featured

Dünyanın Yedi Harikasından Biri Olan Gize’nin Büyük Piramidi Keops Piramidi ve Hakkında İleri Sürülen Bilinmeyen Gizemler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Keops Piramidi, Mısır’ın başkenti Kahire’ye bağlı Gize vadisi üzerinde bulunan üçlü anıtsal piramitlerin en büyüğüdür. Bu piramit ayrıca Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit isimleri ile de bilinir. Ayrıca Keops’un Ufku antik adı da bu piramit için kullanılır.

YouTube video

Dünyanın yedi harikasından biri olarak günümüze kadar ulaşan bu büyük eserin yapımı, milattan önce 2550 yıllarına dek uzanır. Yapımı için varsayılan süre 20 yıl olarak düşünülse de bu konuda kesin bir bilgi de bulunmamaktadır. Keops’un mimarı olarak ise Firavun Khufu’nun veziri Hemon kabul edilir.

Firavun Khufu Adına Yapılan Anıtsal Mezar

Keops yani Büyük Piramit, Mısır firavunlarından Khufu adına bir mezar olması amacı ile inşa edilmiştir. Piramit içerisinde üç oda bulunur. Bu yapı inşa edildiğinde yüksekliği yaklaşık olarak 147 metreyi buluyordu. Fakat zaman içerisinde erozyon ve dış etkiler ile binanın bugünkü yüksekliği yaklaşık 139 metreye kadar düşmüştür.

Büyük Piramit yaklaşık olarak 2,3 milyon taş blok kullanılarak inşa edildi. Tahmini olarak da 6 milyon ton ağırlığa sahip devasa bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Keops etrafında ise Kefren Piramidi ve Mikeranos Piramidi yer alır. Kefren Piramidi, Firavun Khufu’nun kardeşi olan Firavun Kefren’in mezarı olması amacı ile inşa edilmiştir. Mikeranos Piramidi ise Hükümdar Mikeranos’a ait mezardır. Bu üç piramit içerisinde büyükten küçüğe sıralanışı; Keops Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikeranos Piramidi şeklindedir. Üç piramit, Pisagor üçgeni oluşturacak şekilde konumlandırılmıştır..

Keopsu’un yapımından sonra yaklaşık 4000 sene boyunca yükseklik rekoru kırılamamıştır. 1310 yılında inşa edilen 160 metre yüksekliğe sahip Lincoln Katedrali’nin inşasına kadar bu rekor korunmuştur.

Keops Piramidi İnşasına Dair Varsayımlar

Keops Piramidi inşası konusunda çok sayıda varsayım ortaya konulmuş ve Mısır bilimciler tarafından bazılarına değer verilmiştir. Bu varsayımlardan en çok rağbet göreni, piramit etrafına yapılan spiral bir rampadan taş blokların çıkarılarak üst üste konulduğu iddiasıdır.

Yapım konusunda ünlü tarihçi Herodot’un bazı iddiaları vardır. Ona göre; taş blokların üst bölüme taşınması için 925 metre boyunda ve 19 metre genişliğinde bir rampa yapıldı. Bu rampa sayesinde de piramit mevcut halini aldı. Bir diğer varsayım ise taş blokların yukarıya çıkarılmasında dev manivelalar kullanıldığı iddiasıdır.

YouTube video

Büyük Piramidin inşası üzerindeki gizemi uzun yıllar araştıran Fransız mimar Jean Pierre Houdin, bazı varsayımlar sundu. 2006 yılında ileri sürdüğü teze göre piramit iç kısmına yapılan spiral şekilli rampa ve merdivenler ile inşa edilmiştir.

Ancak piramitlerin halen çözülememiş gizemleri bulunmaktadır. Bu gizemlerin çözümü hiç de kolay olmayacak gibi görünüyor. Çözüme kavuşmamış olan gizemler şunlardır;

Piramitlerin inşasında kullanılan dev taş blokların inşa bölgesine nasıl getirildiğiZamanının çok ötesinde olan bir yüksekliğe ulaşacak şekilde bu dev blokların nasıl yerleştirildiğiPiramidin yapımda kullanılan ve daha sonra tespit edilen birçok matematik biliminin nasıl uygulandığı

Bu gizemlerin çözülememesi, Büyük Piramidin yapımının arkasındaki sırrın tam anlamı ile tespit edilmesini güçleştirmektedir.

Her ne kadar Mısır bilimciler spiral rampa teorisine ağırlık verseler de, hiçbir bilimsel açıklaması bulunmuyor. Buna karşın Piramidin taşıdığı gizemler nedeni ile uzaylılar tarafından yapıldığı iddiaları bile ortaya atılmıştır. Hala daha bu piramitlerin inşasının nasıl planlandığı hakkındaki gizemde sürmektedir.

Keops Piramidi Odaları

Büyük Piramidin ilk kesin ölçümlerini 1880 ile 1882 yılları arasında Sir Flinders Petrie yapmıştır. Bu ölçümlerini “ Gize piramitleri ve Tapınakları” adlı kitabında işlemiş ve tüm insanlığa aktarmıştır.

Büyük Piramit, içerisinde gizli geçitler ve saklı odalar bulunduran Mısır’da ki tek piramittir. Piramidin içinde şu ana kadar tespit edilen üç oda bulunur. En aşağıda bulunan oda piramidin inşasında kullanıldığı ana kayaya dek uzanır ve tamamlanmamış durumdadır. Piramit içerisinde daha yüksek bölümlerde ise Kral odası ve Kraliçe Dairesi vardır.

Piramit içine girişler 820 yılında açılan Soyguncular yani Robbers Tüneli aracılığı ile mümkün olmaktadır.İnşasında “ Pi sayısı” gibi matematiksel hesaplamaların kullanıldığı tespit edilmiştir. İnşası noktasında bazı gizemleri barındıran Büyük Piramit hakkında ileri sürülen ve iddia edilen bazı gizemleri de burada sizler ile paylaşalım;

YouTube video
Mısır piramitlerinde yer alan kral mezarlarına yılda iki kez güneş vurur. Güneş vurma olayı, piramit hangi firavunun adına yapılmışsa onun doğum ve tahta çıkış yıl dönümlerinde gerçekleşir.Büyük Piramidin içi mükemmel yalıtımı nedeni ile yazın serin, kışın ise sıcak olur.Büyük Piramit içinde sonar, radar ve ultra sound tarzı cihazlar çalışamaz.https://www.youtube.com/watch?v=AmBPwIpH-xABüyük Piramit içine bırakılan kirli su birkaç gün içinde kendiliğinden temizlenir.Keops Piramidi içinde tutulan yemek artıkları pis koku salmazlar. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!