featured

Evlilik İzni Almadan Evlenen İşçiler Dikkat! Patronunuz Tazminatsız Olarak İşten Çıkarabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evlilik izni almadan evlenen bir adam çalıştığı yerden tazminatsız olarak kovuldu. Bu durum üzerine konuyu yargıya taşıyan adam tazminat almayı beklerken Yargıtay tarafından haksız bulundu. Yargıtay, evlenmeden önce resmi olarak iş yerinden izin alınması gerektiğine hükmetti.

Yargıtaydan tüm evlilik arifesinde olan kişileri ilgilendiren bir emsal karar çıktı. Geçtiğimiz günlerde çalıştığı yerden izin almadan evlenen ve bu süreçte mazeretsiz şekilde 5 gün iş yerine gitmeyen adam işten çıkarıldı. Elinde evlilik cüzdanı ile iş yerine giden kişi, tazminatsız olarak kovulduğunu öğrendi. İş yerinin işten çıkarma nedenini mazeretsiz devamsızlık olarak açıkladığı öğrenildi.

İşten haksız yere çıkarıldığı düşünen işçi, olayı yargıya taşıdı. İşçi Mahkemesi tarafından görülen davada işçi mağdur görüldü. Fakat daha sonra Yargıtay’a taşınan davada davacıya kötü haber geldi. Yargıtay, evlenecek kişinin ilk önce iş yerine haber vermesi ve izin alması gerektiğine hükmetti.

İşten Çıkarılan Damat Kıdem Tazminatı İsteği İle Mahkemeye Başvurdu

Mahkemeye verilen ifadelere göre; düğünden sonra iş yerine giden damat işten haksız yere çıkarıldığını iddia etti. Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının verilmesi talebiyle davacı olduğu iletti. İş Mahkemesi tarafından görülen davada, davalı patron da savunmasını yaptı.

Çalışanının, kendilerine haber vermeden ve izin almadan peş peşe 5 iş günü boyunca işe gelmediğini iletti. İfadeler sonrasında kararını veren mahkeme işçiyi haklı buldu ve evlilik izni sebebiyle işe gelmediğine hükmetti. Fakat davalı patron olayı temyiz etti ve davayı Yargıtay’a taşıdı.

Yargıtay Patronu Haklı İşçiyi Haksız Buldu

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından tekrar incelenen dosya sonrası işçiye kötü haber geldi. Mahkeme, iş yerinden izin almadan ve haklı bir sebebe dayanmayan durumlarda peş peşe 2 gün işe gelinmemesi haline işten çıkarılabileceğine hükmetti.

Yargıtay tarafından alınan karara göre;

“ Davacı taraf evlilik nedeniyle işverenin bilgisi dahilinde iş yerine gelmediğini, bir nevi izin kullandığını savunmaktadır. Ancak davalı şahitler, davacının evleneceğini bildiklerini fakat davacının izinli olmayıp haber vermeden iş yerine gelmediğini, davacının devamsızlık yaptığı süre içinde kendisine ulaşamadıklarını, farklı kişilerden davacının nişanlısını bırakıp başka biri ile kaçtığını öğrendiklerini, iş akdi feshedildikten sonra davacının iş yerine gelerek evlilik cüzdanını gösterip gelmediği sürelerde izinli sayılmayı talep ettiğini beyan etmişlerdir.”

Tazminat Talebi İçin Ret Kararı

Tazminat almayı bekleyen davalı, Yargıtay tarafından verilen karar ile yıkıldı. Mahkeme tarafınca alınan kararda tazminat talebi reddedildi. Kararda şu ifadeler kullanıldı;

“ Davacıya evlilik nedeniyle izin verilip peşinden devamsızlık nedeniyle işten çıkarıldığını duyduklarını beyan eden davacı tanıdıkları ise davacının iş akdi sona erdiğinde iş yerinde bulunmadıkları kendi ifadeleri ile sabit olup bu tanıklar davacıdan duyduklarını aktarmaktadır. Bu sebeplerle iş akdinin haklı olarak feshedildiği kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken kabulü bozmayı gerektirmiştir.”

Alınan bu karar sonrası evlilik arifesinde olan diğer kişiler için de emsal bir karar verilmiş oldu. İşçilerin, evlilik izni alarak evlenmeleri gerekmekte aksi takdirde tazminatsız olarak işten çıkarılabileceklerini öngörmeleri gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!