featured

Elektronik Sigaranın Neden Olduğu Akciğer Hastalığında Kimyasal Madde Şüphesi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

xKimilerinin sigarayı bırakmak için, kimilerinde sadece keyif almak için içtiği elektronik sigaranın akciğer hastalığı konusunda öncü olduğunu biliyor muydunuz? İşte, detaylar!

Gizemli Akciğer Hastalığı

Amerikalılar arasında elektronik sigaranın neden olduğu ve sırrını hala koruyan bir akciğer hastalığı salgın vari büyümekte. CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri) elektronik sigaralarla ilgili 450 ağır akciğer hastalığı vakasının tam 33 eyalette sorgulanarak araştırıldığını açıkladı.

Şuana kadar bu hastalık ile alakalı üç ölüm vakası yaşandı. 450 hastanın ise çoğunluğunu gençler ve erişkinler (genç olan erişkinler) oluşturuyor. Bu hastaların hepsinin ortak noktası ise elektronik sigara kullanmaları. Birçoğunun ise elektronik sigara cihazına esrar koyarak içtiğini de araştırmalar gösteriyor.

Bu gizemli akciğer hastalığı her ne kadar yayılmış olsa da nedeni henüz belli değil. CDC’nin araştırma ve soruşturmasını sürdüren Dr. Dana Mmeaney-Delman’ın açıklamasına göre, tüm hastalar da ortak kullanılan bir cihaz, ürün ya da madde yok. Yetkililer bu gizemli hastalığım “kimyasal bir madde türüne maruz kalma” olduğunda hemfikir olsalar da kesin bir sonuca ulaşmak için daha çok bilgi ve veriye ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar.

CDC’nin tam da bu açıklamaları yaptığı sırada elektronik sigaraya bağlı olarak gelişen hastalıklar hakkında, New England Journal of Medicine yeni bir rapor yayımladı. Yayımlanan rapora göre ABD’nin Wisconsin ve İllinois eyaetlerinde 53 kişinin elektronik sigara içtikten sonra solunum sorunları ile karşı karşıya kaldılar. Hastaların birçoğu genç erkeklerden oluşuyor. Bu kişilerin elektronik sigara kullanmadan önce sağlıklı oldukları da gözden kaçmıyor. Hastalar nefes darlığı, bulantı, kusma, kilo kaybı gibi belirtiler göstermişler ve son üç ay da hepsi elektronik sigara kullanmış. 53 hastanın %83’lük bir kısmının ise esrar ürünleri kullanmış olduğu belirtiliyor.

Yayımlanan rapora göre elektronik sigaraya bağlı akciğer hastalıkları aslında gözden kaçan bir olgu değil. Yapılan araştırmaya göre, 2019 yılının Haziran – Ağustos aylarında genç yetişkinlerin ağır akciğer hastalığı nedeniyle hastaneye başvurma sayısı 20148’deki başvurulardan 2 kat daha fazla. CDC soruşturmaları sürerken elektronik sigara kullanılmaması yönünde de uyarılar yapıyor.

Akciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Akciğer hastalığı oldukça zor bir hastalık olmasının yanı sıra tedavi süreci de oldukça sıkıntılıdır. Erken teşhis bu durumda çok büyük önem taşır. Akciğer hastalığı belirtileri eğer erken bir şekilde fark edilir ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa iyileşme süreci de o kadar kolay ve verimli olur. Akciğer hastalığı belirtileri şu şekildedir;

1. Göğüste Ağrı

Göğüs ağrısı aslında pek çok nedenden ötürü meydana gelebilir. Yine de akciğer hastalığı belirtileri arasında yer alır. Eğer göğüs ağrısı özellikle öksürürken, gülerken ya da derin derin nefes alırken artış gösteriyor ise, zaman kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir.

2. Nefes Darlığı

Her ne kadar nefes darlığı yaşadığımız zamanlar da bunu çeşitli nedenlere bağlasak da aslında bu durum akciğer kanserinin en önemli belirtilerinden biri. Eğer hırıltıyla gelen, sürekli hal alan ve yaşam kalitenizi düşüren nefes darlığı yaşıyor iseniz doktora başvurmanızda fayda var.

3. Nedeni Bilinmeyen Kilo kaybı

Nedeni bilinmeyen ani kilo kayıpları kanserin en büyük belirtileri arasında yer alır. Yoğun iştahsızlık ve ani kilo kaybınız varsa doktora başvurup gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekir.

4. Ses Kısıklığı ve Yutma da Güçlük

Herhangi bir rahatsızlık geçirmediyseniz, soğuk almadıysanız ve buna rağmen ses kısıklığı yaşıyor iseniz en kısa zamanda doktora başvurmanız gerekir. Sinsi bir şekilde ilerleyen akciğer kanseri kendini bu şekilde belli ediyor olabilir.

5. Giderek Artan Halsizlik

Sürekli ve giderek artan halsizlik de akciğer hastalığı belirtileri arasında yer alır. Her ne kadar kirli havaya, yaşam koşullarına ve sürekli artan tempo da çalışmaya bağlı halsizlikler yaşasak da nefes darlığıyla, zayıflamayla ve öksürükle birlikte gelişen halsizlik hasta olduğunuzu gösterebilir.

7. Parmak Uçlarında Şişme

Eğer el ve ayak parmaklarınızın uç kısımları ağrısız bir şekilde şişiyorsa bu başka bir rahatsızlığa işarettir. Ancak ağrıyla beraber şişme oluyorsa ve parmak uçlarında çomaklaşma denilen yuvarlaklar gözlemleniyorsa bu akciğer kanseri belirtilerinden biri olabilir.

8. Yoğun Vücut Ağrısı

Vücut ağrısı kanserin en büyük belirtilerinden biridir. Her vücut ağrısı elbette ki kansere yorumlanamaz. Ancak omuz ağrısı, kol ve bacak ağrısı varsa ve bu ağrılar beyine sıçramışsa, boyun ve köprücük kemiğinde bezeler varsa ve bu bezeler büyüyorsa bu kansere işaret ediyor olabilir.

9. Sık Sık Yaşanan Enfeksiyon

Solunum yolu enfeksiyonlarını ssık sık yaşayan kişiler de akciğer kanseri riski artar. Özellikle sigara kullanan kişilerin sürekli olarak bu hastalığı yaşamaları akciğer kanseri belirtileri arasında yer alır.

Akciğer hastalıkları Çeşitleri şu şekildedir;

· Küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK)

· Küçük hücreli akciğer kanseri

 Akciğer hastalıkları belirtileri ve bulguları listesini sizler ile paylaştık. Eğer siz de bu belirtilerden bir ya da birkaçını kendiniz de gözlemliyor iseniz, zaman kaybetmeden doktora başvurmanız hayati önem taşır. Akciğer kanseri belirtileri sırt ağrısı olarak da kendini gösterebilir. Vücut ağrısı zaten akciğer kanserinin en büyük belirtilerinden biridir. Akciğer kanserinin ilk belirtileri arasında göğüste yoğun ağrı olmasıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!