featured

George Stinney: Elektrikli Sandalye İle İdam Edilen 14 Yaşında Bir Çocuk

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

George Stinney, henüz 14 yaşında iken, 2 saatlik bir mahkeme sonucu, 2 kız çocuğunu öldürmek suçu iddiasıyla idama mahkum edilmişti. 83 günlük tutukluluk süreci sonrasında ise elektrikli idam sandalyesi ile idam edildi.

Stinney’i sorgulayan ve idama mahkum edenlerin ortak noktası her birinin beyaz insan olmasıydı. 1944’lü yıllarda Amerika’da siyahlara karşı aşırı bir ırkçılık vardı. Siyahların söz hakkı yok denecek kadar azdı. Hiçbir heyete üye yerleştirme hakları da yoktu. Bu durum haksız yargılamayı öne çıkarıyordu.İdam edilmesinden 70 yıl sonra ailesinin yeniden mahkeme başvurması ile george junius stinney davası yeniden görülmeye başlandı. Yeni dava sonrasında Stinney’e baskı yapıldığı ve hakları ihlal edildiği kararı ile tam 70 yıl sonra adı temize çıktı.

George Stinney Kimdir?

14 yaşındaki stinney 1944 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde idam cezası alarak idam edilen en genç kişidir. Güney Carolina bölgesinde beyaz insanların ve siyah insanların demiryolu ile ayrıldığı Alcolu adlı kasabasında yaşıyordu. Babası bir kereste fabrikasında çalışıyordu ve fabrika lojmanlarında kalıyorlardı.  İdam kararı sonrası babası kereste fabrikasından çıkartıldı ve kaldıkları lojmandan kovuldular.

Bir gün 2 küçük kız çocuğun kaybolması ve ölü bedenlerinin bulunması sonucunda abisiyle beraber gözaltına alındılar. Abisi tekrar bırakılmıştı fakat Stinney’nin sorgusuna devam edildi ve hızlı şekilde mahkeme kuruldu.

George Stinney JR Hikayesi

George Stinney 11 ve 8 yaşında 2 kız çocuğunun ölümünden sorumlu tutulmuştu. Ölen kızlardan Betty June Binnicker 11, Mary Emma Thames 8 yaşında beyaz tenli kızlardı. İki kızın ölümüyle suçlanan Stinney jürilerinin tamamı beyaz olan bir mahkemede yargılandı. Yargılama süreci sadece 2 saat sürdü ve elektrikli sandalye ile infazına karar verildi.

Olayda hiçbir kanıt olmamasına rağmen dönüşü olmayan bir karar verilmişti. Bu süreç zarfında da küçük Stinney, ailesi ile görüştürülmemişti. Hatta yargılama ve sorgulama anında yanında avukat bile yoktu. Sadece Stinney ve onu sorgulayan polis memurları vardı.

Yaşı o kadar küçüktü ki infaz edileceği sandalyeye boyu yetmemiş ve oturduğu yere İncil konmuştu. İncil üzerine oturtularak yüksekliği ayarlandı ve idam için tüm hazırlıklar yapıldı. Başına ıslak sünger kondu, kasket ve elektrik kabloları geçirildi. Küçük Stinney korkuyordu ve neler yaşadığını kimseye anlatamadı. 83 günlük tutukluk sonrasında insanlığın kabul etmeyeceği şekilde vücuduna elektrik verilerek idam edildi.

70 Yıl Sonra Gelen Adalet

1944 yılında tamamen insanlık dışı ve hukuksuz şekilde idam edilen Stinney’in ailesi 70 yıl sonra yeni dava açılmasını talep etti. Bu davanın onu geri getirmeyeceğini biliyorlardı. Sadece adil bir yargılama yapılmasını ve isminin temize çıkarılmasını istiyorlardı.

George’un 79 yaşındaki kız kardeşi Katherine Stinney Sumter’da mahkemede ifade verdi. Bu ifadeye göre adil yargılama yolunun açılıp açılmayacağının kararı verilecekti. Bir diğer kız kardeşi Amie Ruffer ise o dönemde sorgulama yapan polislerin bir suçlu sunmaları gerektiğini ve kardeşini öne sürdüklerini ifade etti. Olay gününde kardeşinin yanında olduğunu iletti.

1944 yılında siyahi insanlar adil bir yargılama şansı verilmediği için bu ifadeleri o yıllarda verememişlerdi. Zaten duruşma salonuna dahi siyahi insanlar alınmamıştı. 1000 kişi civarı beyaz insan duruşmayı izledi ve jürilerin hepsi beyazdı.

1944 yılında yargılanan George Stinney suçunu itiraf ettiğine dair bir belge mahkeme tarafından bulunamadı. Ayrıca o gün ki duruşmaya katılan çoğu kişinin hayatta olmaması temize çıkarma mahkemesini biraz zora sokmuştu.

YouTube video

Fakat mahkeme hakimi Carmen Mullen, Stinney’in adil olarak yargılanmadığını ve Altıncı Değişiklik hakkının ihlal edildiğini söyledi. 14 yaşında ki bir çocuğa baskı yapılarak sahte bir itiraf yaptırdıklarını ve haksız bir idam verdiklerine hükmetti. Bu ifadelerinden sonra 1944 yılında verilen hükmü bozuldu. George Stinney tam 70 yıl sonra 17 Aralık 2014 tarihinde temize çıkarıldı.

George Stinney Film

George’nin trajik hayatı kitaplara ve filmlere konu olmuştur. Bu filmlerden en bilineni The Green Mile isimli filmdir.Filmin kahramanı John Coffey aslında 14 yaşında idam edilen George’nin hayatını canlandırmıştır. George junier Stinney 20 yüzyılda en küçük yaşta idam edilen kişi olarak da tarihe geçmiştir.

Film içerisinde 1944 yılında ki trajediyi anlatan bazı imgeler vardır. Mesela John Coffey devasa vücuda sahip siyahi bir kişidir. Devasa boyuta sahip olması aslında küçük George’nin yüklendiği ağır suçu temsil etmektedir. Hastalıklı bedenleri iyileştirmek için içine çektiği kötülükler vardır ve bunları sinekler olarak havaya üflemektedir. Bu durum o dönemde yapılan insanlık suçunun küçük George ile birlikte toprağa gömüldüğü anlatılmaktadır.

YouTube video

Saf ve karanlıktan korkan bir karaktere sahiptir. Saflığı ve karanlıktan korkması George’nin çocuk yaşta olmasına işaret etmektedir. Ayrıca infaz edilirken gardiyanların ağlaması o gün yaşana duygusal anların ve acıların birer göstergesidir.

Yeşil yol ( The Green Mile ) Filmi

Yeşil yol ( The Green Mile ) isimli film Stephen King tarafından yazılan kitaptan uyarlanmıştır. Stephen King ise kitapta George Stinney hayatından esinlenmiştir.

John Coffey iki küçük kızın ölümünden sorumlu tutulmaktadır. Bir ormanda iki kız çocuğu kanlar içinde Coffey’in kollarında bulunmuştur. Fakat Coffey sadece onları ormanda ararken bulmuş ve kurtarmaya çalışmaktadır. Olayı gören kişiler kızların Coffey tarafından vahşice öldürüldüğü düşünüldü.

YouTube video

Tutuklanarak ceza evine konan Coffey elektrikli sandalye ile idam edilme cezasına çarptırıldı. Tutukluluk sürecinde gardiyanlar onun bu cinayeti işlemeyecek kadar iyi niyetli biri olduğunu anlamışlardı. Fakat infazı kesinleşen Coffey idam edilecektir. İdam günü geldiğinde tüm gardiyanlar ve heyet büyük bir hüzün ile Coffey’nin idamını gerçekleştirdiler.

İdam edilen stinney hakkında daha fazla film ve kitap bulunmaktadır. 83 Days ve The Current adlı filmler de George Stinney hayatını konu alan filmlerdendir. Karantina günlerinde koronavirüs salgınını unutmak için stinney video ve filmlerini izleyebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!