featured

Edebiyat Dünyasının Dev İsmi Gabriel Garcia Marquez ve Doğduğu Şehir Aracataca

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gabriel Garcia Marquez; dünyaca ünlü bir edebiyatçı… Şehirler, içinde yer aldıkları romanların, öykülerin ve hikayelerin çatısız yuvaları gibidirler. Okuduğumuz roman kahramanlarının yaşadığı şehirler de bizi bambaşka hayatlara ve hayallere götürebilir. Bir yazarın, kaleminde ve edebiyat dilinde yaşadığı bölgenin ve iklimin etkisi de açık bir şekilde görülebilir. Bu yazımızda; Edebiyat dünyasının Nobel ödüllü dev ismi Gabriel Garcia Marquez (Gabo) ve onu derinden etkileyen doğduğu kasaba Aracataca için odaklanalım istedik. İşte, son yüzyıla adını kazıyan büyük yazar “Gabo”…

Gabriel Garcia Marquez ve Aracataca

Yüzyıllık Yalnızlık”, “Kırmızı Pazartesi” ve “Kolera Günlerinde Aşk” gibi unutulmaz ve kült eserleri dünya edebiyatına kazandıran Kolombiyalı yazar Gabo, 1927 yılında Kolombiya’nın küçük bir kasabası olan Aracataca kasabasında hayata gözlerini açmıştır. 

Ünlü yazar, doğduğu ve kendisi sayesinde tüm dünya tarafından tanınan bu kasabayı eserlerine kurgusal bir mekan olarak yansıtmıştır. Bu anlamda, Marquez’in belki de en önemli eseri ve başyapıtı niteliğinde olan “Yüzyıllık Yalnızlık” romanında okuyucuya aktardığı büyülü Macondo Köyü de, esasında Marquez’in doğduğu ve çocukluğunda yaşadığı Aracataca kasabasıdır. 

Edebiyat dünyasının son yüzyılına bir anlamda damgasını vuran bu büyük yazar, hafızalara kazınan eserlerinde, yetiştiği toprakları, içinde bulunduğu halkını ve Latin Amerika kültürünü de işler.  Gabriel Garcia Marquez sayesinde tüm dünyaca tanınan bir kent olan Aracataca’da bulunan yazarın evi ise günümüzde müze haline getirilmiştir ve Kolombiya’nın en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biri konumundadır.

Gabriel Garcia Marquez Nobel Edebiyat Ödülü

Gabo” lakabı ile tanınan Gabriel Garcia Marquez, romanları, hikayeleri, oyunları ve senaryoları ile edebiyat dünyasının son yüzyıldaki en büyük temsilcilerinden biri konumuna gelmiştir. Marquez, ülkesi Kolombiya’da hukuk eğitimine başlamasına karşın yazarlık kariyeri için hukuk öğrenimini yarıda bırakmıştır ve uzun yıllar ülkesinde gazetecilik yapmıştır.  1952 yılında ilk romanı olan “Yaprak Fırtınası’’ isimli eserini yazan ünlü yazar, sonrasında 1961 yılında “Albaya Mektup Yazan Kimse Yok” ve 1962 yılında “Hanım Ana’nın Cenaze Töreni” isimli romanlarını kaleme almıştır.

Gabriel Garcia Marquez Kült Eserleri

Gabriel Garcia Marquez, kendisini dünya çapında tanınır hale getiren başyapıtı “Yüzyıllık Yalnızlık” romanını ise 1967 yılında Meksika’ya ilk geldiği yıllarda yazmıştır. Bu roman, dünya çapında büyük bir üne kavuşmuş ve edebiyat dünyasının klasikleri arasında yerini almıştır. 

Önce 1972 yılında “Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü”ne layık görülen bu dev yazar, 1982 yılında ise edebiyat alanının en prestijli ödülü olan “Nobel Edebiyat Ödülü”nü kazanmayı başarmıştır. 1982 yılında kaleme aldığı “Kırmızı Pazartesi” adlı romanı da dünya çapında büyük bir ilgiyle karşılanmış, çok satan eserler arasına girmiş ve yazarın en önemli yapıtları arasındaki seçkin yerini almıştır. 

Gabriel Garcia Marquez, unutulmaz eserlerinden bir diğeri olan “Kolera Günlerinde Aşk” isimli romanını ise 1985 yılında yazmıştır. Acı çekmenin, insan ruhuna kattıklarını okuyucusu ile bu yapıtında paylaşan yazar, edebiyat alanına kazandırdığı bu unutulmaz eserleri kadar yazdığı film senaryoları ile de sinema alanına büyük katkılarda bulunmuştur. 

Ünlü yazar 14 Nisan 2014 günü 87 yaşındayken Meksika’da bulunan evinde hayatını kaybetmiş ve sevenlerini hüzne boğmuştur. Ölümünün ardından Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos’un, Gabo için kullandığı “Bugüne kadar yaşamış en büyük Kolombiyalı” sözleri ise akıllarda yer etmiştir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!