featured

Ev Hanımları da Emekli Olabilecek! En Az 25 Yıl Evli Olan Ev Hanımları Emeklilik Hakkına Sahip Olacak!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadın-erkek fark etmeksizin herkes için ilerleyen yaşlarda rahat bir yaşam standardına ulaşabilmek adına emeklilik adeta hayat sigortası olarak görülüyor. Emeklilik çalışmaları kapsamında bir müjde de hiç çalışma hayatı olmayan ev hanımlarına geldi. Yapılan düzenlemeler çerçevesinde en az 25 yıllık evli olan ve 50 yaşını doldurmuş olan ev hanımlarına emeklilik hakkı verilecek.

Emeklilik hakkından hangi ev hanımları yararlanabilecek? Aranan şartlar neler? Emekli olmak isteyen ancak hiç sigorta girişi olmayan ev hanımları nasıl bir yol izlemeli? İşte konuya dair tüm detaylar…

Sigortalı bir işte çalışmayan ve geçmiş dönemlerde de sigorta girişi yapılmamış olan ev hanımları için yasa tasarısı oluşturuldu. Bu çalışma kapsamında en az 25 yıllık evli olan ev hanımları emeklilik kapılarını aralayabilecek. Böylece gerekli şartları karşılayan ev hanımları, borçlanma yaparak primlerini ödeyerek emeklilik hakkı elde edebilecek.

Emekli Olabilmek İçin Ev Hanımlarında Aranan Şartlar Nelerdir?

2008 ve sonrasında çalışma hayatına atılan kadınlar, emeklilik hakkı kazanabilmek için 7.200 prim gününü doldurması ve minimum 20 yıl çalışmış olması gereklidir.  Bu durumda çalışma hayatına girmemiş olan kadınların da emeklilik hakkı kazanması mümkün olmuyor. Fakat yapılan son çalışmalar ile artık hiç çalışma hayatı olmayan kadınlara da emeklilik hakkı tanınıyor.

Çalışma hayatında yer almayan ancak evliliğinde 25 yılını doldurmuş ve halen evli olan, 50 yaşını doldurmuş olan kadınlar bu sayede borçlanma yaparak emeklilik hakkı elde edebiliyor. Ancak emeklilik başvurusu yapacak olan kadınların belirli şartlara uyumluluk göstermesi gerekiyor.

İşte emeklilik başvurusu yapacak olan ev hanımlarının sahip olması gereken şartlar;

– Başvuru sahibinin 1970 öncesinde doğmuş olması yani en az 50 yaşında olması,

– Sigortalı bir işte çalışmaması ve başvuru yaptığı süreç içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nda kayıtlı olmaması,

– Evli olması ve evliliğinin 25 yılı doldurmuş olması,

– Herhangi bir gelirinin olmaması ve gelir vergisi kapsamına girmemesi,

Engelli ya da yaşlılık maaşı almıyor olmasıdır.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Maaşı Alabilir?

Yeni düzenlenen çalışmalar kapsamında artık çalışmayan ev hanımları da emekli olabilecek. Ancak bunun için doğum borçlanması ve benzeri gibi borçlanma yapmaları gerekiyor. Eğer yurtdışında ikamet ediyor ise yine yurt dışında ikamet edilen ya da orada çalışılan sürenin borçlanmasının yapılması gerekiyor.

Hiç sigorta girişi olmayan, dolayısıyla da primi dolmamış olan ev hanımları primlerini kendileri ödeyerek emekli olabiliyor. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Kurumu’na aylık olarak ödeme yapıldığında ve gerekli meblağ tamamlandığında emeklilik işlemleri de başlar. 

Ev Hanımları Emekli Olmak İçin Ne Kadar Ödeme Yapmalı?

Sigorta kaydı olmayan, çalışmayan ve 50 yaşını doldurmuş aynı zamanda da en az 25 yıllık evli olan kadınların emekli olabilmek için ödemeleri gereken primler her yıl asgari ücret doğrultusunda değişkenlik gösterir. Dolayısıyla da her yıl asgari ücrete yapılan zamlar ile ödemelerde de artış olması muhtemeldir.

Ödemeler, minimum ve maksimum oranlar arasında yapılabiliyor. Ancak ödemelerde alt limit ve üst limit belirlenirken brüt asgari ücretin %32’lik kısmı dikkate alınıyor. Yani; emekli olmak isteyen ev hanımları her yıl en az o yılki brüt asgari ücretin %32’lik kısmını ödemek durumundadır. Üst limitte ödemek isteyenler ise 7.5 katı üzerinden ödeme yapabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!