featured

Dünyanın En Zor Bulunan Kan Grubu Hangisidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yakın zamanda yapılan düzenlemeler sayesinde, artık insanlar kan grubu ihtiyaçlarını toplu taşıma araçları ve insanların çoğunlukla gezdiği yerlerde duyurma şansı yakalamaktadır. Trafik kazası, ani rahatsızlıklar ve hızl gelişen ameliyat kararları sonucunda kan ihtiyacı hızla ve acil halde olabilmektedir. Peki, dünyanın en zor bulunan kan grubu hangisidir?Kan grubu nedir? , Kan grubunu oluşturan ifadelerin anlamları nelerdir? 

Kan Grubu Nedir? 

Kan grubu, kanımızı oluşturan antikorların değerlendirilerek sahip olduğumuz kanın özelliklerinin sınıflandırılması sonucu oluşan sistemsel veridir.

Kan Grubunu Oluşturan İfadelerin Anlamları Nelerdir?

Dünyada geçerli olan kan grupları A, B, AB ve 0 şeklindedir. Ayrıca kan grubunun pozitif ve negatif olmak üzere RH değeri bulunmaktadır. Kan grubu hesaplama işleminde ise ilk bölümde A, B, AB veya 0 olmak üzere, ikinci bölümde ise RH pozitif ya da RH negatif değerlerinden birinin olması gereklidir. Örnekle açıklayacak olursak; A Rh pozitif bir kan grubu değeridir. Bir başka örnek verecek olursak, 0 Rh negatif bir kan grubu değeridir.

A grubu kana sahibim demek, doğru bir ifade değildir. A Rh negatif ya da A Rh pozitif değere sahip bir kan grubu adlandırması yapılabilir. 

Türkiyede En Çok Bulunan Kan Grubu

Türkiyede en çok bulunan kan grubu A RH pozitif kan grubudur. Hatta bu değere sahip kişilerin A Rh pozitif ve AB Rh pozitif kan grubu olan kişilere kan verebiliyor olması, birçok insanın ihtiyacının kolayca karşılanmasını sağlamaktadır. 

Dünyada En Çok Bulunan Kan Grubu

Dünyada en çok bulunan kan grubu yine A Rh pozitif kan grubudur. Bu kan grubuna sahip kişiler hem kan bankalarından hem de sosyal ortamlarından kolayca kan nakli alabilmektedir. 

Türkiyede En Az Bulunan Kan Grubu

Türkiyede en zor bulunan kan grubu AB Rh negatif kan grubudur. Özellikle acil servisten kaza nedeniyle giriş yapan hastalarda bu kan grubun ihtiyaç olması durumunda hem kan bankası hem de sosyall çevrede ihtiyacı karşılamak çok zorlaşmaktadır. Bir de kan bankasından AB Rh negatif kan alarak yerine diğer gruplardan kan verebilmek imkanı olduğunda bankadaki kıymetli kan grupları stokları azalmaktadır. Ayrıca dünyada en zor bulunan kan grubu da yine AB Rh negatif kan grubudur. Bu konuda AB Rh negatif kan grubuna sahip kişilerin Kızılay ve devlet kan bankalarına düzenli kan bağışı yapmaları önemli bir sosyal sorumluluk hareketi olacaktır. 

Türkiyenin Kan Değerleri Dağılımı

Türkiyenin yüzde 37 ‘lik kısmı A Rh pozitif kan grubuna sahiptir. Yüzde 30 ‘u 0 Rh pozitif, yüzde 14 gibi bir kısmı B Rh pozitif, yüzde 5’lik kısmı AB Rh pozitif, yüzde 4 lük kısmı 0 Rh negatif kana sahiptir. Türkiyenin en zor bulunan kan grubu olan AB Rh negatif kan grubu ülkemizin yüzde birlik kısmını oluştururken; yine en zor bulunan kan grubu listesinin ikinci sırasında yüzde 2 gibi bir değerle B Rh negatif kan grubu gelmektedir. 

Kan Grubu Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kan grubu öğrenme işlemi için herhangi bir hastaneye ya da polikliniğe başvurularak, kan grubu öğrenme talebi belirtilmelidir. Talep doğrultusunda ilgili hemşireler tarafından kan grubu testi yapılarak kan grubu öğrenme işlemi için gerekli tahliller yapılır. Kan grubu tablosu incelenerek yapılan tespit sonucunda kan grubu kartı çıkarılır. Kan grubu kartı, sürekli yanınızda olması gereken bir belge niteliği taşımaktadır. Çünkü bilincin açık olmadığı ya da acil herhangi bir durumda kan grubu kartı ile işlem kolaylığı sağlanabilir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!