Gezegen isimleri Nereden Gelir? | İşte Güneş Sistemimizde Yer Alan Gezegenler ve İsimlerinin Öyküsü

Gezegen isimleri Nereden Gelir? | İşte Güneş Sistemimizde Yer Alan Gezegenler ve İsimlerinin Öyküsü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazımızda gezegen isimleri nereden gelir ve anlamlarına dair merak edilenleri sizler için bir araya getirdik. Oldukça ilginç bir konuyu içeren yazımızı keyifle okumanızı dileriz…

Gezegen isimleri Nereden Gelir ? Gezegen İsimlerinin Kaynağı Nedir ?

Dünya haricinde Güneş sistemimizde yer alan tüm gezegenlere Roma ve Yunan tanrılarının ve de tanrıçalarının isimleri verilmiştir. Bu anlamda komşularımız olan Venüs, Mars, Satürn, Jüpiter, Uranüs, Mars, Plüton ve Neptün gezegenleri sahip oldukları isimlerini bu tanrı ve tanrıçalardan almışlardır.

Gezegen isimleri Nereden Gelir ? Gezegen İsimlerinin Kaynağı Nedir ?
Gezegen isimleri Nereden Gelir ? Gezegen İsimlerinin Kaynağı Nedir ?

Romalılar, Yunan astronomisini incelerken keşfedilen gezegenlere kendilerinin tanrılarının isimleri olan Iuppiter (Zeus), Mercurius (Hermes), Mars (Ares), Saturnus (Kronos)  ve Venüs (Afrodit)  isimlerini vermişlerdir. Daha yakın dönemde keşfedilen (18, 19 ve 20. Yüzyıllarda) gezegenlere de yine bu geleneğe uyularak tanrı ve tanrıça isimleri takılmıştır. Bu anlamda Neptunus (Poseidon), Pluto (Hades) ve Uranus isimleri de mitolojide yer alan birer tanrı ismidir.

Şimdi, Güneş sistemimizde yer alan gezegenlerin isimlerinin nereden geldiğine ve anlamlarının ne olduğuna daha yakından bakalım;

Merkür ve Diğer Gezegen isimleri Nereden Gelir
Merkür ve Diğer Gezegen isimleri Nereden Gelir

1)  Merkür ve Diğer Gezegen isimleri Nereden Gelir

Güneş sistemimizde yer alan en küçük ve de Güneş’e en yakın konumda bulunan Merkür, M.Ö. 3000’li yıllarda dahi Sümerler tarafından bilinen bir gezegendi. Roma mitolojisine göre Jüpiter’in oğlu olan Merkür’ün ismi bu gezegene verilmiştir. Merkür’ün Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Hermes’tir. Antik inanışa göre en hızlı tanrı olan Hermes, tanrıların habercisi anlamına gelir.

Ayrıca Dünya’dan çıplak gözle görülebilen Merkür gezegenine, her kültür farklı farklı isimler de vermiştir.

Venüs Gezegeni İsmi Nereden Gelir
Venüs Gezegeni İsmi Nereden Gelir

2)  Venüs Gezegeni İsmi Nereden Gelir

Gökyüzünün en parlak gezegeni olan Venüs, “Çoban Yıldızı” olarak da bilinir. Güneş sisteminin bu en sıcak ve de dünyadan en parlak görünen bu gezegene Roma mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası olan Venüs’ün ismi verilmiştir. Venüs’ün Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Afrodit’dir. Dünya ile yaklaşık aynı boyutta olsa da nedeni tam olarak bilinmeyen bir sebepten dolayı yüzeyi cehennem gibi sıcaktır.

Mars Gezegeni
Mars Gezegeni

3)  Mars Gezegeni

Sahip olduğu kırmızı renkten dolayı Romalılar tarafından savaş ve kanla ilişkilendirilen Mars gezegeni ise ismini, Roma mitolojisinde savaş tanrısı olarak yer alan Mars’tan alır. Mars’ın Yunan mitolojisindeki karşılığı da Ares’tir.

Jüpiter Gezegeni
Jüpiter Gezegeni

4)  Jüpiter Gezegeni

Güneş Sistemi’nde yer alan ve en büyük gezegen olan Jüpiter ise ismini, Roma mitolojisinin en güçlü tanrısı olan Jüpiter’den alır. Bu en güçlü tanrının Yunan mitolojisinde yer alan karşılığı ise herkes tarafından ismi en çok duyulan ve bilinen tanrı Zeus’tur.

Satürn Gezegeni
Satürn Gezegeni

5)  Satürn Gezegeni

Güneş sistemimizin etrafında bulunan halkaları ile öne çıkan gezegeni Satürn ise ismini, Roma mitolojisinde Jüpiter’in babası olarak geçen ve tarım ve hasat tanrısı olan Satürn’den almıştır. Satürn’ün Yunan mitolojisinde bulunan karşılığı ise Kronos’tur. Kronos, sahip olduğu krallığına göz dikmemeleri için doğduklarında kendi çocuklarını yemesi ile bilinir.

Uranüs Gezegeni
Uranüs Gezegeni

6)  Uranüs Gezegeni

18. yüzyılda keşfedilen Güneş sistemimizin uzak gezegenlerinden Uranüs ise ismini, diğer gezegenlerden farklı olarak bir Roma tanrısından almamıştır. Uranüs ismini, Yunan mitolojisinde yer alan ve göklerin ve cennetin koruyucusu olan Yunan tanrısı Uranüs’ten almıştır.

Neptün Gezegeni
Neptün Gezegeni

 7)  Neptün Gezegeni

Dünya’ya en uzak gezegenlerden biri olan ve 19. yüzyılda keşfedilen Neptün gezegeni ise ismini, mavi renkte kocaman bir okyanusa benzemesinden dolayı Roma mitolojisinde deniz tanrısı olan Neptün’den almıştır. Neptün’ün yani deniz tanrısının Yunan mitolojisindeki karşılığı ise Poseidon’dur.

Plüton Gezegeni
Plüton Gezegeni

8) Plüton Gezegeni

Cüce gezegen niteliğine sahip olan ve ancak 20. yüzyıl başlarında keşfedilen Plüton, Dünyamıza çok uzak olduğundan ve karanlık görünümünden dolayı ismini Roma mitolojisinde yeraltı tanrısı olan Pluton’dan almıştır. Pluton’un Yunan mitolojisinde bulunan karşılığı ise Hades’tir.

Peki Gezegenimiz Dünya İsmini Nereden Alır?
Peki Gezegenimiz Dünya İsmini Nereden Alır?

9) Peki Gezegenimiz Dünya İsmini Nereden Alır?

Yaşadığımız gezegenimiz Dünya ise adını, Roma ya da Yunan tanrı ve tanrıçalarından almayan Güneş sistemindeki tek gezegendir. Bu anlamda “Dünya” kelimesinin kaynağı ise Arapçaya dayanır. Arapçada “daha yakın” manasına gelen ve bir fiil niteliğinde olan “dena” sözcüğü dilimize Dünya olarak geçmiş ve gezegenimizin de ismi olmuştur.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!