featured

Dünyanın En Hızlı Uçağı Blackbird Uçak 2 Geliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en hızlı uçağı Blackbird için serinin devam edeceği açıklandı. Blackbird uçak isimli savaş uçağı yani SR-71 emekliye ayırıldıktan sonra ülkedeki iki büyük şirket tarafından bu boşluğun doldurulması düşünülmekteydi. Bu süreçte Lockheed Martin şirketi, yeni nesil SR-72 uçağını üreterek yola devam edileceğini açıklandı. Buna rağmen Boeing firması tarafından insansız bir uçak projesi üzerinde çalışıldığı bildirildi.

Dünyanın En Hızlı Uçağı Blackbird Uçak İhalesi Amerika’da Nasıl Yapıldı?

Blackbird ihalesi de diğer savunma projeleri gibi ihale ile verildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde savunma projeleri geliştirilme aşamasında, öncelikle birimlerin ihtiyaçları planlanmaktadır. Gerekli olduğu takdirde, alanında uzman şirketlerden, ihtiyaç duyulan ürüne ilişkin bir prototip geliştirilmesi talep edilmektedir. Bu prototipler için firmalara belli bir ücret ödenmektedir. Bu süreç sonrasında da yarış ihale dönemi başlamaktadır.

Dünyanın En Hızlı Uçağı Blackbird Uçak Tarihi Nasıldır?

Dünyanın en hızlı uçağı Blackbird uçağının geçmişi dikkat çekicidir. Bugünden yaklaşık 50 yıl öncesinde yani “Soğuk Savaş” döneminde, Amerika Birleşik Devletleri tarafından ilgili birimlerce bir uçak talebinde bulunuldu. Düşman radarına yakalanmayan ve bu şekilde bilgi toplamayı başarabilen bir uçağa ihtiyaç olduğu belirtildi. Bu ihtiyacın çok acil bir şekilde karşılanması için harekete geçilerek bu konuda Lockheed Martin şirketine görev verildi. Lockheed’in önemli ve sağlam bir bilgi toplama ekibi olan “Skunk Works” ekibi bu talep karşısında çalışmalara başladı. İstihbarat toplama konusunda daha üst seviyelerde bir başarı elde edebilmek adına bu grup tarafından yeni bir uçak modeli üzerinde çalışmalar başladı.

Aslında istenilen Blackbird uçak için o dönemki genel özellikler şöyleydi:

Yeni uçak, mevcut uçaklardan daha hızlı uçacak,Hepsinden daha yükseğe çıkacak,Radarda kesinlikle görünmeyecek.

YouTube video

Bu özelliklere sahip bir savaş uçağına ülke tarafından elzem derecede ihtiyaç duyulmuştu. Lockheed ekibi tarafından bu özelliklere göre üretilen yeni uçak SR-71 Blackbird, 22 Aralık 1964 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçağın, saatte 3.500 kilometre hız yapma yeteneğine sahip olduğu düşünülmekteydi. Ancak uçağın hızı 4.075 kilometre olarak hesaplandı. Bu hesaplama Blackbird’ü dünyada ki en hızlı uçak olarak tescilledi.

Blackbird’de Roket ve Jet Karışımı Bulunuyor

Keşif ve saldırı uçağı olarak düşünülen Blackbird 2’nin,jet ve roketin birleşmesi sonucunda birleşik tahrik ve itme prensipleri ile hipersonik uçuş yapması beklenmekte. Yani bu yeni uçakta, uçağa güç verecek yeni teknolojilerin elde edilmesine gayret gösterilmektedir. Uçağın ilk test uçuşunun 2023 yılında yapılması hedefleniyor.

Test uçuşundan sonra uçaktan aktif olarak da 2030 yılında yararlanılması düşünülmekte. Bu uçağın, gökyüzünde yüksek sürat yapabilmesi için 2030 yılını beklememiz gerekiyor. Tabi bu süre içerisinde diğer ülkeler tarafından daha hızlısı yapılmazsa bu durum gerçekleşecek.

Dünyanın En Hızlı Uçağı Blackbird 2 Hangi Özellikleri Barındırıyor?

SR-72 Blackbird uçak 2 en gelişmiş hipersonik teknolojiye sahip olacak. Bu özelliği ile bir kıtada yer alan herhangi bir hedefin, 1 saatten daha az bir sürede vurulup imha edilmesi hedefleniyor. Bunu gerçekleştirebilmek için ise uçağın çok yüksek hızla hareket ederek, korumalı hava sahalarını girmeyi başarması ve engellerden kurtulması gerekiyor.

YouTube video

Uçak, yüksek hızla, radarlara yakalanmadan ve iz bırakmadan yol alma özelliklerinin yanı sıra füzelerle de başa çıkma özelliğine sahip olacak. Uçağın, füzeleri yakalaması, hedeflenen özellikler arasında yer alıyor. Bunu başarabilmesi için uçağın ciddi anlamda bir hıza sahip olması mecburi. Bu nedenle uçağın havadaki en hızlı cisim olması için sıkı çalışmalar firma tarafından devam ediyor.

Blackbird Uçak 1 Uzun Yıllar Boyunca Kullanılmıştı

Bilindiği gibi, SR-71 Blackbird uçak 1, 1999 yılında emekli edildi. Bu uçak, emekli olana kadar en hızlı uçak olma özelliğini sürdürmüştü. Uçağın normal şartlarda 5.400 kilometre menzili bulunuyordu. Uçağın 1999 yılında emekli edilmesinden sonra, en hızlı uçağa sahip olmak için yeni girişimlerin başlatıldığı 2013 yılında açıklanmıştır. Lockheed firmasının Skunk Works bölümünde geliştirilen uçak, insanlı ve insansız olarak uçabilme özelliği ile birlikte tasarlanıyor. Bu projenin ihalesinin kim tarafından alınacağı merak konusu olmakta.

YouTube video

Amerika’nın bu tarz bir uçağın hazırlıklarına başlaması, büyük ihtimalle diğer büyük ülkelerin de harekete geçmelerini zorunlu kılacak. Rusya, Çin ve Almanya’nın da bu yönde çalışmalarının olduğu biliniyor. Ancak Amerika’nın tüm planları yolunda giderse 2030 yılında bu uçağa sahip olması hedefleniyor. Bunun sonucunda diğer ülkelerin savunma sistemlerinde etkili bir düzenleme yapmaları gerekecek.

Dünyanın En Hızlı Uçağı Karşısında Diğer Ülkelerin Tavrı Merak Ediliyor

2030 yılında savaş alanlarında SR-72 Blackbird’ün olacak olması, Rusya ve diğer ülkelerin üretim alanlarında Amerika’ya bir misilleme yapması gerekecek gibi. Hedeflenen bu uçak havalanmayı başarırsa, hava sahasında Amerika Birleşik Devletleri’nin gücüne ciddi anlamda katkı sağlayacak.

Belki diğer ülkeler tasarı aşamasında olan uçaktan daha hızlı ve daha fazla özelliklere sahip, insansız hava saldırı uçakları yapmayı başarabilirler. Bu durumda, yeni tasarımların ortaya çıkması, dünyanın en hızlı uçağı Blackbird’i geri plana itebilir. 2030 yılına kadar dünya da neler olacak hep beraber izleyeceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!