featured

Gdo Nedir | Koronavirüs Salgını ve Gdolu Gıdalar Arasında Bir Bağ Var mı? GDO’nun İnsan Sağlığına Etkileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gdo nedir sorusu son 30 senedir sıkça gündeme gelen ve çözümü de derinlerde olmayan bir konudur. Gıdalarda katkı maddelerinin varlığı, etkileri konusunda bir dönem yapılan araştırmalar çarpıtıldığı için çözüm de muallak bir hal almıştır. Korona salgını ile beraber gıdaların içeriğinde yeni düzenlemeler olması muhtemel görünüyor.

GDO Koronavirüs Bağı Nedir | Salgın Gdo İçeren Ürünlerle Alakalı Olabilir mi?

Koronavirüs salgınının çıkışı gıdaya bağlansa da gdo içeren ürünlerle tam kesinleşen bir nedensellik bulunmamaktadır. Besinin içerisindeki bağışıklık anlamında değerlendirme yapılacak olursa bağlantı kurulabilir. Bir besin maddesinin içinde organik halde bağışıklık güçlendiren lifler vardır. GDO, bu liflerin etkisini, verimini azalttığı için virüslere karşı insan vücudunun direncini kırmaktadır. Sadece nişastalı ürünlerde bu etkinin olmadığı da geçmiş dönemlerde kanıtlanmıştır. Dolayısıyla diğer gıdaların içeriğinin değişmesi salgının hızlı yayılmasına neden olmuş olabilir.

Virüse direnen hücrelerin beslendiği lifler kendi işlevini yerine getiremediğinde ufak bir virüs büyük salgınlara neden olabilecektir. Bu bakış açısı üzerinden devam edildiğinde, ilk gdo içeren besin maddelerinin Çin’de olması durumu destekliyor. Çin’de koronavirüs araştırmaları yapılmakla beraber gdo nedir sorusunun yanıtıyla salgın temelli yeni tanımlamalar da var denebilir.

1. Tarımsal Ürünlerde GDO Nedir | Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Planlandı mı | GDO için Tepki Nedenleri

90’lı yıllarda bir dönem tarımsal ürünlerde organik çözümlere odaklanılmıştı.  Sofralara girmekte olan gıda maddelerinin organik yapısının bozulması nedeniyle GDO içeren gıdalar engellenmişti. O dönemin koşullarında algı karışıklıkları nedeniyle iyi kötü ayrımı olmadığından için bu gıdalara da yansıdı. Gdo içeren ürünler birden sorunsuz hal alıverdi ve üzeri kapatıldı. Dolayısıyla hakkındaki tartışmalar da devamlı olarak sürdü.

2. Bilimsel Tanımlamalarda Gdo Nedir | Gdo’nun Faydaları ve Kullanım Amaçları  

Genetiği değiştirilmiş gıdalar,  gdo kullanım amacının değişmesi ile gündeme gelen bir ifadedir. Gdo, bir gıdayı diğer zararlı durumlara karşı koruyan madde olarak tanımlanmaktadır. Bu maddenin genetiği değiştiren bir hal alması içeriğine enjekte edilen başka maddelerle alakalıdır. Tarım alanında üretim esnasında dış etkenlerin neden olduğu sağlığa aykırı durumları engellemek için üretilen bu ürünler yeni bir sıkıntıyı gündeme getirmiştir.

Hangi gıdaların genetiği değiştirildi soya, mısır, pamuk ve kolza ürünleri ile özdeşleştirilmektedir. Özellikle nişasta içeren gıdalarda zararı olmadığı bilinen gdo için tanımlama sorunu olduğu  fark edilebilir. Genetiği değiştirilen ürünler ve koruyucu madde eklenen ürünler farklıdır, ancak aynı gibi algılatıldığı dönem olmuştur.

3. GDO Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ve Hormonlu Gıdalar Ayrımı Nedir?

Dışarıdan yapılan müdahalelerin ürünlerin içerisine eklenerek şeklini değiştirmesi hormonla alakalı bir durum olarak değerlendirilmelidir.  Kategori karmaşası olmaması bakımından hormonlu gıdalar, gdolu ürünler vs. ayrı kulvarda devam etmektedir.    

Bir gıdanın hormon açısından dengesizliği, şeklinin değişmesi, hızlı büyümesine yönelik yapılan eklemelerle ilgilidir. Aslında genetiği değiştirilmiş gıdalar teknik açıdan hormonu değiştirilmiş gıdalar anlamına gelmektedir. Çünkü genetik ve hormon tüm canlılarda bütün olarak ele alınır. Hormon yapısını ayrı düşünmek genetik üzerinden farklı amaçları olan toplulukların farazi bilgileri gibi düşünülebilir.  

Gdo lu ürünler içerisinde dış etkenlere karşı koruyan maddelere hormon eklediğinizde genetik değiştirilmiş olur. Dolayısıyla bu kategori ayrımını da yapmak gerekiyor.

GDO’lu Gıdalar Piyasada Nasıl Bir Katkı Sunuyor?

Amaç ve sonuç ilişkisine bakıldığında gdolu ürünler dış etkenlere karşı bir dayanıklılık amacı taşıyor.  Gıdalar dış koşullara karşı dayanıksızsa dış koşullarda nasıl bir sorun var ki önlem almak gerekmektedir. Bu tarımsal alanlardaki hatalı uygulamaların sonucu olarak düşünülebilir. Ekonomik koşullar toplumsal anlamda devlet politikasıyla doğrudan alakalı olduğu için Türkiye’nin tarımsal faaliyet geçmişi de ele alınmalıdır.

Saf Dışı Bırakılan İyi Uygulamalar Açısından GDO’lu ürün Değerlendirmesi

Gıda ürünlerine yönelik devlet kurumlarının içerisinden yapılan kasıtlı uygulamalar, başka türlü amaçların maskesi olarak değerlendirilebilmektedir. Faydalı uygulamaların saf dış bırakılması, bireysel amaçlara hizmet vermesi zincirleme şekilde birçok etkiye neden olmuştur. Çok sayıda sektör birilerinin hizmeti altında etkisiz hale getirilmiştir. GDO’lu gıdalar hormonlu gıdalarla karıştırılmış, tarım üzerinden bölücülük niyetlerinin üzeri kapatılmaya çalışılmıştır.

Dış Koşullara Dayanıklı Gıdalar GDO Nedir Sorusuna Alternatif Bakış

Tarımsal ürün araştırmalarına göre mısır, soya genetiği değişmesi mümkün olmayan kategoriler arasında yer almaktadır. Mısır bitkisinin ve benzeri genetikteki ürünlerin zor koşullara rağmen devamı doğadaki dengelerin yapay olarak değiştirildiğini açıklıyor. Bu bitkiler dış koşullara karşı dayanabiliyorsa neden diğer gıdalar dayanamıyor? Ticari amaçlar ve doğal denge arasındaki tutarsızlık gdo nedir sorusunun birçok açıdan ele alınması gerektiğini hatırlatıyor.

YouTube video

Genetiği değiştirilmiş gıdalar ve hayvanlar konusu gelecekte olacaklara yönelik fikir verebilir. GDO suz ürün satın almak isteyenler da site üzerinden seçim yapabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!