featured

Görünmezlik Gerçek mi Oluyor? Bilim İnsanlarının Şaşırtan Çalışması!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Görünmezlik fikri herkesin ilgisini çeken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konunun gerçekleşmesi için bilim insanları sürekli olarak çalışmalar gerçekleştiriyor. Yapılan son çalışmalarda bilim insanları, insan böbreğinin hücresine şeffaf görünüm kazandırdılar.

Bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmez özelliklerinden olan görünmezlik özelliği kısmen de olsa gerçekleşti. Üzerine filimler çekilen, kitaplar yazılan bu konu, bilim insanlarının sürekli gündemindeydi. Ve sonunda hayalleri gerçeğe dönüştüren başarılı bir çalışmaya imza atıldı.

Belki Harry Potter gibi görünmezlik pelerini kullanarak veya herhangi bir krem kullanılarak gerçekleşmedi. Fakat nesnenin, malzemenin veya tüm insan vücudunun görünmez olması yolunda önemli bir çalışma yapıldı.

İnsanların görünmez olması konusunda yazılan en ünlü bilimkurgu eseri H.G. Wells’in kaleme aldığı “The Invisible Man” eseridir. Kitapta ele alınan hikayede bir bilim insanı, insan derisinin indeksini değiştiriyor ve görünmezliği elde ediyor. Kitapta yer alan bilim insanının ismi Griffin’dir. Griffin, insan derisinin indeksini 1.4 oranından 1.0 seviyesine indirmeyi başarmıştı. Bu başarısı ile hava ile aynı şeffaflığa ulaşan insan, diğer insanlarca görünemez hale geliyor.

Şeffaf Hücreler Keşfedildi

Wells’in kitabında ele aldığı konu aslında gerçek bilimden besleniyor. Bilimsel araştırmalar, bir maddenin kırılma indeksini eğer yağ gibi düşük indeksli bir sıvının indeksine eşleştirirseniz maddenin görünmez olmasını sağlayabilirsiniz diyor.

Bu bilimsel veriden yola çıkan bilim insanları, mürekkep balığı ile insan böbreği indekslerini değiştirmek için çalışmalara başladı. Yapılan çalışma, mürekkep balığında bulunan proteini kullanarak, insan böbreği hücresinin indeksini ortama göre eşitleme üzerine planlanmıştı. Ortam ile aynı indekse eşitlenecek olan insan böbreği hücresi şeffaflaşacaktı. Bu buluş ile tamamen bir görünmezlik olmasa da çok şeffaf bir görünüm elde edilebildi.

Araştırmada yer alan Kaliforniya Üniversitesi kimya ve biyomoleküler mühendisi Alon Gorodetsky bazı açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamalarda, keşfedilen bu teknolojiyi kullanarak insan derisinin görünmez olmasını sağlamak istiyoruz dedi. Bu teknoloji sayesinde estetik ameliyatlar ve hücre görüntüleme işlemleri gibi birçok alan gelişim sağlayabilir.

Lökofor Hücreleri ve Mürekkep Balığı

Mürekkep balığı ve ahtapot gibi kafadan bacaklı canlıların vücudunda Lökofor hücreleri adında bir hürce bulunur. Bu hücreler özellikleri bakımından, görülen ışıkların spektrumunu dağıtarak, şeffaf hale getirebiliyor.

Mürekkep balığı ve ahtapot gibi canlılar bu hücreler sayesinde, bulundukları ortamda, kendilerini şeffaflaştırarak kamufle oluyorlar. Bunu, deniz suyundan kırılıp gelen ışınların spektrumunu dağıtarak gerçekleştiriyorlar.

YouTube video

Mürekkep balıklarında bulunan bu lökofor hücreleri, “reflectin A1” isminde bir protein açığa çıkartıyorlar. Açığa çıkan bu protein sayesinde de ışığı dağıtabiliyorlar. Doğada gerçekleşen bu olaydan ilham alan Gorodetsky ve ekibi, insan böbreğinde bu proteinin açığa çıkması için böbreği bazı tepkimelere uğrattılar. Bu tepkimeler ile böbrekte bazı değişimler meydana getirdiler.

Meydana gelen bu değişikler sayesinde böbrek üzerinde ışığı dağıtan parçacıklar elde edildi. Bu önemli gelişmeyle beraber parçaların gerçek boyutlarını değiştirme işleminde de başarı elde edildi. Bu sayede hücrelerin şeffaflığın artırılması yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Ortaya çıkan parçacıklara, tuz çözeltisi eklenerek boyutlarının büyümesinin gerçekleştirilebildiği görüldü.

Görünmezlik Yolunda Büyük Adım Atıldı

YouTube video

Yapılan son çalışma ile hücrelerin şeffaflığının azaltılabileceği gözlemdi. Ekip, çalışmalarını test etmek amacı ile hücreleri, sodyum klorür yoğunlukları farklı iki parçaya yerleştirdi. Tuz yoğunluğunun az olduğu parçada, hücrelerin gözle görünür bir şeffaflığa sahip olduğu gözlemdi.

Tuz yoğunluğu artırıldıkça, yansıtılan ışığın daha fazla olduğu ve hücrelerin halen görülebilir olduğu anlaşıldı. Tek bir fark vardı diğerine göre daha kolay şekilde görülebiliyordu. Bu test sonucunda şeffaflığın ayarlanabilir bir özellik olduğu keşfedilmiş oldu. Bilim insanlarının heyecanlandıran bu buluşu, şeffaflık ayarlarında oynama yapılabileceğini gösterdi.

Daha önce yapılan çalışmalarda, tamamen şeffaf insan organları ve fare beyni elde edilmişti. Fakat yapılan bu çalışma şeffaflık derecesinin ayarlanabilir olduğunu kanıtlamış oldu. Ayrıca tek bir hücreye özel olarak yapılabildiği de keşfedilmiş oldu. Gorodetsky, bu buluş sayesinde vücutta bulunan yara izlerinin kaybedilebileceğini söylüyor.

YouTube video

Gorodetsky yaptığı açıklamalarda;

“İnsan derisini, tıpkı mürekkep balığı derisi gibi şeffaflığını değiştirebilir yapmak istiyoruz ancak bu, oldukça zorlayıcı ve ağır bir proje. Bunu yapabilmenin henüz başındayız ancak bu sabah uyandığımda işe gitmek için beni heyecanlandıran şey de bu”

İfadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!