featured

Göz Taşı Neden Olur ? Göz Taşı Belirtileri Nelerdir? Göz Taşı Tedavisi Hakkında Bilinmeyenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıp dünyası, son günlerde yeni bir hastalık ile kaynıyor. Böbrek taşı, safra taşı, diş taşı derken; göz taşı adı verilen bir hastalık ortaya çıktı. Hatta görülme olasılığı ile dikkatleri üzerine çeken önemli bir hastalık haline geldi.

Günümüzde 10 kişi içinden 1 kişide göz taşı bulunuyor. 

Akşam saatlerinde gözlerinizin yandığını, göz kapaklarınızın gözünüze battığını ya da gözünüzün tatlı tatlı kaşındığını hissediyorsanız ve bu çok sıklıkla gerçekleşiyorsa, bu habere dikkat edin. Göz taşı hastalığınız olabilir!

Göz Taşı Nedir

Göz taşı hastalığının tıptaki adı “konkresyon” olarak biliniyor. Kimyasal yapısı kalsiyum ve lökositten oluşan göz taşı neden olurVücut sağlığı yerinde olmayan, başka kronik rahatsızlıkları olan kişilerde göz taşı oluşumu oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Göz taşı, vücudun kendi kendine ürettiği kalsiyum yapılı, hastalık yapıcı ve gözleri rahatsız edici bir hastalıktır.

Göz Taşı Neden Olur ? Göz Taşı Nedir ? Göz Taşı Hastalığı Kimlerde Görülür? 

Göz taşı hastalığının en önemli sebebi sigara ve alkol tüketimi olduğu için sigara ve alkol alışkanlığı olan kişiler, hastalığın potansiyel sahipleridir. Şeker hastalığı olan kişilerde de göz taşı hastalığı bulunabilmektedir. Bu noktada şeker hastalığı olan kişilerin düzenli göz muayenesi yaptırmaları önem teşkil etmektedir. Kronik göz enfeksiyonu ya da göz kapağı iltihabı olan kişiler de göz taşı riski altındadır. Ayrıca göz kapağı içerisinde bulunan yağ bezelerinin çalışmaması sonucunda kronik göz kuruluğu yaşayan kişiler de göz taşı bulgusunun olup olmadığını araştırmalıdırlar. 

Göz Taşı Belirtileri Nelerdir?

Göz taşı belirtileri nelerdir, sorusuna verilen cevaplar diğer önemli göz hastalıkları ile de ortak özellik taşımaktadır. Başka bir kronik göz rahatsızlığı olan kişiler de düzenli olarak göz taşı muayenesi olmalıdır. Çünkü, bazı belirtileri, toplumumuzun büyük bir kısmında yaşanan katarakt, göz kuruluğu ya da göz enfeksiyonu hastalıklarında da görülmektedir. 

Göz taşı belirtileri arasında en bilineni gözlerde yanma hissidir. Çok fazla ışıklı ortama dayanamayan gözler ya da uzun süre okuma yaptıktan sonra gözlerde yanma hissedilmesi göz taşı belirtisi olabilir. Bu noktada bir göz doktoruna danışmak gerekmektedir. Göz kapaklarının battığını hissetmek ve bunu gün içerisinde çok kez yaşamak göz taşı belirtileri arasında önemli bir tanesidir. Gözlerin sürekli olarak kaşınması, kaşırken göz kapağının ve göz yaşının batıyor hissini vermesi de bir tür göz taşı belirtisi olabilir. Göz taşı belirtilerinin sonuncusu ise göz kapaklarının şişmesidir. Göz taşı olan kişilerin göz kapakları, enfeksiyon algılamış hissine kapılarak savunmaya geçer ve şişmeye başlar. Bu da gözde bir problem olduğunun işaretçisi olur. 

Göz Taşı Neden Olur?

Göz taşı nedenleri arasında en bilineni göz temizliğinin önemsenmemesidir. Makyajı temizlemeden uyumak, göz çapakları oluştuğunda temizlik yapmamak ya da göze kirli ellerle dokunmak, göz taşına neden olabilen günlük davranışlardandır. Uzun süreli göz enfeksiyonları ya da vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihaplı hastalıklar göz taşı nedeni olabilir. Bu noktada, herhangi bir enfeksiyon kaynaklı hastalık yaşandığında, doktor tarafından reçete edilen antibiyotik ilaçların dikkatle ve düzenli bir şekilde kullanılması önemlidir. Düzensiz beslenme, sık sık trans yağ içeren hazır gıdalar tüketmek, sigara ve alkol kullanmak göz taşı nedeni olabilecek davranışlardır.Vücutta bulunan hormonal ya da kan şekerine bağlı hastalıklar da göz taşı oluşumuna neden olabilmektedir. Bu noktada, kronik herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin düzenli olarak göz kontrolüne gitmeleri önerilmektedir. 

Göz Taşı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Göz taşı teşhisi yapılırken herhangi bir kimyasal teste ihtiyaç duyulmaz. Hastanın göz kapakları çevrilerek göz kapaklarının içerisi detaylı bir şekilde incelenir. Bu inceleme sırasında goz taşı hastalığı olduğu belirlenen kişiler için göz taşı tedavisi uygulanır. 

Göz Taşı Tedavisi Nasıl Tapılır? Göz Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Göz yanması, göz kapaklarında şişme, göz içi batması, ya da göz kuruluğu gibi şikayetler ile doktora başvuran hasta, göz taşı teşhisi konduktan sonra çok kısa bir sürede tedavi edilebilir. Göz taşı tedavisi için bu amaca uygun hazırlanmış temizleme çubuğu kullanılmaktadır.

Göz taşı temizliği yapılan hasta, doktorunun belirlediği süre boyunca yine doktorlarının reçete ettiği göz damlasını kullanır. Bu süre bitiminde göz kontrolü yapılarak, taşların tekrarlayıp tekrarlamadığı tespit edilir. Hasta hala göz batması, yanması, kızarması ya da göz kapağı şişmesi yaşıyorsa, bu durum göz taşı temizliği sırasında temizlenmeyen göz taşı kaldığına işarettir. 

Göz Taşı Temizliği Yapılmazsa Ne Olur? 

Göz taşı temizliği yapılmazsa göz enfeksiyonu, kronik göz kuruluğu ve göz bebeğinde tahriş meydana gelebilir. Bu rahatsızlıkların sürekli hale gelmesi ise göz kaybına kadar ilerleyebilmektedir. Göz taşı tedavisi yapılması için göz taşının olduğunun anlaşılması gereklidir. Bu noktada malesef ki insanlara çok büyük sorumluluk düşmektedir. Gözde yaşanan ve ara ara tekrar eden herhangi bir şikayet göz taşı nedeni olabilir. Çünkü göz taşı, ileri seviyeye ulaşana kadar bazen hiçbir şikayete neden olmayabilir. Bu noktada düzenli göz kontrolü büyük bir öneme sahiptir. 

Göz Taşı Tedavisi İçin Nereye Gidilmelidir?

1 – Şehir Hastaneleri ve Üniversite Hastaneleri Göz Taşı Tedavisi 

Göz taşı tedavisi yapan hastaneler araştırılırken öncelikle bu tedavi için para ödemek isteyip istenmediğine karar vermek gereklidir. Eğer sağlık sigortası olan bir hasta ücretsiz tedavi olmak isterse Üniversite hastaneleri ve Şehir Hastaneleri göz polikliklerinden randevu alarak göz taşı tedavisi olabilirler. Fakat bu polinkliniklerde teşhis konması ve tedavi süreci için uzunca bir süre beklemek gerekebilir. 

2 – Venividi Göz Hastanesi Göz Taşı Tedavisi

Göz taşı tedavisi yapan hastaneler listesinin ikinci sırasında Venividi Göz Hastanesi yer almaktadır. Özel bir hastane olan Venividi, tüm Türkiye’de şubeleri olan kapsamlı bir göz hastanesidir. Göz Taşı muayenesi için randevu almak için 444 0 481 numaralı telefon kullanılabilir. 

3 – Mayagöz Hastanesi Göz Taşı Tedavisi

Göz taşı tedavisi yapan bir diğer hastane Mayagöz Hastanesidir. Maya hastaneleri göz randevusu almak için 444 6292 numaralı telefon kullanılabilir. 

4 – Kudret Göz Hastanesi Göz Taşı Tedavisi

Kudret Göz Hastanesi de yine göz taşı tedavisi uygulayan hastaneler arasındadır. İstanbul ve Ankara’da göz taşı tedavisi uygulayan hastaneden randevu almak için 444 4 544 numaralı telefon kullanılabilir. 

Göz Taşı Dışında Hangi Hastalıklarda Gözlerde Yanma, Batma, Kızarıklık ve Kaşıntı Şikayetleri Görülür?

Gözlerde yanma, batma, kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri ile gelen hastalar yalnızca göz taşı problemi yaşamazlar. Bu şikayetler, göz kuruluğu, göz enfeksiyonu, katarakt ya da miyop, astigmat gibi herhangi bir göz bozukluğu kaynaklı da olabilir. Bu noktada, göz muayenesi olmadan göz taşı tedavisi için başvuruda bulunulmamalıdır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!