featured

Halüsinasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir, Neden Görülür?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanın zihni dışında olan bir gerçeklikle var olmayan şeyleri görmesi, koklaması ve hissetmesine halüsinasyon adı verilmektedir. Peki, Halüsinasyon Nedir, Çeşitleri Nelerdir, Neden Görülür?

Halüsinasyon Nedir? 

Halüsinasyon nedir
Pek çok insan halüsinasyonları gerçekte var olmayan şeyleri görmek olarak bilmektedir. Ancak halüsinasyonlar bu tanımdan çok daha fazlasını içerir. Mesela gerçekte olmayan şeylere dokunmak hatta onları koklayabilmek halüsinasyon kapsamına giriyor. Halüsinasyonların pek çok sebebi vardır. Şizofreni gibi akıl sağlığı bozukluklarından kaynaklanabileceği gibi sinir sistemi hastalıkları da halüsinasyonlara neden olabilir.

1- Halüsinasyonlar Çeşitleri Nelerdir?

 

a- Olmayan Sesleri Duyma

Olmayan Sesleri Duyma
Doktorlar buna işitsel halüsinasyon adı verir. Aklınızın içinden veya dışarıdan sesler duyuyor olabilirsiniz. Bu sesler size bazı şeyler yapmanızı söyleyebilir.

b- Olmayan Varlıklar ve Olaylar Görme 

Olmayan Varlıkları Görme
Bu çeşit halüsinasyonlara görsel halüsinasyon adı verilir. Örnek verecek olursak böceklerin elinizde gezindiklerini ya da tanıdığınız birinin yüzünüze tırmandığını görebilirsiniz.

c- Olmayan Kokuları Alma

Olmayan Kokuları Alma
Olfaktörel halüsinasyon adı verilen bu halüsnasyonlar etrafınızdan kötü bir kokunun gelmesi şeklinde ortaya çıkabilir.

d- Alakasız Bir Tat Alma

Yediğiniz veya içtiğiniz bir şeyin garip bir tadının olduğunu hissediyor olabilirsiniz.

e- Bir Şeyler Hissetme

Bir şeyler hissetme
Taktik halüsinasyon adı verilen dokunma duyusuyla ilgili olan bu halüsinasyon, etrafınızda kimse olmadığı halde gıdıklanıyor hissini size verebilir.

2- Halüsinasyonların Sebepleri Nelerdir?

a- Şizofreni

şizofreni
Bu hastalığa sahip insanların yüzde yetmişi görsel halüsinasyonlar görmekte iken, şizofren bireylerin yüzde altmış ila doksanı sesler duyabilmektedir. Bazıları da gerçekte olmayan kokular veya tatlar alabilirler.

b- Parkinson Hastalığı

Parkinson
Bu hastalığa sahip bireylerin yarıya yakını gerçekte olmayan şeyler görebilmektedirler.

c- Alzheimer Hastalığı veya Diğer Bunamalar

Alzheimer Hastalığı
Bu rahatsızlıklar beyinde tahrifata yol açarak halüsinasyon görülmesine sebep olabilir. Hastalık ilerlediği ölçüde halüsinasyon görülme ihtimali de artar.

d- Migren

Migren
Bu hastalığa sahip bireylerin üçte birine yakını aura denilen bir çeşit görsel halüsinasyondan şikayetçi olmaktadırlar. Bu tarz halüsinasyon çok renkli, hilal şeklinde bir ışık olarak görülebilmektedir.

e- Beyin Tümörü

beyin tümörü
Tümörün beynin hangi bölgesinde olduğuna bağlı olarak farklı çeşit halüsinasyonlara sebep olabilmektedir. Eğer tümör beynin görme duyusu ile ilgili bölümünde ise, hasta gerçekte olmayan şeyler görebilir. Bu sanrılar ışık noktaları veya şekilleri halinde olabilir. Eğer tümör hastanın diğer bazı bölümlerinde ise koku veya tat ile ilgili halüsinasyonlara sebep olabilir.

f- Charles Bonnet Sendromu

Charles Bonnet Sendromu
Bu sendrom makula dejenerasyonu, glokom, katarakt gibi göz problemlerine sebebiyet vermektedir. Başlarda hasta, görüşünde halüsinasyon olduğunun farkına varmayabilir. Ancak sonradan gördüklerinin aslında gerçek olmadığını anlayabilir.

g- Epilepsi

Epilepsi
Bu rahatsızlık ile beraber görülen nöbetler halüsinasyon görülme riskini de arttıracaktır. Hangi çeşit halüsinasyonun görüleceği, geçirilen nöbetin beynin hangi bölümünü etkilediğine göre değişkenlik göstermektedir.

3- Halüsinasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Halüsinasyon Nasıl Tedavi Edilir
Doktorunuz öncelikle halüsinasyonlarınıza neyin sebep olduğunu bulmaya çalışır. Medikal geçmişinizi sorgular ve sizi fiziksel olarak muayene eder. Semptomlarınız hakkında size sorular sorar.
Probleminizin belirlenebilmesi için kimi bazı testler yapılması gerekebilir. Örneğin EEG ya da elektroensefalogram ile beyninize oluşan anormal elektriksel aktiviteler tespit edilmeye çalışılır. Bu testler halüsinasyonlarınızın nöbetlere bağlı olup olmadığını gösterebilirler.
Bazı durumlarda MRI da denilen manyetik rezonans görüntülemesi yapılması gerekebilir. Güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları ile vücudunuzun içindeki yapıların bir resmi yapılabilir. Bu test ile halüsinasyonlara neden olabilecek beyin tümörü veya felçlik geçirmiş küçük bir alan tespit edilebilir.
Halüsinasyon Tedavi Yöntemleri:

Şizofreni rahatsızlığı veya Alzheimer gibi bunama rahatsızlıkları için ilaç tedavisi
Epilepsi gibi rahatsızlıklar için nöbetleri engelleyici ilaçlar ile tedavi
Göz ile ilgili rahatsızlıklar, makula dejenerasyonu, glokom, katarakt gibi problemlerin tedavisi
Tümörler için ameliyat veya radyasyon tedavisi
Migrenden kaynaklı halüsinasyonlar için triptanlar, beta-engelleyicileri, antikonvülzanlar denilen ilaçların kullanımı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 4 Maddede Gece Terörü Parasomnia Nedir?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!