarımız ile teyit etmeliyiz.Ürünlerin pazarlanması veya reklamları sırasında bahsedilen bayi veya teknik destek ağının varlığını araştırmalıyız.Satılan ürünün, gerçek ürünler ile arasındaki fiyat farkı aslında her şeyi ortaya koyar. O yüzden, ürün alışveriş öncesi neden böyle bir fiyat farkı olduğunu düşünmeli, bunun nedenini satıcı / pazarlayıcıdan ikna edici ve mantıklı bir şekilde öğrenmeye çalışmalıyız.Güvendiğimiz, inandığımız ve daha önce alışveriş yaptığımız web siteleri ve internet firmaları üzerinden alışveriş yapmaya devam etmeliyiz. Her firma veya web sitesini, alışveriş yapmadan önce başta şikâyet platformlarında araştırmalıyız.

2 – Telefonda dolandırıcılık?

Gerçi son zamanlarda özellikle resmi kurumların geniş duyuru ve uyarı faaliyetleri sayesinde önüne bir nebze geçilse de, halen bu tip dolandırıcılık olaylarına sıklıkla rastlıyoruz. Artık telefon üzerinden yapılan dolandırıcılıklarda, sosyal medya üzerinden yapılan bazı fake ( sahte ) hesapların tuzağına düşmemiz daha yaygın durumda.

Yani; bir banka veya alakası olmayan bir kurumun görsellerini kullanarak; sanki resmi hesapmış gibi bazı olanaksız vaatlerle sizlerden başvuru alıyorlar. Karşılıksız kredi imkanı, kayıp ve çalıntı eşya kullandığınızla igili bildirim, trafik cezalarınızda indirim vaadiyle telefon trafiği oluştururlar. 

Sonrasında, telefon aracılığı ile sizlere ulaşarak; sözde çözüm yöntemleri ve verilecek hizmeti anlatıp, sizden “ufak “ bir hizmet bedeli talep ediliyor.

“ Kaz gelecek yerden, tavuk esirgenmez.” diye düşünen herkes, bu dolandırıcıların tuzağına kolaylıkla düşüyor. Ve haliyle sonucu ; “ Midyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak ” deyimi çıkıyor karşımıza. Bir diğer yöntem de, yine boş vaatler ile gömü, hazine bulma ve bu hazineye sizleri ortak etme çabası üzerine kurulu. Neredeyse artık günümüzde, bu tip telefonları almayan kalmadı. Ha, bir de her ne kadar modası geçmiş olsa da, “ Bankadaki paranızın terör örgütlerinin işlemlerine karıştığı ve sizin de inceleme altında olduğunuz .” yalanıdır.

Gerçi, artık sinema da bile bu tip dolandırıcılık yöntemlerini ti’ye alarak halkı bilinçlendiriyor sanatçılar ve görevli kurumlar. Ama halen bu tip haberlere denk gelebiliyoruz.

Kendini resmi kurum görevlisi ( Polis, asker, savcı vs. ) olarak tanıtan ve olayı farklı ses ve efektler ile inandırıcı hale sokmaya çalışan bu tip dolandırıcılık durumlarında, en kesin ve kestirme çözüm o an telefonu kapatmaktır. En kısa sürede, arayan numarayı emniyet birimlerine bildirmenizde de ayrıca fayda var.

Telefon dolandırıcılarından nasıl korunabilirsiniz?

Telefon dolandırıcıları, genellikle sadece telefon ile iletişim kurarlar. Sizin bazı kişisel bilgilerinize yasadışı yollarla sahip oluşları nedeniyle, karşıdaki tarafı ikna etme şansları çok daha yüksektir. Fakat şu unutulmamalıdır ki; kişisel bilgilerinizi bilmeleri onların söylediği gibi resmi kurum görevlileri olduğu anlamına gelmez. İnternette maalesef çok sık kişisel verilerin satışı ve elde edilmesi olayı yaygındır.Sizi telefonla arayıp, bir terör örgütü bağlantınızın olduğunu ve sizden para istediğini belirten kişilere denk geldiğiniz anda, telefonunuzu kapatın ve arayan numarayı hemen en yakın emniyet birimine bildirin.Dolandırıcılarla sözlü münakaşaya girmeyin, ispat için delil istemeyin.Konuşmanın en başından itibaren, onların dolandırıcı olduklarını kesinlikle aklınızdan çıkartmayın. Söyledikleri talimatlara kesinlikle uymayın.Bulunduğunuz il ve ilçe hakkında bilgi vermeyin.Aile fertlerinizden bahsetmeyin.Ürün satışı, hizmet satışı vs.. gibi sebeplerle de iletişime geçenlere itimat etmeyin. Özellikle banka kurumlarının aramalarında, ilgili banka bilgilerini rica edin ve bu bilgileri kendi araştırmalarınızla teyit edin.Telefon üzerinden işlem yaptırmak , onay vermek yerine en yakın banka şubesinden sunulan hizmeti yaptıracağınızı belirterek ısrarlara çok kulak asmayın.

Toparlayacak olursak, şüpheli telefon aramaları ya da anlık mesajlaşma platformlarında gelen farklı vaadler içeren mesajlar yolu ile TL ya da dakika hediye edileceği vaadinde bulunan kişilere itimat edilmemelidir. Siz de günümüzün sıkça sorulan sorusu telefonda dolandırıcıları nasıl anlarız, sorusunun yanıtını arıyorsanız haberimizi tekrar okuyunuz. 

Siz de dolandırıcılıktan arananlar listesi , aranan dolandırıcılar listesidolandırıcılıktan savcılığa suç duyurusu dilekçesi verme yolları , telefon dolandırıcılığı ihbar telefonu ( 155) , dolandırıcılar nasıl bulunurnitelikli dolandırıcılıktan beraat etmek mümkün mü , istanbul’da telefon dolandırıcılığı son dakika haberleri için bizi takip ediniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!