featured

Faşizm Ne Demek? Faşist Nedir, Kime Denir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faşizm kelimesi günlük hayatta sıkça duyduğumuz kelimelerden biridir. Bu yüzden anlamını bilmek oldukça önemlidir. Bizde sizler için Türk Dil Kurumu’na göre faşizmin anlamını araştırdık. Hazırsanız Faşizm nedir, Faşist ne demek , faşist kelime anlamı nedir, faşist kime denir sorularının yanıtları! 

Faşizm Nasıl Ortaya Çıktı?

YouTube video

Faşizm kelimesi, Latince fasces kelimesinden gelir. Bu kelime birleşik bir grup gibi anlamına gelir. Antik Roma’da fasces terimi, hükümetin gücünü ve otoritesini tanımlamak için kullanılan, baltalı bir tahta çubuk demetini ifade eder. Faşizm kelimesi Türkçeye Fransızcadan girmiştir.

Benito Mussolini, İtalya’da iktidara gelen Ulusal Faşist Parti’nin kurucusudur. Faşizm partinin aynı zamanda birçok milliyetçi ideolojiye de öncülük ettiğini söyleyebiliriz. Her yerde Çav Bella şarkıları söylenirken, Benito Mussolini’nin kurduğu sistemin örneklediği nasyonal sosyalizm ve falanks hareketi ile faşizm güçlenmeye başladı.

İlk faşist hareket, milliyetçi işçi partisinden ilham aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Marksist sosyalizme, komünizme, demokrasiye ve geleneksel sağ görüşlere karşı çıkmak için İtalya’daki sağ ve sol fikirleri birleştirdi.

Faşizm aynı zamanda sağ hareket anlamına da gelmektedir. Faşizm, iktidarı ele geçirmek amacıyla bir kitle hareketi başlatmıştır ve tüm toplumu kaba kuvvetle etkilemek istemiştir. Faşist ideolojiyi yaymak için zaman zaman okullar da ezberci yetiştirme ön plana çıkmıştır ve bu her zaman ekonomik bunalım ve finansal zorluklar zamanlarında kendini göstermektedir. 

1- Faşizm Ne Demek TDK Faşizm İçin Ne Söylüyor?

Türkçede bilinmeyen veya ilk defa duyulan kelimelerin anlamları genellikle Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aranmaktadır. Peki TDK’ya göre Faşizm anlamı nedir? Türk Dil Kurumu sözlüğündeki Faşizm kelimesi ile ilgili bilgiler ve örnek cümleler bu şekildedir:

İtalya’da 1922-1943 yılları arasında etkinliğini sürdüren, meslek kuruluşlarına dayanan, devlet sınırlarını genişletmeyi amaçlayan, yetkinin, tek partinin elinde toplandığı düzen (isim)Demokratik düzenin yerine aşırı bir ulusçuluk ve baskı düzeni kurmayı amaçlayan öğreti (isim)

2- Neo-Faşizm Nedir?

Neo-Faşizm, II. Dünya Savaşı’ndan sonra bazı Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan yeni faşist harekettir. Bu tür Faşizm, bir grubun değil, bütün bir ulusun diğer ülkelerden üstün olduğunu düşünerek ayağa kalkma çabası olarak da tanımlanabilir. Neo-Faşizm Rönesans’ın yanı sıra Avrupa ve Amerika’da da ortaya çıkmıştır.

3- Faşist Ne Demek?

Faşizm sorusu kadar merak edilen bir diğer soruda faşist nedir, kime denir sorusudur. Faşizm denilince birçok kişi Adolf Hitler’i düşünse de bu ideolojiyi ortaya çıkaran Benito Mussolini olmuştur. Daha doğrusu Faşizm; İtalyan lider Mussolini önderliğinde ortaya çıkmış bir siyasi ideolojidir. Bu siyasi doktrinin ilkeleri ve öğretileri, 1920’lerde İtalyan filozof Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır.

Başka bir deyişle, İtalya, Faşizmin ortaya çıktığı ve iktidara geldiği dünyadaki ilk ülkeydi. İdeolojinin ortaya çıkmasının nedeni de Birinci Dünya Savaşı idi. Çünkü İtalya savaştan istediği payı alamamaktaydı!

Peki Faşist ne demek TDK konuyla ilgili ne söylüyor? Faşistler öncü bir partiye sahip olmak ve ülkeyi faşist ideolojinin ilkelerine göre organize etmeyi amaçlayan devrimci bir siyasi hareket başlatmakla karakterize edilen, etnik toplulukların geniş çaplı seferberliğini teşvik eden totaliter bir devlet aracılığıyla ülkelerini birleştirmeye çalışırlar.

4- Faşizm Sembolü Nedir?

Faşizm sembolü ne anlama geliyor? Faşizm, eski Roma hükümdarlarının geniş hükümet otoritesini simgeleyen, sonunda bir balta bulunan bir çubuk demetinin adı olan Latince fasces kelimesinden gelir. Fransız Devrimi sırasında, aydınlanma anlamında kullanılan aynı sembol daha sonra halkın elindeki devlet gücünü temsil etmek için kullanılmıştır. 

Logo, 1926’dan beri İtalya’nın resmi ulusal sembolü olmuştur, ancak bazı değişikliklere uğramıştır. 

5- Faşizan Nedir?

Faşizan, faşizmle ilişkili veya faşizme benzer ancak yumuşatılmış bir biçim gösteren bir tutumu ifade eder. Bazen siyasi sistemin veya ideolojinin bireysel bileşenleri faşist olarak kabul edilir. Bu nedenle söz konusu sistemin veya ideolojinin faşist eğilimlerine değinilmiştir. Bu kavram esas olarak tartışma amacıyla, muhalifleri otoriter davranışla suçlamak için kullanılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!