featured

Dünyanın En Uzun İnsanı Kimdir? Dünyanın En Uzun Boylu İnsanı Sultan Kösen Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en uzun insanı kimdir? Aslında bu soru dünyada yaşayan kimi insanların anormal durumlar yaşaması sonucu ortaya çıkıyor.

Normal yaşantıların yanı sıra ortaya çıkan özellikle hastalıklar sebebiyle bazı uzuvlar normale nazaran daha uzun olabilmektedir.

YouTube video

Oluşan bu anormal durum dünyanın farklı ve en’lerinin kaydedildiği Guiness Rekorlar Kitabı tarafından tescillenmektedir.

Dünyanın en uzun insanı kimdir? Gibi soruların cevabı bu kitapta yer alıyor. Hatta bu kişi Türk bir insan. Adı Sultan Kösen. İşte Sultan Kösen hakkında merak edilenler…

Dünyanın En Uzun İnsanı Kimdir Kaç Metredir? Sultan Kösen Hayatı Hakkında Bilgiler

Dünyanın en uzun insanı olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran ve dünya geneline ismini duyuran Sultan Kösen, oldukça farklı bir kişilik.

Sahip olduğu boy uzunluğu görenleri hayrete düşürüyor! İlk bakışta istemsiz bir şekilde boyu dikkat çekiyor.

Kösen’i görenler hayatı hakkında merakla sorular sormaya da devam ediyor. Dünyanın en uzun insanı kimdir kaç metredir, Sultan Kösen çocuğu var mı, evli mi gibi soruların cevabını yazının devamında bulabilirsiniz.

1- Sultan Kösen Kimdir Nereli?

Sultan Kösen, Guiness Dünya Rekorlar Kitabı’nda dünyanın en uzun insanı olarak kayıt olmuş kişidir. Uzmanlar tarafından yapılan testler ve ölçümlere göre bu unvanı kazanmıştır.

Sahip olduğu hipofiz bezi hastalığından dolayı bu derece uzadığı kanıtlanmıştır. Her ne kadar dünyanın en uzun insanı kimdir sorusunda adı anılsa da yaşamının büyük zorluklarla geçtiği görülür.

Aslen Mardinli olan Kösen, Mardin’de doğup büyümüştür.

2- Sultan Kösen Kaç Yaşında?

Dünyanın en uzun insanı Sultan Kösen, 10 Aralık 1982 yılında Mardin’de dünyaya gelmiştir. Kösen günümüzde 39 yaşındadır.

Boyu ve diğer uzuvlarının çok dikkat çekmesiyle adını duyuran Kösen, kişilerin beklediğinden daha gençtir. Büyüme hormonunun aşırı salgılanması onu yaşından farklı gösterebilmektedir.

3- Sultan Kösen Nerede Yaşıyor?

Mardin doğumlu ve aslen buralı olan Sultan Kösen, günümüzde hala Mardin’de yaşamaktadır. Mardin’in Derik ilçesine bağlı Dere köyünde yaşamını sürdürür.

Hatta geçtiğimiz yıl koronavirüse yakalanması sonucu Kızıltepe Hastanesi’nde tedavi gördü.

4- Sultan Kösen Kaç Kilo?

Dünyanın en uzun insanı kimdir sorusu kadar Sultan Kösen kilo konusunda merak yaratır. Sahip olduğu bu devasa cüssede sahip olduğu kütle ile araştırmalara konu olur.

Uzun boyu neticesinde zayıf bir görüntüye sahip olduğunu söylemek mümkün. 2.51 metre boyundaki Kösen, tahminlere göre 190 kilodur. Ancak bu kiloyu normal bir insana göre elbette yansıtmıyor.

5- Sultan Kösen Hasta mı?

Boy ortalamasının ülkemizde 1.70 olduğu sınırlara 2.51 metre boyuyla resmen meydan okuyan Sultan Köse, elbette tıbbi açıklamalardan dolayı bu durumdadır.

Hipofiz bezi normal şartlarda büyümeyi sağlayan salgıları üretir. Ancak Sultan Köse bahsedilen hipofiz bezindeki tümör yüzünden çok abartılı şekilde büyüme hormonu salgılamıştır.

Kendisinin belirli bir operasyon geçirene kadar büyümesi durdurulamamıştır. Guiness Rekorlar Kitabına dünyanın en uzun insanı olarak girdiğinde 2.47 cm boyu bulunmaktaydı.

Kitaba adını yazdırdıktan sonra bile uzaması durmamış 2.51 cm civarlarına gelmiştir. Bu noktada yapılan ameliyatla Kösen, boyunun uzamasını durdurmuştur.

6- Dünyanın En Uzun İnsanı Kaç Metre?

Dünyanın en uzun insanı Sultan Kösen, tam 2.51 cm boyundadır. Sadece boyuyla değil aynı zamanda diğer uzuvlarının uzunluklarıyla da dikkat çekmiş, yeni bir rekora imza atmıştır.

Büyüme hormonunun kontrolsüz salgılanmasından dolayı dışarıdan görünen tüm uzuvları ileri derecede uzamıştır.

Sultan Kösen dünyanın en uzun insanı kimdir sorusu kadar, en büyük eli ve en büyük ayaklara sahip olan kimdir sorusuna da yanıt olmaktadır.

Dünyada 27.5 cm el uzunluğuyla bulunmasıyla ‘dünyanın en uzun ellere sahip insanı’ seçilmiştir.

Bununla kalmayan Kösen; 36.5 cm ayaklarıyla da ‘dünyanın en uzun ayaklı insanı’ ilan edilmiştir.

7- Dünyanın En Uzun Adamı Kaç Numara Ayakkabı Giyiyor?

Türkiye’nin en uzun insanı olan Sultan Kösen en uzun ayaklara sahip insanı olarak özel üretilmiş ayakkabılar giymektedir. Hatta buna mecburdur.

Çünkü kendisinin ayakkabı numarası 60’tır! Evet yanlış duymadınız!

Sultan Kösen’i belki de en çok zorlayan noktalardan birisi giyimdir. Kendi boyutuna uygun bir kıyafet üretimi dünyada yoktur.

Tüm giyim ürünlerini özel olarak ürettiren Kösen ancak böyle ihtiyacını giderebilmektedir.

8- Sultan Kösen Ne İş Yapar?

Köyde doğup büyüyen Sultan Kösen çobandır. Köyünde baktığı hayvanları bulunur. Bu hayvanları yetiştirip satarak geçimini sağlar.

9- Sultan Kösen Evli mi? Sultan Köse Merve Dibo Evlendi mi?

Dünyanın en uzun insanı olarak bilinen Sultan Kösen geçtiğimiz yıllarda evlendi. Dünyanın en uzun insanı olunca haliyle eşini merak edenlerin sayısı da arttı.

27 Ekim 2013 yılında aslen Suriye doğumlu Merve Dibo ile evlendi. Merve Dibo kimdir diye soracak olursanız, 1992 doğumlu aslen Suriyeli olan bir vatandaştır. Boyu ise 1 metre 75 metredir.

10- Sultan Kösen Çocuğu Var mı?

8 senedir evli olan Sultan Kösen’in bilinen bir çocuğu bulunmamaktadır.

11- Dünyanın En Uzun İnsanı Sultan Öldü mü?

Covid-19’un ortaya çıktığı ilk sene salgına yakalanan Sultan Kösen hakkında internette bazı haberler yayıldı. Dünyanın en uzun insanı kimdir araştırması yapanlar Sultan Kösen öldü mü? Sorularıyla karşılaştı.

Belirli bir müddet hastanede tedavi gören Kösen, ölmedi hala yaşıyor. Hastalığı doktor kontrolünde kolayca atlattı.

Sultan Kösen’in Hastalığı Hipofiz Tümörü Nedir? Hipofiz Tümörü Nelere Yol Açar?

Sultan Kösen’in 2 metre 51 cm olmasının temel sebebi daha öncede bahsedildiği üzere hipofiz tümörüdür. Peki nedir bu hipofiz tümörü?

Hipofiz tümörü her beş kişiden birinde ortaya çıkmaktadır. İyi huylu tümörler arasında bulunduğundan çoğu zaman kendiliğinden kaybolur, kişi fark etmez.

Ortalama olarak 25-45 yaşındaki kişilerde daha çok hipofiz tümörü çıkar fakat daha genç yaşta da olabilir.

Hipofiz, beyinde yer alan çok küçük bir alandır. Fakat vücudun çalışmasına neden olan hayati değerdeki salgı bezlerinin üretilmesinden sorumludur. Buranın zarar görmesi tek değil birden fazla organın etkilenmesi demektir.

Hipofiz tümörü sonrası bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler arasında:

Baş ağrısı,Halsizlik,Görme kayıpları,Çift görme,Göz kapağında düşme,Aşırı boy uzaması (devlik),Kadınlarda memelerin büyümesi ve sarkması,Adet düzensizliği ya da kısırlık,Kilo artması ve kılların artışı,Erkeklerde cinsel güç kaybı ortaya çıkar.

Dünyanın en uzun insanı Sultan Kösen de devlik durumunu bu hastalık sebebiyle yaşamıştır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!