featured

Enneagram Nedir? Enneagram Testi Nedir? Kişilik Analizinde Doğru Karar Nasıl Verilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enneagram son zamanlarda sıklıkla duymaya başladığımız bir kişilik analiz yöntemi. Özellikle kişisel gelişimin oldukça revaçta olduğu günümüzde kişilik analiz yöntemleri de merak edilmekte. Peki enneagram nedir? Kişilik analizi nasıl yapılır? İşte, detaylar!

Enneagram Nedir?

Enneagram nedir, sorusunun en basit cevabı kişilik analizidir. Enne Yunanca da 9 anlamına gelirken agram kişilik anlamına gelir. Bu iki kelime birleşince 9 kişilik anlamını taşır. İşte enneagram testi bu 9 kişiliğe göre yapılır. Bu 9 kişilik özelliklerini bilmeniz yeni tanıştığınız birinin hangi enneagram kişiliğine sahip olduğunu anlamanızı sağlar. Böylelikle karşınızda ki kişinin kişilik özelliklerini çözerek ona göre davranabilirsiniz.

Özellikle iş görüşmelerinde bu kişilik özelliklerini bilmeniz oldukça işe yarar. Eğer enneagram nedir, sorusunun cevabını iyice anladıysanız, hatta enneagram testi sorularını kendiniz için çözdüyseniz karşınızda ki kişiyi anlamanız kolaylaşır. Böylelikle iş görüşmesinde karşınızda ki iş verenin ne istediğini anlar, nasıl çalışan istediğini kavrar, onun istediği cevapları vererek işi kolaylıkla alabilirsiniz.

Enneagram Kişilikleri Nelerdir?

Enneagram nedir, sorusunun cevabını öğrendiğimize göre artık enneagram testi sonucunun size vereceği 9 kişilik özelliğine geçebiliriz. Dilerseniz enneagram testi çözerek de bu kişiliklerden hangisine sahip olduğunuzu bulabilirsiniz.

Enneagram Kişilik Tip 1 Mükemmeliyetçi

Bir numaralı kişilik tipine sahip insanlar mükemmeliyetçi insanlardır. Bu insanlar bulundukları ortama da kendi hayatlarına da mükemmellik getirmek isterler. Bu tarz insanlar işlerinde de normal hayatlarında da eğer işleri mükemmel gitmez ise kendilerini suçlu hissederler.

Enneagram Kişilik Tip 2 Yardımsever

İki numaralı kişilik tipine sahip insanlar fazlasıyla yardımseverlerdir. Hatta bu bazen çevrelerine abartılı gelebilir. Çünkü bu insanların hayatları adeta yardım üstüne kuruludur. Çevresinde gördükleri her yardıma ihtiyacı olan insana yardımda bulunmak, yanlarında olmak isterler. Kendilerinin yardıma ihtiyacı olduğunda da aynı davranışı karşıdakinden beklerler. Öyle ki karşılık alamazlar ise küsebilir, içlerine kapanabilirler.

Enneagram Kişilik Tip 3 Başarı Odaklı

Üç numaralı kişilik tipine sahip insanlar için hayattaki yegane şey başarıdır. Başarıya giden yolda her şey mübah diye düşünerek ellerinden geleni yaparlar. Yaptıkları işte başarılı olamazlarsa çılgına dönebilirler. Genelde bu kişilik tipine sahip insanların elinden çıkan öylesine bir iş göremezsiniz.

Enneagram Kişilik Tip 4 Özgün

Dört numaralı kişilik tipine sahip insanlar şahsına münhasır kişilerdir. Farklı olmak onlar için adeta sıradan haline gelmiştir. Farklı olmak adına ekstra bir çaba sarf etmezler. Onlar her zaman kendine özgü, başka insanlardan çok farklı hal, tavır ve üsluba sahiptirler. Farklılık onların üzerinde o kadar normal durur ki, onların davranışlarını başka biri sergilese bu size anormal gelebilir.

Enneagram Kişilik Tip 5 Araştırmacı

Beş numaralı kişilik tipine sahip insanlar hayatlarını araştırmaya adamışlardır. Duyduklarına ve hatta gördüklerine hemen inanmaz, illa ki araştırma yapmak isterler. Oldukça bilgi dolu insanlardır. Kitap okumayı, araştırmayı ve hatta buldukları her şeyi okumayı fazlasıyla severler.

Enneagram Kişilik Tip 6 Sorgulayıcı

Altı numaralı kişilik tipine sahip insanlar hayatta ki her şeyi sorgularlar. Aslında bunu yapmakta ki amaçları sevdikleri insanları olası tehlikelere karşı korumaktır. Bu yüzden sürekli “su uyur düşman uyumaz” düşüncesi içindedirler. Bu kişilerin güvenini kazanmak oldukça zor olsa da bir kere size güvenirlerse ömür boyu her konuda yanınızda olurlar.

Enneagram Kişilik Tip 7 Maceracı

Yedi numaralı kişilik tipine sahip insanlar için hayat adeta maceradan ibarettir. Eğlenceli kişilikleri, bir işi bitirmeden diğerine başlayabilme ve iki işi de aynı anda bitirebilme yetileri herkesi kendilerine hayran bırakmalarını sağlar. Bu kişiler ayrıca o kadar pozitiftir ki karşılarında ki kişiyi çok iyi motive ederler.

Enneagram Kişilik Tip 8 Meydan Okuyan

Sekiz numaralı kişilik tipine sahip insanlar herkese her şeye meydan okurlar. Güç gösterisi yapmayı severler. Kendilerini adalet dağıtıcısı olarak görürler. Bir anda sinirlenir, parlarlar. Bunu da herkese gösterirler. Bu tip insanlar bir işe başladıkları zaman sonunu getirmeden asla bırakmazlar.

Enneagram Kişilik Tip 9 Barışçıl

Dokuz numaralı kişilik tipine sahip insanlar çok barışçıl insanlardır. Dünyada ki herkes barış içinde olsun isterler. Çok naif, kibar insanlardır. Her kültüre, her insana saygıları vardır. Uzlaşmak ve kavga edenleri uzlaştırmak yaradılışlarında vardır.

Enneagram nedir, sorusunun cevabı olan kişilik tipleri bazen değişkenlik gösterebilir. Örneğin altı numaralı kişilik tipine sahip biri bazı durumlarda 3 numaraya kayabilir. Her kişilik tipi sağında ki ve solunda ki kişilik tipi özelliklerini de gösterebilir. Örnek vermek gerekirse dokuz numaralı kişilik tipinin sağında 8 numara solunda 1 numara bulunur. Yani 9 numaralı kişilik tipi bu iki numaradan da özellikler alabilir.

Enneagram Kullanım Alanları Nerelerdir?

Enneagram nedir, sorusunun cevabını öğrendikten sonra ister istemez akla peki bu enneagram nerelerde kullanılabilir, sorusu gelmektedir. Enneagram kullanım alanı oldukça geniştir. Sosyal yaşantı da, iş hayatında sıklıkla kullanılır. Hatta bu kişilik analizi öyle önemli bir konudur ki bazı üniversiteler ders olarak enneagramı seçmişlerdir. Özellikle Amerika’nın birçok üniversitesinde hem teorik hem de pratik olarak enneagram gösterilmektedir.

Enneagram nedir, sorusuna cevap olarak, gizli servislerde kullanılan önemli bir analiz olduğunu da söyleyebiliriz. Evet yanlış duymadınız. CIA, FBI ve Alman özel ordusu askerlerini yetiştirirken bunun eğitimini vermektedirler. Bu da demek oluyor ki bu alanlarda da enneagram kullanılmakta.

Kişilik Analizinde Doğru Karar Nasıl Verilir?

Kişilik analizinde en doğru karar aslında enneagram ile verilebilir. Siz de enneagram nedir, sorusunun cevabını öğrendiğinize göre ufak da olsa kişilik analizi yapabilirsiniz. Tabii öncelikle enneagram testi yapmanız gerekmektedir. Bu testi öncelikle kendinize yaparak nasıl sorular olduğunu görebilir, karşınızda ki kişiye kişilik testi yaparken bu sorulardan örnek alabilirsiniz. Kişilik analizinde en doğru kararı vermek elbette ki bu işin uzmanı kişilere düşer.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!