Etiket Fiyatı ile Kasa Fiyatı Arasında Fark Olunca Ne Yapılmalı?

Etiket Fiyatı ile Kasa Fiyatı Arasında Fark Olunca Ne Yapılmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olduğunda ne yapmalı? Alışveriş esnasında etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark ile karşılaşıldığında hangisi geçerli?

Bir mağazada ya da markette karşılaşılması mümkün olan durumlardan biri de, etiket üzerinde gördüğümüz fiyattan bir ürünü alıp kasada bambaşka bir fiyatla karşılaşma ihtimalidir. Bu gibi durumlarda genelde kasiyerler ya da satış elemanları fiyat güncellemesi yapıldığını ve geçerli fiyatın kasada görünen fiyat olduğunu söylerler.

Peki, gerçekten bu ifade doğru mudur? Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olduğunda hangi fiyat geçerli olacaktır? Bu konudaki yasal düzenleme nedir? Tüketici hakları kapsamında tüketicinin başvurabileceği yollar nelerdir?

Etiket Fiyatı ile Kasa Fiyatı Arasında Fark Konusuna İlişkin Yasal Düzenleme Ne Diyor?

etiket-fiyati-ile-kasa-fiyati-arasinda-fark

Aslında konuya ilişkin açık bir yasal düzenleme bulunmaktadır. Bu kapsamda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 54/2 maddesinde;

“Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır”

Hükmü yer almaktadır. Bu açık yasal düzenleme karşısında, bir ürünün eğer etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunursa tüketicinin lehine olan fiyat uygulanmalıdır. Yani, etiket fiyatı daha düşükse, o fiyat üzerinden söz konusu ürünü alma hakkı yasal olarak Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile güvence altına alınmıştır.

Peki Etiket Fiyatı ile Kasa Fiyatı Farkı ile Karşılaşan Tüketici Ne Yapmalıdır?

Bu şekilde etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunan durumlarda, konunun ispatı için etiketin resminin çekilmesi önemlidir. Bu resim çekilirken, tarih ve saat ayarlarının da açık olması durumun ispatı açısından tüketici lehine fayda sağlar.

Bu şekilde resim çekilmesi ya da video kaydı alınması, mağaza ya da market görevlilerince etiketin değiştirilmesi gibi durumlara karşı tüketiciyi korur.

Ürün alınan mağaza ya da market açık talebe karşın, tüketicinin lehine olan etiket fiyatı yerine kasa fiyatı üzerinden satış yapmakta direnirse, bu durumda tüketicinin yasal başvuru hakları doğacaktır.

Tüketicinin Yasal Başvuru İmkanları Nelerdir?

etiket-fiyati-ile-kasa-fiyati-arasinda-fark
Etiket Fiyatı ile Kasa Fiyatı Arasında Fark

Böyle bir durumda tüketici, ödeme yaptığı fiş ya da fatura ve çekmiş olduğu fiyat etiketinin fotoğrafı ile birlikte Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilir. Tüketici Hakem Heyetine başvurular fiziken yapıldığı gibi e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.

Ayrıca etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunması durumunda ilgili mağaza ya da market, Ticaret İl Müdürlüklerine şikayet edilebilir. Yine bu şikayet kaymakamlıklara ya da valiliklere veya Alo 175 Tüketici Danışma Hattına da yapılabilir.

Son olarak belirtelim ki, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 54/1 maddesi düzenlemesinde;

“Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılır”

Hükümleri yer almaktadır. Yani bu kanuni düzenlemeye göre her bir ürün için bir fiyat etiketi bulunmalıdır ya da fiyat ile ürün bilgilerinin bulunduğu listelerin görülebilecek bir şekilde asılması gereklidir.

İlginizi Çekebilir: İade Hakkı Kaç Gün | Tüketici İade Hakkı Nasıl Alınır | Cayma Hakkının Geçerli Olmadığı Ürünler Nelerdir

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!