featured

Güneş Patlamaları Birkaç Gün İçinde Elektronik Haberleşmeyi Olumsuz Etkileyebilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları yeni oluşan güneş patlamaları için çarpıcı açıklamalarda bulundu. Güneş yüzeyinde tespit edilen ve Mars büyüklüğünde olduğu tahmin edilen bir leke saptandı. Bu lekenin önümüzdeki günlerde kitle iletişim araçlarını olumsuz yönde etkileyebileceği iletildi.

Bilim insanları uzay ve güneş sistemi gözlemlerinde değişik bir olaya rastladı. Rastladıkları olayın görüntüsü bilim dünyasını tedirgin etti. Güneş üzerinde saptanan karanlık ve büyük bir yüzeyin dünyaya doğru döndüğü görüldü. Bu lekenin boyutu Mars oranında olduğu tahmin ediliyor ve önümüzdeki günlerde boyutunun büyümesi bekleniyor.

Bilim insanları keşfettikleri lekeye “ AR2770” ismi verdiler. Birincil karanlık çekirdeğe sahip olduğu saptanan lekenin patlamalar sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.

Verilen bilgilerde 11 yıllık bir aktive dönemi olan Solar Cycle 25 adlı parçanın bir bölümü olduğu söylendi. Zaman zaman da leke üzerinde ufak güneş patlamaları gerçekleşiyor. Henüz büyük patlamalar gerçekleşmemiş olsa da bilim insanları tetikte bekliyor. Herhangi bir büyük patlamanın dünyadaki elektronik eşyalara zarar vereceği öngörülüyor.

Güneş üzerinde görüntülenen leke ABD’nin Florida eyaletinde gözlemci olan gökbilimci Martin Wise tarafından tespit edildi. Amatör bir gökbilimci olan Wise, tespit ettiği leke sonrası uzmanlarla görüştü ve profesyonel gökbilimciler harekete geçti.

Tespit edilen raporlara göre AR2770, Dünya atmosferine yoğun iyonlaşma dalgaları gönderdiği görülüyor. Ayrıca leke her geçen sürede daha da büyüyor. Bu büyümeler yakında büyük patlamalara neden olacağı söylendi.

Elektronik Haberleşme Olumsuz Etkilenebilir

NASA, konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda; manyetik alanlardan kaynaklı olarak ani enerji boşalmaları yaşanabileceği söylendi. Bunun nedeni de güneş lekeleri çevresinde manyetik alanların yer alması olarak söylendi.

Güneş çevresinde oluşan güçlü enerji parçacıklar, Dünya atmosferine ulaştığında patlıyor. Manyetik kutup noktalarında aurora adı verilen ışık gösterileri gerçekleşiyor.

Bu olaylar elektronik haberleşmeyi büyük oranda etkileyebiliyor. Radyo kanalları aksaklık yaşayabiliyor, elektrik akımında ve uydularda hasarlar, şehir elektriklerinde kesilmeler oluşabiliyor.

YouTube video

Güneş patlamaları, yörüngede olan uydular ve astronotlar için büyük riskler oluşturduğu verilen bilgiler arasında. Bu güçlü patlamalar nedeniyle oluşan kozmik dalgaların şiddeti özel balonlar ile ölçülüyor ve not ediliyor. Dalgalar atmosfere girdiği an bu balonlara rastlıyor. Şiddeti ölçülen dalgalar için önlemler alınıyor.

Bilim insanları güneş lekesi nedeniyle dünya nın atmosferine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Güneş patlaması nedeniyle oluşan elektromanyetik dalgaların gelecek birkaç gün içinde dünyayı etkileyeceğini tahmin ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!