Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir? Kimler EYT Kapsamındadır? EYT Düzenlemesi Ne Zaman Çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir? Kimler EYT Kapsamındadır? EYT Düzenlemesi Ne Zaman Çıkacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülke gündeminde uzun süredir yer almakta olan emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT konusunda nasıl bir çözüm yolu bulunacağı geniş kesimlerce merak ediliyor. Bu yazımızda, gündemden düşmeyen EYT ne demektir? Kimleri kapsar? Çıkması muhtemel EYT düzenlemesinden kimler yararlanabilir gibi soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik…

İşte, merak edilen tüm yönleri ile gündemin ana konularından birini oluşturan Emeklilikte Yaşa Takılanlar nedir yani EYT konusu…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir? Kimler EYT Kapsamındadır? EYT Düzenlemesi Ne Zaman Çıkacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir? EYT Nedir?

EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar, diğer şartları karşılamalarına karşın yaş sınırına takıldığı için emekli olamayanların, kendilerini tanımladıkları isimdir. Kesin bir rakam olmasa ve bu konuda tartışma bulunsa da, durumu bu kapsama giren kişi sayısının 6 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bu durumda olan vatandaşlar yani EYT’liler, birlikte hareket ederek yaşadıkları sıkıntıları çeşitli platformlarda toplu halde gündeme getirmeye devam ediyorlar.

EYT Konusu Nasıl Doğdu?

08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanun ile çalışanların emekli olabilmeleri için prim gün sayısı şartı yanında ayrıca yaş koşulu da getirildi. Halen yürürlükte olan bu kanuna göre emekli olabilmek için erkek çalışanların 60 yaşını, kadın çalışanların ise 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

İşte, prim gün koşulunu sağlamalarına karşın, kadın ve erkek çalışanlar için belirlenen yaş sınırları nedeniyle emekli olamayan kişiler, kamuoyunda bilinen emeklilikte yaşa takılanları (EYT mağdurlarını) oluşturuyorlar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir? Kimler EYT Kapsamındadır? EYT Düzenlemesi Ne Zaman Çıkacak?

EYT’li Kaç Kişi Bulunuyor?

EYT mağduru olarak tanımlanan kişi sayısı ise oldukça tartışmalı bir konu. Bu tartışmanın kaynağını ise, kimilerine göre 08.09.1999 öncesi sigortalı olanların EYT kapsamında kaldığını savunmalarına karşın, kimilerinin de 4447 sayılı Kanun’un uygulama süresi boyunca da EYT mağduriyeti doğduğunu savunmaları oluşturur.

Bu kapsamda Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; Türkiye’de toplam 15 milyona yakın EYT mağduru olduğunu ileri sürerken, genel kabul ise EYT kapsamında kalan kişi sayının 6 milyon civarında olduğu yönündedir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakkında düzenleme yapılması durumunda, bu düzenlemenin kimleri ve ne kadar kişiyi kapsayacağı ise ancak ortaya çıkacak düzenlemenin boyutu ile belirlenebilecektir. Bu konuda bir düzenleme taslağı bulunmaksızın verilecek sayı da, bu nedenle net bir rakam olamayacaktır.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir? Kimler EYT Kapsamındadır? EYT Düzenlemesi Ne Zaman Çıkacak?

EYT Kapsamında Olanların Talepleri Ne?

Emeklilikte yaşa takılanların ana taleplerini, 08.09.1999 öncesinde işe başlayanların, işe başladıkları tarihte yürürlükte bulunan yasalar uyarınca emekli olabilmeleri istemleri oluşturur. Yani bir diğer ifade ile prim şartını karşılamak koşuluyla 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kişilere emeklilik hakkı verilmesi,  temel talep olarak öne çıkmaktadır.

YouTube video

EYT Ne Zaman Çıkacak?

EYT konusunda çalışma yapıldığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gündeminde olduğuna yönelik bilgi ve açıklamalar bulunsa da şu ana dek düzenlemenin ne zaman yapılacağı ve hangi tarihte yürürlüğe gireceği konusunda net bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle EYT konusunda şu an için bir tarih verebilmekte mümkün değil. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde konu ile ilgili çalışmaların devam ettiği biliniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!