featured

Fugu Balığı Nedir ? Dünyanın En Lezzetli, En Pahalı ve En Ölümcül Yemeği ile Tanışmaya Hazır Mısınız?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japon yemek kültürünün aynı zamanda en lezzetli, en pahalı ve en ölümcül yemeği Fugu balığı nedir ? Fugu Balığı ne kadar ? Dünya milletleri birbirinden farklı yemek ve mutfak kültürleriyle her zaman yabancıların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Birçok ülke halen adı geçtiğinde meşhur olduğu yemeğiyle beraber söylenir mesela. Meksika için Taco, İtalya için Spagetti gibi. 

YouTube video

Fugu, Japonlar için de vazgeçilmez bir damak tadı olarak dikkat çekiyor. Fakat diğerlerinden biraz farklı. Örneğin, Dünya’da hiçbir yemeğin kraliyet aileleri veya büyük makamlara sahip kişilerin yemesi yasak değildir. Fakat Fugu için durum biraz farklı.

Fugu balığı , Japonya’da kraliyet ailesi dahil ülke yönetiminde önemli yerlere sahip kişilerce yenmesi yasak bir yemektir.

Japon yemeği olarak tüm dünyada nam salan Fugu, Japonya’nın yanı sıra Asya ülkeleri arasında ve özellikle zengin sofralarında vazgeçilmez bir tat.

Fugu Balığı Nedir ?

Fugu balığı , Japon denizinde kayalıklarda ve deniz diplerinde yaşayan zehirli bir balıktır. Bilinen adıyla Balon Balığı olsa da, ona oldukça yakın bir akrabadır. Deniz yemekleriyle ünlü Japon mutfağının en ölümcül ve en vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığı gibi, bilinen en pahalı yemeklerden de biridir. Tehlikeli bir balık türü olan fugu balığı 1 kg ‘ı Türkiye’de 1700 TL ‘ye satılıyor. 

Tedrodotoksin denilen zehri, tüm iç organlarının yanı sıra, gözlerinde de oldukça fazla bulunur. Bu zehir, gezegende bilinen canlı tarafından üretilen en öldürücü 2. zehirdir. Öyle ki, bırakın damlasını insanların ellerine veya vücudunun farklı yerine teması dahi dakikalar içerisinde şiddetli bir kalp krizi ile ölümüne yol açabilir. Balığın iğneye benzer sert deri çıkıntıları olsa da, zehirli değildir. Fugu balığı zehri , sadece gözlerinde ve iç organlarındadır.

O yüzden bu balığın hazırlamasını yapan aşçıların o yeterliliğe ulaşmaları,  Japon hükümeti tarafından 5 yıl kadar süren bir eğitim sonrası verilen belge ile mümkündür. Balığın temizlenmesi, kesilmesi ve hazırlanması sonrasında geriye kalan artıkların, kesinlikle normal çöp kutularına atılması yasaktır.

Onun için ayrı olarak, restaurantlarda mutlaka bir muhafaza varili veya çöp tenekesi olması gerekir.

Fugu Balığı Neden Pahalıdır ?

Fugu Balığı Neden Pahalıdır sorusunun cevabı hem tutulma serüvenini hem de satış sürecini içeriyor. Fugu, sadece hazırlanışı sebebiyle değil avlanması da oldukça zahmetli bir balıktır. Ağ ile avlanmamaktadır. Normal şekilde oltayla avlanan balık, onu avlamak isteyen balıkçı eğer şanslıysa günde 5-6 adetten fazla avlanamamaktadır.

Aynı zamanda, avlandıktan hemen sonra dişleri kesilir ve özel bir havuzda muhafaza edilir. Diğer balıkları ısırıp zehirlememesi için dişlerinin kesildikten sonra, balık pazarındaki mezat alanına getirilene kadar su içerisinde saklanması gerekmektedir.

Fugu’nun pişirilme anına kadar canlı kalabilmesi son derece önemlidir. Öldükten çok kısa süre sonra, zehrinin iç organlardan tüm vücuda yayılarak balığı tamamen çürüttüğü bilinmektedir. O yüzden, neredeyse servis edilene kadar canlı kalmasına özen gösterilir.

Fugu, aynı zamanda Japonya mutfağının en pahalı deniz mahsullerinden biridir. 1 kilogramı yaklaşık 200 pound, yani Türk lirası karşılığı 1730 TL’dir. Tek bir Fugu ise, ortalama olarak 400-700 gr. arasında gelmektedir.

Fugu Balığı Nasıl Hazırlanır ?

https://www.youtube.com/watch?v=RLiVNANY2CE5 senelik eğitim sonrasında, Fugu balığı hazırlama ve pişirme yeterliliğine sahip olan aşçılar balığı sersemlettikten sonra temizlemeye başlarlar.Öncelikle, balığın yüzgeçleri ve kuyruğu sonrasında derisi son derece hassas biçimde temizlenir.Balığın içi açılmadan önce kafası kesilir ve gözleri dikkatle çıkartılır.Burada önemli olan, göz gibi hassas bir organı parçalamadan ve zedelemeden çıkartmaktır.Sonrasında, iç organları da aynı hassasiyetle çıkartılır ve özel muhafaza kabına ya da bidonuna atılır.Yaklaşık 30 dakika, iç organlarının çıkartıldığı et parçaları ve kafa bölgesi su ile titizlikle temizlenir. Unutulmamalıdır ki, zehrin bulaştığı bir parça etin yenmesi dahi kısa sürede ölüme sebep olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!