featured

Gül Hastalığı Nedir? Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Gül Hastalığının Evreleri Nelerdir? Gül Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gül Hastalığı Nedir ?

Son dönemde adını sıklıkla duyduğumuz gül hastalığı , yüz bölgesinde meydana gelen kızarıklık ve sivilceyle kendini belli eden bir deri hastalığıdır. Özellikle açık tenli kişilerde meydana gelen bu hastalık tedavi edilmediğinde yüzün tamamına yayılabilmektedir. Genellikle kadınlarda görülen ve yayılma eğilimi olan gül hastalığında Rozasea ismi de kullanılır. Kaşıntılı şekilde ortaya çıkan bu hastalık, kişilerde ciddi problemlere neden olabilmektedir. Genellikle yüz bölgesinde meydana gelmesiyle kişinin psikolojini bozabilmektedir.

Gül Hastalığı Neden Olur ?

Hemen hemen birçok kişide görülebilen fakat tam neti bilinmeyen gül hastalığı genellikle stresli dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Açık tenli kişilerin güneşle teması sonucu oluşan bu cilt hastalığı meydana gelebilmektedir. Ayrıca aşırı sıcakta bulunulması, rüzgarlı ortamlarda bulunulması, sıcak içeceklerin çıkardığı dumanlar, aşırı baharatlı yiyecekler, kullanılan makyaj malzemeleri, alkol tüketimi, parazitler, yüksek tansiyon bu hastalığı tetikleyebilmektedir.

Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Gül hastalığı belirtileri kişiden kişiye değişebilmektedir. Fakat en belirgin belirtisi yüz bölgesinde meydana gelen kızarıklardır. Bu kızarıklar zamanla yanak bölgesine yayılmaktadır. Yayılan bu kızarıklara ilerleyen dönemlerde irin dolu kabarcıklar veya sivilceler eşlik edebilmektedir. Bu hastalığın diğer belirtileri arasında yüz bölgesinde meydana gelen sıcak basmaları, yanmalar, kızarıklığın olduğu bölgede şişlik, yanaklarda kalınlaşmalar, irin dolu sivilceler, yanak bölgesinde çıkan damarlar, döküntüler yer almaktadır.

Gül Hastalığının Evreleri Nelerdir ?

Genellikle yüz bölgesinde meydana gelen bu hastalık evreler halinde ilerlemektedir. Hastalık belli belirsiz kızarıkla başlamaktadır. Bu kızarıklığa ilerleyen dönemlerde kaşıntı eklenmektedir. Kaşınma ile devam eden hastalık zamanla her iki yanağa’ da yayılmaktadır. Yayılan kızarıklar ve kaşıntılara belli bir zaman sonra irin dolu sivilceler katılmaktadır. Hastalık son evreye geldiğinde yüzde ateş basmaları görülüyor. Yanak bölgesinden burun bölgesine doğru yayılabilen bu hastalık yüzünden kişinin burnunda büyüme meydana gelebilmektedir.

Gül Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir ?

Gül hastalığı tedavisi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Yanak bölgesinde meydana gelen kızarıklık, kaşıntı ve sivilcelerle kendini belli eden bu hastalığın ilerleyici özelliği bulunmaktadır. Kişiden kişiye tedavi yöntemi değişse’ de hastalarda ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisiyle birlikte kişide oluşabilecek ağrıları önlemek için ağrı kesici de verilmektedir. Hastalığın şiddetine göre antibiyotik kullanımı sonrası kızarık olan bölgeye sürülmek üzere krem verilmektedir. Antibiyotik etkili bu kremler kişinin rahatsızlıklarını ciddi anlamda rahatlatmaktadır.

Hastalığın ilerleyen evrelerinde ne yazık’ ki ilaçlar ve kremler sonuç vermemektedir. Son evreye giren bu hastalıkta cerrahi seçenek artık kaçınılmaz olacaktır. Bu hastalıkta tedavi genellikle 4 ile 6 hafta sürmektedir. Hastalığın tamamen ortadan kalkması ise 8 haftayı bulabilmektedir.

Gül Hastalığı Korunma Yolları Nelerdir ?

Gül hastalığı tamamen tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Zamanla tekrarlayabilen bu hastalıktan, kişilerin korunması mümkündür. Hastalığı daha önce geçirmiş kişilerin mutlaka güneşten korunması gerekmektedir. Güneş bu hastalığı tetikleyebilir. Güneşe çıkacak kişilerin güneş kremi kullanması, hastalığın tekrar tetiklenmesini engelleyebilmektedir.

Fazla alkol ve kafein tüketimi bu hastalığı tekrar tetikleyebilir. Hastalığı geçirmiş kişilerin mutlaka bu içecekleri dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Sıcak içilen içeceklere karşı dikkatli olunması gerekir. Zira içeceklerden çıkacak duman yanaklara temas edecektir. Temas sonucunda hastalık tetiklenebilir. Mutlaka bu tarz içecekleri ılık iken içilmesi ve sıcak ile temastan kaçınılması gerekir.

Hava değişimleri hastalığı tetikleyen bir diğer husustur. Sıcak ortamlarda veya rüzgarlı ortamlarda durmak hastalığı tetikleyebilmektedir. Hastalığı geçiren kişilerin bu tarz ortamlarda fazla durmaması önem taşır. Ataklar halinde gelen bu hastalık sıklıkla tekrar edebilmektedir. Bu sebepten ötürü, hastalığı geçirmiş kişilerin mutlaka dikkatli olması gerekmektedir.

Gül Hastalığına Doğal Çözümler

Gül hastalığı ile mücadele etmek isteyen hastalar alternatif tıp arayışına giriyor. Tekrar edebilen hastalık yüzünden hastalar, zor günler geçirebiliyor. Bitkisel ürün araştırmaya başlayan hastalar, her zaman olumlu sonuçlar alamayabiliyor. Fakat birtakım doğal ilaçlar bu hastalığa oldukça iyi gelmektedir. Yeşil çay yapraklarından yapacağınız krem ile yaşadığınız kızarıkları ortadan kaldırabilirsiniz. Lavanta yağı bu hastalığa oldukça iyi gelmektedir. Yüzünüzü güzelce temizledikten sonra süreceğiniz bu yağ ile kızarıklardan kurtulmanız kaçınılmaz olacaktır.

Klasik yöntemlerden biri olan ve bayanların güzellik maskesi olarak kullandığı salatalık maskesi hastalığa oldukça iyi gelmektedir. Nemlendirme özelliği olan salatalık sayesinde kızarıklarınız ortadan kalkacaktır. Ayrıca kullanacağınız zerdeçal bölgeden bulunan kızarıklığı ve irin dolu sivilceleri ortadan kaldıracaktır. Yukarıda bahsedilen sadece doğal yöntemlerdir. Bu yöntemleri kullanmadan önce mutlaka doktora başvurulması son derece önemlidir. Zira yapılacak yanlış bir hamle hastalığında daha’ da kötüleşmesine neden olacaktır.

Ciltte meydana gelen damar genişlemeleri kaynaklı bir cilt hastalığı olan gül hastalığı önem verilmesi gereken bir deri hastalığı türüdür. Sağlık için önemli olan bu hastalığın tedavisi için kullanılan tedavi süreci kişisel verilerin korunması kanununa göre doktorlar tarafından başka kimse ile paylaşılmamalıdır. Ayrıca gül hastalığı bulaşıcımı , gül hastalığı lazer tedavisi , gül hastalığı hacamat tedavisi ve gül hastalığı ilacı için doktorunuz ile görüşebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!