featured

Elisa Testi Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir? Elisa Testi Neden Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücuttaki antikorları ölçmek amacı ile kullanılan ELİSA testi EIA olarak da bilinmektedir. Bu test ile vücudunuzda bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık gösterecek antikorların olup olmadığı öğrenilmek istenmektedir. Antikorlar vücudun bulaşıcı rahatsızlıklarla savaşmak amacı ile kendi kendine ürettiği proteinlere verilen isimdir.

Bu test genelde AIDS tanısı için kullanılmaktadır. Bu testten sağlıklı bir sonuç elde etmek için şüphe duyulan ilişki sonrası test yaptırmak için üç ay beklemek gerekmektedir. Testin çok fazla duyarlı olması sebebi ile vücutta çok az miktarda anti- HIV antikor bulunsa bile tespit edilebilmektedir. Yani buradan test sonucu negatif çıkarsa kesin olarak testin doğru sonuç verdiği çıkarımında bulunabiliriz. Fakat test sonucunun pozitif çıkması halinde kesin olarak test yapılan kişinin bu virüsü taşıdığı sonucuna varmak yanlış olur. Çünkü test bazen farklı enfeksiyona ait antikorları HIV antikoruymuş gibi algılayıp kişi de bu virüs olmadığı halde varmış gibi gösterebiliyor. Bundan dolayı test sonucunun pozitif çıkması halinde doktorlar farklı bir teste daha başvurmaktadır. Literatürde Western Blot testi olarak geçen test kesin sonuç vermektedir.

Elisa Testi Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılmaktadır?

Elisa testi hangi hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır? Sorusunun cevabı birden fazladır. Birçok bulaşıcı hastalığın tanısında kullanılmakta olan test tarama aracı olarak da kullanılabilmektedir. Bu hastalıkları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

Sifiliz: Cinsel ilişki ile bulaşan bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır. Hastalıktan en çok etkilenen bölgeler, ağız ve cinsel bölgelerdir.AIDS: Dünya’da çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine sebep olan hastalık, bağışıklık sistemini zayıflatarak vücutta birçok hastalığın oluşmasına nede oluyor.Rota Virüsü: Bebeklerde ya da küçük çocuklarda diyare hastalığına sebep olmaktadır. Çocuk ölümlerine sebep olan hastalıklardan bir tanesidir.Zika Virüsü: insanlara, virüsü taşıyan sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşmaktadır. Lyme Hastalığı: İnsanlara ve hayvanlara kene yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Akdeniz Benekli Ateşi: köpek kenesi tarafından bulaşan bir hastalıktır. Pernisiyoz Anemi: vücutta yeteri kadar B12 olmamasına bağlı olan kan hastalığıdır.Skuamöz Hücreli kornisom: çok sık rastlanmayan bir kanser çeşididir. Yassı hücreli kornisom olarak da isimlendirilmektedir.Toksoplazma: Toxoplasma Gondii denilen parazitin sebep olduğu hastalıktır.Varicella Zoster Virüsü: Suçiçeği ve herpes zoster gibi hastalıklıklara yol açan Herpes grubu virüslerden biridir.Zika Virüsü: ilk olarak maymunlarda görülen hastalık daha sonra insanlarda da görülmeye başlamıştır. Hamilelere bulaştığı takdirde bebeklerde ciddi anormalliklerin görülmesine sebebiyet verebilir.

Bu saymış olduğumuz hastalıklardan herhangi birinin belirtilerini gösterdiğiniz takdirde doktorunuz ELİSA testi aracılığı ile hastalığı teşhis edebilir.

Elisa Testi Nasıl Yapılır?

Doktoru tarafından bu test önerilen hastalık zihninde genelde “Elisa Testi nasıl yapılır?” sorusu dolaşmaktadır. Testin yapılışı oldukça kolaydır. İşleme geçilmeden önce doktorunuz tarafından neden bu testi yaptırmanız gerektiği açıklanacaktır. Ayrıca testi yaptıracağınıza dair bir onay formu imzalamanız da gerekmektedir.

Bu test ile kanınızdan bir örnek alınmaktadır.İlk olarak doktorunuz kolunuzu mikropları öldürmek amacıyla antiseptik yardımı ile temizleyecektir.Daha sonra damarlarınızda basınç oluşumunu sağlamak amacıyla kolunuza turnike uygulanacaktır.Kan örneği almak için damara iğne uygulanacaktır.Kan alım işlemi tamamlandıktan sonra iğne uygulanan yere bandaj yapıştırılacaktır.Birkaç dakika boyunca baskı uygulamak için iğnenin çıkış yerine baskı yapılması gerekmektedir.Çok fazla ağrı hissetmeyeceğiniz bir işlemdir.Sizden alınan kan analiz edilmek amacı ile laboratuara sevk edilecektir.Laboratuardaki teknisyen sizden alınan kan örneğini hangi hastalığın tanısı yapılmak isteniyorsa ona göre içerisinde antijen bulunan petri kabına ekleme yapılacaktır.Eğer kanınız antijen karşısında antikorlar içermekte ise kabın içerisine enzim eklenerek antijenin verdiği tepki gözlemlenecektir.

Elisa Testi Herhangi Bir Risk Taşır Mı?

Her testte olduğu gibi Elisa testi de bazı riskler taşır. Fakat diğer testlere göre oldukça azdır. Bunlar şu şekildedir:

Çok düşük bir ihtimal de olsa bu testi yaptırdığınız takdirde enfeksiyon kapma ihtimaliniz var.Test işlemi sona erdikten sonra baygınlık hissetmeniz de ihtimaller dahilindedir.Testten sonra olması gerekenden daha fazla kanama meydana gelebilir.Eğer normalde kan verirken sıkıntı yaşıyorsanız testten önce bunu mutlaka doktorunuza belirtmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!