featured

Evde Bakım Parası Almak İçin Şartlar | Evde Bakım Parası Alma Şartları 2022

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evde bakım parası almak için şartlar, evde bakım parası almak için gereken şartlar nelerdir? Evde bakım parası için şartlar özellikle evde hasta bakan refakatçiler için merak edilen gündem konularından birisidir.

Devletin vatandaşlar sunduğu maddi desteklerden birisi de evde bakım parasıdır. Ancak bu ödemeyi alabilmek için gerekli koşulları karşılamak ve şartları yerine getirmeniz gerekiyor.

Gerekli koşulları karşılayanlar ise devletten her ay düzenli olarak ve her yıl yeniden düzenlenen miktarda evde bakım parası alma hakkına sahip olabiliyor.

Evde bakmakla yükümlü olduğunuz yaşlı ya da hasta bireyler var ise evde bakım parası almak istiyorsanız işte evde yaşlı bakım parası almak için aranan şartlar ve diğer detaylar…

Evde Bakım Parası Almak İçin Şartlar Nelerdir? Evde Bakım Parasını Kimler Alır?

Hasta olan ve birilerinin desteği olmadan yeme-içme, kişisel bakım ve benzeri gibi temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayarak hayatını idame ettiremeyen kişiler için devlet tarafından evde bakım parası veriliyor.

Bakıma muhtaç olan engelli hastalar için evde bakım parası, bu kişilere bakmakla yükümlü olan ikinci ya da üçüncü derecedeki yakınlarına verilir.

Diğer bir deyişle; evde bakım parası, engelli kişilere bakmakla yükümlü olan vasisi, ikinci ya da üçüncü derecedeki akrabalarına bu engelli kişilerin giderlerini karşılamaları amacıyla verilir.

Evde Bakım Parası Almak İçin Şartlar | Hasta Bakım Parası Kimlere Verilir?

Evde bakım parası almak isteyen kişilerin araştırdığı sorulardan birisi de “evde bakım parası kimlere verilir?” sorusudur. Evde bakım parası almak isteyenlerin öncelikle bakıma muhtaç olan kişiye bakmakla yükümlü olduğu kişi olmalıdır.

Bu doğrultuda evde bakım parası; üveyler de dahil olmak üzere gerekli şartlar karşılandığında anneye, babaya, eşe, halaya, dayıya, teyzeye ve onların çocukları ile eşin kardeşlerine ve eşin kardeşlerinin eşlerine verilir.

Emekli Maaşı Olan Evde Bakım Parası Alabilir mi?

Evde bakım parası almak için şartlar başında gelir durumu geliyor.  Ancak evde bakım parası almak için başvuru yapan kişilerin emekli maaşı alıp almaması belirleyici bir faktör değildir.

İlgili makamlara yapılan evde bakım parası başvurusunda esas olan başvuru yapan kişinin emekli maaşı alıyor olması değil, kişi başına düşen gelirdir.

Kişinin geliri bir takım hesaplamalar ile incelenir ve eğer sonuç belirlenen kişi başına düşen gelir sınırının altında kalıyor ise diğer şartların da uygunluğu sağlanırsa o kişiye bakım parası verilir.

Evde Bakım Parası Almak İçin Aranan Şartlar 2022 | Evde Bakım Parası Başvuru Nasıl Yapılır?

Bakmakla yükümlü olduğunuz hastanız var ise hastanızın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için evde bakım parası ödemesine başvuru yapabilirsiniz. Türkiye’nin 81 ilinde bu ödeme devlet tarafından yapılır.

Başvuru öncesinde mutlaka gerekli evrakların ne olduğunu öğrenip eksiksiz ve doğru şekilde hazırlayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Evde bakım parası başvurusu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vasıtası ile yapılır. Tüm evraklarınızı hazırladıktan sonra bulunduğunuz il ya da ilçedeki Aile ve Sosyal Bakanlık temsilciliklerine giderek bizzat yapabilirsiniz.

Evde Bakım Başvurusu İçin Nereye Başvuru Yapılır? Kanser Hasta Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur?

Evde bakım parası sadece engelli olan kişiler için değil aynı zamanda ciddi hastalıkları olan ve bakıma muhtaç olan kişiler için de devlet tarafından verilen maddi destektir. Bu bağlamda kanser hastası olan kişiler de evde bakım parası alabilmek için nereye başvuru yapmaları gerektiğini merak ediyor.

Kanser hasta bakım için evde bakım parası başvurusu illerde bulunan Aile ve Sosyal Bakanlığı İl Müdürlüğü ya da ilçe müdürlükleri kanalıyla yapılıyor.

Evde Bakım Aylığı Alma Şartları | Evde Bakım Parası Almak İçin Gerekli Evraklar

Evde bakım parası alabilmek için değerlendirme yapılabilmesi için başvuru sırasında sizden birtakım evraklar istenir. Bu sebeple de başvuru öncesinde gerekli evrakları eksiksiz ve doğru şekilde hazırlayarak başvuru sürecinizi başlatmalısınız.

Evde bakım parası almak için gerekli evraklar;

Başvuru yapacak olan kişi olarak T.C vatandaşı olduğunuzu gösteren kimliğiniz,Bakımını yaptığınız hastanın kurulca verilmiş olan engelli raporu,Bakımı üstlenmiş kişi olarak sizin gelir düzeyinizi gösteren belgelerdir.

Bakımını yaptığınız hastanın engelli raporu en önemli evraktır. Başvurunuzun olumlu olarak değerlendirilebilmesi için önemli şartlardan birisi de hastanın engel düzeyinin en az %50 olması ve raporda “Sürekli ağır engelli” ifadesinin geçiyor olmasıdır.

Evde Bakım Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Evde bakım parası, devlet tarafından her ay düzenli şekilde ödenen bir maddi destektir. Ancak bazı durumlarda evde bakım parasının kesilmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle de aşağıdaki durumlara mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğer;

Hastanızın en az %50 olan ve “Sürekli ağır engelli” ifadesi olan raporunu yenilediyseniz ve önceki raporun süresi bitmeden yeni raporu ilgili makama ibraz etmediyseniz,Hastanızın raporu yenilendiyse ve yeni raporda “Ağır engelli” ifadesi geçmiyorsa,Geliriniz arttıysa ve gelir değişikliğini ilgili makama bildirmediyseniz veGelir düzeyiniz belirlenen kişi başına düşen gelir sınırının üzerine çıktıysa o halde aldığınız evde bakım maaşı kesilir.

Evde Bakım Parası Almak İçin Kişi Başına Düşen Gelir 2022 Ne Kadar Olmalı?

Evde bakım parası almak için şartlar listesinde yer alan maddelerden birisi de kişi başına düşen gelirdir. Kişi başına düşen milli gelir sınırı her yıl güncel asgari ücret tutarı doğrultusunda düzenlenir.

2022 yılında yapılan düzenlemeler neticesinde evde bakım parası almak isteyenlerin kişi başına düşen gelirin 2.565 TL ve altı olmalıdır. Başvuru yapan kişilerin gelir düzeyi doğrultusunda kişi başına düşen milli gelirinin 2.565 TL üzerinde olduğu saptanırsa başvuru doğrudan olumsuz olarak sonuçlanır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!