featured

Evdeki Örümcekler Sizi Tehlikelerden Koruyor Olabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Örümcekler büyük bir çoğunluğun korkulu rüyasıdır. 6 ve daha fazla bacaklara sahip bu canlılar, küçük boyutlarına rağmen büyük korkular salarlar. Bir ortamda örümcek görmek insanları huzursuz edebilir. Onun o ortamdan uzaklaştırılmasını isterler.

Çoğumuz evimizde, odamızda veya vakit geçirdiğimiz herhangi bir alanda bu küçük canlıları görmekten pek hoşlanmayız. Hatta o kadar ki ormana veya tarlaya gittiğimiz de dahi etrafımızda olmalarını istemeyiz. Bu nedenle büyük birçoğumuz hata yaparak bu zararsız canlıları öldürürüz.

Fakat uzmanlar bu canlıların öldürülmesinin pek doğru bir davranış olmadığı görüşünde. Özellikle ev ortamlarında örümcekler bizlerin birer koruyucusu olarak rol oynamaktadır. Bu nedenle de evde bulunan bu küçük canlıların öldürülmemesi gerektiği söylenir.

Zararlı Saldırganlardan Korumaktalar

Birçok türü olan bu küçük canlılar genellikle zehirlidir. Fakat insanlara karşı saldırgan değildirler. Sadece karadul ve keşiş türleri insanlara tıbbı müdahale gerektirecek şekilde zarar vermekteler. Onun dışında evimizde gördüğümüz çok tür zararsızdır. Hatta bizlere zarar verecek diğer canlıları avlayarak bizleri korurlar.

Çoğu tür evlerimize misafir olarak gelirler bazıları kalıcı olarak yuva edinebilirler. Her ne amaçla gelmiş olsalar da kaldıkları süre zarfında birçok zararlı canlıyı avlayarak bizleri korurlar. Bunların başında sivrisinekleri sayabiliriz.

Evin bazı bölgelerine ağlar kurarak avlanmaya başlarlar. Özellikle yaz aylarında çokça çıkan sinekler ve sivrisinekler bu ağlara takılırlar ve av olurlar. Sinekler dışında zararlı olabilecek bazı böcekler ve organizmalar da örümcekler tarafından menüye dahil edilir ve yerler.

Agresif veya Mutlu Olan Türleri Vardır

Bu canlılar da insanlar gibi karakter sahibi olabilirler. Yaşam alanı olarak belirledikleri yerleri sahiplenebilirler. Bu sahiplenme bazılarını mutlu bir yuva kurma düşüncesine iter. Evin korunaklı bölgelerinde çoğalırlar.

Bazıları da agresif tavırlar sergileyebilirler. İçlerinde büyük gizemler saklayan bu canlılara düşmanca yaklaşmadığınız takdirde sizlere zarar vermeyeceklerdir. Onları öldürmek biz çözüm değil aksine size zarar verecek diğer canlıların önünü açacak bir uygulamadır.

Öldürdüğünüz her bir canlı ekosistemi de bozacaktır. Ev ortamınızdaki ekosistem de bu varlıkların yaşaması ile dengeye girmektedir. Onlar size zarar verecek canlıları avlayarak ev kiralarını ödemiş oluyorlar. Yine de bu canlıları ortamınızda istemiyor iseniz onları öldürmek yerine cam bir kavanoz ile yakalayınız. Daha sonra ev ortamından uzakta doğaya bırakınız. Onlar kendilerine daha uygun farklı bir ev bulacaklardır.

Araknofobi ( Örümcek Korkusu)

Örümcekler insan hayatında büyük bir yere sahiptir. Öyle ki insanlar onlardan korktuğu için araknofobi ismi ile terimsel bir isim bile bulmuşlardır. Özellikle de zehirlenme korkusu bizleri bu canlılardan uzak tutmaktadır.

Fakat yapılan araştırmalara göre çok bacaklı bu canlılarda bulunan zehirler insanları etkilemekte yetersiz kalmaktalar. Sadece karadul ve keşiş örümcek türleri insanları hastaneye yatıracak şekilde etkileyebilirler. Onlarla karşılaşma oranınız da günlük hayatta düşüktür.

Aslına bakılırsa bu küçük canlılar insanlara pek fazla yaklaşmak istemezler. Çünkü bizler onlara daha çok zarar vermekteyiz. Onların zehirleri bizleri öldürmez iken, bizlerin darbeleri saniyeler içinde onları hayattan koparır.

Bu nedenle evinizde veya farklı bir yaşam alanınızda örümcek türü gördüğünüzde onu öldürmeden önce bir kez daha düşünmelisiniz. Onları öldürmeniz halinde size hastalık bulaştırabilecek başka canlıların önünü açabilirsiniz. Evinizdeki dengeyi siz değil bırakın onlar kursun. Bizler sadece onu düşman olarak görürken, onlar bizleri çok farklı düşmanlardan koruyor olabilirler.

YouTube video

Uzmanların tavsiyesi evinizdeki örümcekler öldürülmemeli yönündedir. Hatta mümkünse onları beslemenizi isterler. Bu beslemeyi ekstra bir ürün verme olarak düşünmeyin. Kurdukları ağ tuzaklarını bozmadığınız takdirde onlar kendi karınlarını doyuracaktır. Karınlarını doyururken sizleri de zararlı canlılardan koruyacaklardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!