Emekli Maaşına Bloke Konulabilir mi? Yasal Düzenleme ve Yargıtay Kararları Işığında Emekli Maaşı Bloke Konusu...

Emekli Maaşına Bloke Konulabilir mi? Yasal Düzenleme ve Yargıtay Kararları Işığında Emekli Maaşı Bloke Konusu…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekli maaşlarının haczedilmesi ve emekli maaşına bloke konulması konuları merak edilen hukuki meseleler arasında yer alıyor. Peki, emekli maaşına bloke konulabilir mi? Bu konudaki yasal düzenleme nedir? Konuya ilişkin güncel Yargıtay uygulaması nasıldır? İşte, tüm merak edilen yönleriyle “Emekli maaşı haczi ve maaşa bloke konusu”…

Emekli Maaşı Haczi Konusunda Yasal Düzenleme Ne Diyor? Emekli Maaşına Bloke Konulabilir mi?

Öncelikle belirtmek gerekir ki, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu 83. Maddesine göre maaşlar, yaşlılık aylıkları, tahsisatlar, sigortalar ile yaşlılık sandıklarınca tahsis edilen gelirler “kısmen haczi caiz olan şeyler” arasındadır ve uygulamada da en fazla maaşın yüzde yirmibeşine haciz konmaktadır.

Ancak emekli maaşları konusunda ayrık bir düzenleme ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nda yer alıyor. Söz konusu yasanın 93. maddesi düzenlemesinde;

“Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir”

Hükmü bulunmaktadır. Yani sonuç olarak borçlunun muvafakati olmaksızın nafaka borçları ile 88. maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar dışında maaş haczi mümkün değildir ve emekli maaşına bloke konulamaz.

Emekli Maaşına Bloke Konulabilir mi? Yasal Düzenleme ve Yargıtay Kararları Işığında Emekli Maaşı Bloke Konusu...

Emekli Maaşına Bloke ile İlgili Güncel Yargıtay Kararları

Konuya dair Yargıtay güncel kararlarında (Örneğin Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2016/9590 Esas ve 2018/2513 Karar sayılı ilamı) emekli maaşının teminat gösterilerek kredi kullanımında, emeklilerin kredi ödemelerinin geciktiği durumlarda, bankaların emekli maaşı üzerinde bloke ve de kesinti yapma hakkının bulunmadığı vurgulanmıştır.

Bu kapsamda, kredi borcunun ödenmemesi durumunda bankaca sözleşmenin verdiği yetkiye dayanarak emekli maaşına bloke konulabilmesinin mümkün olmadığı, emekli maaşı üzerinde herhangi bir haciz bulunmasa da, bankanın emekli maaşı hesabının üzerine bloke uygulamasının da haciz sonuçlarını doğuracağı tespit edilmiştir.

Emekli Maaşına Bloke Konulabilir mi?

Yani Yargıtay güncel kararları ile vergi ve nafaka borçları dışında emekli maaşı üzerinden kesinti yapılamayacağını, bankalarca emekli maaşından kesinti ya da emekli maaşına bloke uygulamasının mümkün olmadığını belirlemiştir.

Emekli Maaşından Yapılan Kesintiler Geri Alınabilir!

Bu yasal düzenleme ve güncel Yargıtay kararları ile artık emeklilerin kullanacakları krediler yönünden, banka kredi sözleşmesi içerisinde ya da sözleşme ekinde emekli maaşlarından kesinti ve bloke uygulanmasına rıza gösterseler dahi yapılan bu kesintilerin yasal olmaması nedeni ile iptal edilmesi ve de bugüne dek yapılan maaş kesintilerinin bankadan geri alınabilmesi mümkün hale geldi.

YouTube video

Bunun için emekli olanların yapılan kesintinin miktarına göre Tüketici Hakem Heyetlerine ya da Tüketici Mahkemelerine başvurarak maaş blokesinin iptalini ve bugüne dek yapılan kesintilerin yasal faizleri ile birlikte iade edilmesini talep hakları söz konusu olabilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!