featured

Fako Nedir ? Nasıl Uygulanır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göz, en önemli duyu organlarımızdan biri. Gözümüzün bozulması halinde çeşit çeşit yollar ararız. İşte bu yollardan biri de fako. Peki fako nedir? Nasıl Uygulanır? İşte, detaylar!

Fako Nedir?

Fako yöntemi çokça karşılaşılan katarakt probleminin ortadan kaldırılması için kullanılır. Bu yöntem için ultra dalgaları kullanılır. Operasyon gözün renkli kısmının arkasında milimetrik adımlarla gerçekleştirilir.  Amaç şeffaflığını ve görüş açısını kaybeden gözün tedavi edilmesidir. Başta göz, temizleme işleminden geçirilir. Böylece gözün görüntüsü ve problemli bölgeler daha net ortaya çıkar.

Operasyon sonrası herhangi bir dikiş söz konusu olmaz. Göze yapılan müdahale bittikten sonra gözbebeği tekrar eski haline getirilerek işlem tamamlanır. Burada gözbebeği içerisinde oluşmuş problemler ve sinir bozuklukları düzeltilerek gözün görmesini engelleyen ya da katarakt şikayetlerinin ortadan kaldırılması işlemi yapılmış olur.

Fako Yöntemini Gerektiren Durumlar

Fako yöntemi en çok ileri yaştaki kişilerin göz problemi yaşamaları doğrultusunda kullanılır. Başta gözü bulanık olan ve şeker hastalığı gibi nedenlerle göz problemi yaşayan kişiler üzerinde gerçekleştirilir. Aynı zamanda bazı kişilerin aşırı sigara kullanımı ve beslenme bozuklukları da göz problemlerine neden olur. Bu durumda da gözün katarakt oluşumu gerçekleşir ve tedavi için fako yöntemi kullanılır.

Bazı ileriki yaşlarda görülen problemlerden dolayı kortizon ilaçları kullanan kişilerinde gözlerinde problemler oluşur. Bu ilaçların vermiş olduğu göz problemleri yine aynı yöntem ile ortadan kaldırılır. Bu yöntem genellikle yaşlı kişiler üzerinde yaşla bağlantılı göz problemlerinden dolayı daha sık kullanılır. Ancak bazen kalıtsal yapıdan dolayı bebeklerde de bu yöntemi gerektiren problemler ortaya çıkabilir.

Fako Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Fako yönteminin bazı göz problemlerinin ilaçla, pomatla ve damlayla tedavisi mümkün olmadığı durumlarda kullanımı gerçekleşir. Özellikle katarakt probleminde göz hızlı bir bozulmaya uğrar. Bu bozulmayı durdurmak ya da tamamen ortadan kaldırmak ilaçlarla mümkün olmayabilir. Bu durumda görme kaybını yavaşlatmak ve bulanık görmeyi ortadan kaldırmak için fako yöntemi kullanılır. Bu operasyon sırasında tembelleşmiş göz merceği alınarak yerine daha net ve uzun ömürlü bir mercek yerleştirilir.

Bu yerleştirme işleminden önce göz birkaç defa yıkanarak temizleme işlemi yapılır. Bu sayede kalıcı bir görüntü netliği kazandırılır. Operasyon sırasında fako cihazı kullanılır. Bu cihazın operasyonda ki görevi, ses dalgalarını problemli bölgeye titreşim yoluyla iletmesi ve tedavi etmesidir. Böylece göz bebeğinin arkasındaki problemli alan temizlenir. Bu ameliyat için oldukça küçük bir kesik kullanılır. İşlem süresi de gözün problemine bağlı olmakla birlikte uzun değildir.

Fako Yönteminde Ameliyata Hazırlık Nasıl Yapılır?

Fako yönteminin kullanılabilmesi için, gözün son durumu hakkında bilgi amaçlı ultrason çekimi gerçekleştirilir. Hasta doktora şikayetlerini en net şekilde ifade eder. Hastanın gerekli durumları ve şartları incelenip uygun olduğu takdirde aynı gün fako ameliyatı gerçekleştirilebilir. Kişinin üzerinde birçok damla ve ilaç kullanılır. Bu sayede göz bir nevi ameliyata hazırlanır. Ameliyat öncesinde hasta yatmadan tedavi edileceği için ameliyat odası hastanın çocuk, genç, yaşlı durumu dikkate alınarak hazırlanır.

Ameliyata hazırlık, hasta üzerinde giydirilmesi gereken kıyafetlerin giydirilmesiyle ve ameliyathaneye alınmaması gereken eşyaların hastadan alınmasıyla yapılır. Hastanın çocuk olması durumunda gerekli narkoz ölçütleri belirlenerek ameliyata hazır tutulur. Ameliyata hazırlık işlemleri sırasında doktor ultrason üzerinde göz problemini tekrar inceleyerek hastaya bilgi verir. Genellikle ameliyat hazırlıkları hasta üzerinde ilaç kullanımı ve gerekli ameliyat malzemelerinin hazırlanmasıyla tamamlanır.

Fako Yöntemi ile Yerleştirilen Yeni Göz Merceğinin Özellikleri

Fako yöntemi ile şeffaf, görüntüyü netleştiren bir mercek göze yerleştirilir. Bu merceğin en büyük özelliği, gözde yıllarca kullanılabilir olmasıdır. Takılacak olan yeni mercek, kaliteli ve gelişmiş belgelere sahiptir ve bu belgelerden en önemlisi de, FDA ve CE belgeleridir. Mercek, görme kaybını en aza indirerek gözdeki sulanma, bulanma, ışıktan rahatsız olma problemlerini ortadan kaldırır.

Gözün görme özelliğini artırarak kaşınma gibi rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasıyla bir rahatlama sağlar. Bunun yanında, ilerlemiş katarakt gibi problemlerde bu yöntem gerçekleştirilerek gözün algılaması arttırılır. Bu sayede gözde ortaya çıkan kamaşma, gölgelenme ortadan kaldırılır. Bir nevi bu mercek sayesinde gözün perdeli görüntüsü net bir hale getirilir.

Fako Yöntemi ile Gerçekleştirilen Ameliyatın Öncesi

Fako yönteminin kullanımı öncesinde gözün merceğe uygun en iyi görüntüleri alınır. Bu işlem için öncesinde çekilen ultrason görüntüleri kullanılır. Milimetrik bir ayarlamanın sonrasında göz içerisine en uygun mercek hazırlanır.  Ayarlanan merceğin gözü tam kaplaması gerekir. Operasyon öncesinde hastanın sağlık problemlerinin olup olmadığı bilgisi alınarak gerekli tetkikler yapılır.

Hasta yöntemin sağlıklı uygulanabilmesi için psikolojik açıdan desteklenir. Sigara, ilaç ve gözlük kullanımı gibi etmenler daha öncesinde bırakılması gerekiyorsa bu hastaya bildirilir. Ayrıca hastanın operasyondan önce 2 gözü de ayrı ayrı muayene edilir. Ameliyat öncesinde hastaya ameliyatla ilgili ne kadar süreci, sonrasında nasıl durumlarla karşılaşacağı bilgisi verilir.

Fako Yöntemi ile Gerçekleştirilen Ameliyatın Sonrası

Fako yöntemi gözde gerçekleştirildikten sonra göz normalinden daha hassas olacaktır. O yüzden operasyon sonrasında göz kaşınmamalı, göze baskı yapılmamalı ve uyku pozisyonu göze zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca Yine gözün sinirlerini ve kaslarını etkileyecek olan aşırı jest ve mimiklerden kaçınılmalıdır.

Ameliyat sonrasında verilen göz bandı ve gözlük dışarı çıkıldığında rüzgardan ve güneşten gözü korumak mutlaka kullanılmalıdır. Bunun yanında vücut kaslarını ve dolaylı olarak göz hareketlerini etkileyecek olan spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca doktorun vermiş olduğu ilaçlar kullanılmalı ve muayene tarihleri aksatılmamalıdır. Yine bu yöntem sonrasında göz etrafında sabun, su, ilaç ve krem gibi malzemeler kullanılmamalıdır.

Fako Yöntemi Sonrasında İyileşme Süreci

Fako yöntemi uygulandıktan sonra hastalar, uyulması gereken şartlara uydukları zaman kısa sürede iyileşme gerçekleşecektir. Operasyonda oldukça küçük bir kesik kullanılır. Bu kesiğin iyileşme süreci yaklaşık olarak uzun vadede 6 aydır. Yine de operasyon sonrası iyileşme sürecini etkileyen birçok faktör yer bulunur.

Başta hastanın gözüne dikkatli davranıp davranmaması, kontrollerine gidip ilaçlarını düzenli kullanıp kullanmaması ve hastanın vücut yapısı gibi etmenler iyileşme sürecini doğrudan etkiler. İyileşme süreci şartlar sağlandığında ameliyatın ilk haftasında başlar. Öyle ki ikinci hafta içerisinde görüntü tamamen netleşir. Daha sonra kesiğin iyileşmesi ve gözün merceğe alışma süresi tamamlanır. Bu sırada hastanın koruyucu gözlük kullanımı durumu değerlendirilir.

Fako Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Fako ameliyatı oldukça risksiz ve kısa süren bir operasyondur. Buda hastaların kısa sürede normal hayatına dönebilme imkanını sunar. Ameliyat sırasında hasta herhangi bir acı hissi duymamakla birlikte, ameliyat işlemlerinden tamamen habersizdir. Buda psikolojik açıdan hastayı olumlu yönde etkiler. Ayrıca hasta ameliyat sonrasında belirli bir dönem göz bandı kullanır.

Kullanılan göz bandı hastanın ameliyat sonrasında gözünün görmemesini ve görüntü almamasını sağlar. Operasyon için kesiğin çok küçük olması, hastanın kesik izinden rahatsız olmamasını sağlar. Ameliyat sonrasında, hastanın daha önce yaşamış olduğu kaşıntı, bulanıklık, görmeme gibi problemleri ortadan kalkar. Ayrıca yine ameliyat sonrasında iyileşme süreci en kısa sürede tamamlanacağından dolayı hasta, bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilenmez. 

Fako ameliyatında KULLANILAN malzemeler ile ilgili en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.  FAKO – YouTube araması yaparak ameliyatı izlemeniz mümkün. Fako ameliyatı Komplikasyonları merak ediyor iseniz ve bu ameliyatı olmaya karar verdiyseniz, Lütfen öncesinde doktorunuzdan bilgi alınız. 

İlginizi Çekebilir: Sürekli Uyku Hali ve Kurtulma Yolları

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!