Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar; genellikle gebeliğin 6. haftasında ve bu durum gebeliğin 14. haftasına kadar devam edebilir. Peki, her hamilede böyle midir? Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? Hamilelikte bulantı ne zaman biter?

Bu yazımızda hamilelikte bulantı ne zaman başlar ne zaman biter, hamilelikte mide bulantısı olmazsa ne olur, hamilelikte mide bulantısı olmaması normal mi ve benzeri gibi cevabı en çok merak edilen sorulara yanıt verdik.

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar; çoğunlukla gebeliğin 6.haftasında. Ancak bu durum kişiden kişiye göre değişebilir. Kimi gebelerde daha erken dönemde mide bulantısı ortaya çıkabileceği gibi kimi gebelerde de daha ileriki zamanlarda ortaya çıkabilir. Hatta gebeliği boyunca hiç mide bulantısı yaşamayanlar da vardır.

Peki, gün içeresinde hamilelikte bulantı ne zaman başlar, normal mide bulantısından nasıl ayırt edilir? Genel olarak gebeliğe bağlı mide bulantısı günün ilk saatlerinde hatta uyanır uyanmaz ortaya çıkar.

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Biter?

Peki, hamilelikte bulantı ne zaman biter; genellikle gebeliğin 14. haftasında. Gebeliğin 6. haftasında başlayıp 14. haftasına kadar devam eden mide bulantısı şikayeti, hormonal bir durumdur. Bu sebeple 14. haftadan önce ya da 14. haftadan sonra da bitebilir. Hatta hiç bitmeyen, gebelik boyunca devam eden bulantı şikayeti yaşayan gebeler de bulunmaktadır.

Genel olarak bakıldığında hamilelikte bulantı ne zaman biter; gebeliğin 3.ayından itibaren azalmaya başlar ve 14.hafta itibari ile geçer.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Hamilelikte mide bulantısı hemen hemen her gebenin yaşadığı bir durumdur. Çoğunlukla hamileliğin 6. haftasında başlayıp 14. haftasına kadar süren bu durum tamamen hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Çünkü hamilelik hormonu olarak da bilinen HCG hormonu, gebeliğin başlaması ile birlikte kanda artış gösteriyor.

Mide bulantısı aynı zamanda bir hamilelik belirtisidir. Gebeliğin başlaması nedeniyle kadın vücudunda hormonlar hızla değişim gösterir ve bunun sonucunda mide bulantısı şikayeti de ortaya çıkabilir. Tıpkı yorgunluk hali, uyku hali, çabuk yorulma gibi mide bulantısı da bir hamilelik belirtisidir. Kaynağı ise; hormonların farklılaşmasıdır.

Hamilelikte mide bulantısı genellikle günün ilk saatlerinde ortaya çıkar. Bu nedenle de ‘’sabah bulantısı’’ olarak da bilinir. Bazı gebelerde bu bulantı tüm gün devam ederken, bazı gebelerde geçici olabilir. Kadın vücudunun hamileliğe alışması, yeni hormonal düzene vücudun alışması sonrasında ise hamilelikte bulantı şikayetleri son bulur.

Ancak bu süreç bazı kadınlarda çok zorlayıcıdır ve sosyal hayatı oldukça olumsuz etkiler, beslenmeyi bile imkansız hale getirebilir. Bu durumda gebeler, doktorlarının reçete edeceği hamilelikte bulantı hapı kullanabilir.

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte Mide Bulantısına Kesin Çözüm Var mı?

Her hamilelik kişiye özeldir, hamilelikte bulantı ne zaman başlar gibi kesin çözümü de değişkenlik gösterir. Kısacası hamilelikte mide bulantısına kesin çözüm önerileri genel geçer değildir. Bir yöntem, bir gebede mide bulantısına iyi gelirken, aynı yöntem başka bir gebede etki göstermeyebilir.

Ancak her gebede eğer kullanılmasında sakınca yok ise hamilelikte bulantı hapı kullanılabilir. Hamilelikte en çok kullanılan bulantı hapı Prilam Dr 10mg/10 mg’dir. Eğer bulantı şikayetiniz fazlaysa ve sosyal yaşamınızı olumsuz etkiliyor ise doktorunuza bunu belirtebilir ve bulantı hapı reçete etmesini isteyebilirsiniz. Ancak her ne kadar sadece hamilelere özel olarak üretilmiş olsa da bulantı hapları, doktor reçetesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Prilam Dr Nedir?

Ayrıca hamilelikte bulantı ne zaman başlar nasıl geçer araştırıyor ve ilaç kullanmak istemiyorsanız, yazımızın son kısmındaki hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler başlığımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Bulantı En Çok Hangi Haftalarda Olur?

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar ne zaman biter açıkladık… Peki, hamilelikte bulantı en çok hangi haftalarda olur? Genellikle hamilelerin %80’inde bulantı şikayeti görülür. Genellikle 6. haftadan itibaren ortaya çıkan bulantı, 8. Hafta ve 10. hafta arasında daha şiddetli hissedilebiliyor.

Kaç Haftalık Hamilelikte Mide Bulantısı Olur?

Kadın vücudunda hormonal değişiklikler, gebeliğin ilk haftalarından itibaren gerçekleşmeye başlar. Örneğin; gebelik hormonu olan HCG daha dazla yoğunlaşır ve seviyesi artar. Buna bağlı olarak hamileliğin ilk haftalarından itibaren bulantı yaşanabilir.

1 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı Olur mu?

Her ne kadar genel durumda hamilelikte bulantı şikayetleri 6. haftada ortaya çıkıyor olsa da bazı gebeler çok erken dönemde bulantı şikayeti yaşayabiliyor. Dolayısı ile 1 haftalık hamilelikte mide bulantısı yaşayan kadınlar da var. Bu, hormonal bir değişiklik olduğu için erken dönemde hissedilmesi de mümkün.

2 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı Olur mu?

2 haftalık gebelikte mide bulantısı olması da oldukça normal. Çünkü hamileliğin 2. haftasında döllenen yumurta da sperm de hareket halinde olur. Anne adayının vücudunda başlayan bu değişiklik çoğunlukla kasıkta batma; saplanma hissine, halsizliğe, baş dönmesine neden olur. Bunlar ile birlikte mide bulantısı da ortaya çıkabilir.

3 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı Olur mu?

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar sorusunun en yaygın cevabı 6. hafta. Ancak 3 haftalık gebelikte de hamilelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden bir tanesi de bulantıdır. Çok yoğun ve rahatsız edici olmamakla birlikte 3haftalık gebelikte mide bulantısı olabilir.

7 Aylık Hamilelikte Mide Bulantısı Normal mi?

Hamilelikte koku hassasiyeti ve mide bulantısı çoğunlukla 3. aydan itibaren azalarak kaybolmaya başlar. Fakat bu her kadın için geçerli değildir. Kimi gebeler, doğuma kadar bulantı şikayeti yaşayabilmektedir. Dolayısıyla nadiren de olsa 7 aylık hamilelikte mide bulantısı yaşanması normal sayılabilir.

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte Mide Bulantısı Bebeğin Sağlıklı Olduğunu Gösterir mi?

Hamilelikte mide bulantısı olması normaldir. Bu şikayete çoğu zaman kusma da eşlik eder. Hamilelikte mide bulantısı bebeğin sağlıklı ya da sağlıksız olduğunu göstermez. Bu şikayetlerin yaşanması doğal bir durumdur.

Hamilelikte Mide Bulantısı Olmazsa Ne Olur?

Hamilelikte mide bulantısı olması kadar olmaması da normaldir. Her gebenin mide bulantısı yaşaması beklenmez. Gebelerin yaklaşık olarak %80’inde bulantı şikayetleri yaşansa da %20’sinde yaşanmamaktadır. Dolayısı ile hamilelikte mide bulantısı olmazsa bu sağlıksızlık göstergesi değildir ya da beklenmeyen bir durum değildir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Olmaması Normal mi?

Hamilelikte mide bulantısı olmaması normal bir durum olarak ele alınır. Hamileliği boyunca hiç mide bulantısı yaşamayan kadınlar da vardır. Ya da ilk gebeliğinde bulantı şikayeti yaşayan, ikinci gebeliğinde hiç bulantı şikayeti yaşamayan ya da tam tersi olarak ilk gebeliğinde bulantı şikayeti yaşamayıp, ikinci gebeliğinde bulantı şikayeti yaşayan anneler de vardır.

Sonuç olarak; hamilelikte bulantı yaşamamak bebeğin gelişimini etkileyen bir durum değildir. Çünkü bu süreç her kadın için ve her gebelik için oldukça farklı ve özeldir.

Gebelikte Mide Bulantısı Nasıl Ayırt Edilir?

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar açıkladık. Peki, her sabah bulantısı gebelik göstergesi midir? Tabi ki de hayır… Gebeliğin erken döneminde ortaya çıkan mide bulantısı çoğunlukla sabah saatlerinde olduğu gibi gece ya da günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.

Ancak hamilelikte yaşanan mide bulantısı daha tatsızdır ve günlük yaşamı tamamen etkileyebilir. Ayırt edici olarak bazı kokulara karşı hassasiyet oluşabilir, tiksinti yaşanabilir. Eğer hamilelik şüpheniz varsa ve çoğunlukla sabah bulantısı yaşıyorsanız, gebelik testi yaparak bu durumu açıklığa kavuşturabilirsiniz.

Hamilelikte Gece Mide Bulantısı Cinsiyeti Belirler mi?

Hamilelikte gece mide bulantısı cinsiyet belirleyici bir durum değil; normal bir durumdur. Kız bebek gebeliğinde de erkek bebek gebeliğinde de gece bulantıları olabilir. Halk arasında, hamilelikte gece mide bulantısı cinsiyet belirleyen bir durum olarak dillendirilse de bunun bilimsel bir dayanağı yoktur.

Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Erkek Bebekte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Erkek bebekte mide bulantısı ne zaman başlar, kız bebekte hamilelikte bulantı ne zaman başlar gibi bilimsel dayanağı olan bir ayrım yoktur. Ancak halk arasında, erkek bebeğe hamile olmanın kız bebeğe hamile olmaktan daha kolay geçtiği, erkek bebeğe hamilelikte ilk haftalarda belirtilerin çok fazla ortaya çıkmadığı söylenmektedir. Hatta gebelikte sabah bulantılarının yaşanmamasının erkek bebeğe işaret ettiği düşünülmektedir.

Bunlara bağlı olarak da hamilelikte bulantı ne zaman başlar araştırması çok yapılıyor. Ve kimi kişiler cinsiyet tahmini yapmak için bulantı şikayetinin ne zaman başladığından yola çıkarak cinsiyet tahminlerinde bulunuyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi; hamilelikte bulantı ne zaman başlar sorusunun cevabı; cinsiyet belirlemede kullanılamaz çünkü bilimsel dayanağı yoktur.

Hamilelik Döneminde Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar ne zaman biter, hamilelikte mide bulantısı neden olur gibi sorulara yanıt verdik… Peki, hamilelik döneminde mide bulantısına ne iyi gelir?

Hamilelik döneminde mide bulantısına n iyi gelir sorusunun yanıtı değişkendir. Çünkü önerilen her yöntem, herkeste etkili olmayabilir. Bu sorunun en yaygın cevabı; hamilelere uygun, doktorlar tarafından reçete edilen bulantı hapını kullanmaktır. Bunun dışında hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler de tüketilebilir. Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler tüketimi dışında hamilelik döneminde mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun cevapları şu şekildedir:

  • Sabah yataktan ani bir şekilde kalkmayın. Sabah uyandığınızda bir süre yatakta dinlenin, yavaşça yatakta doğrulun, oturuş pozisyonuna geçin ve yavaşça ayağa kalkın
  • Stresten ve moralinizi bozan şeylerden uzak durun
  • Koku hassasiyeti de bulantı ve kusma nedeni olabilir. Bu nedenle bir süre oda kokusu, parfüm ya da deodorant kullanmayın
  • Aç kalmamaya özen gösterin
  • Midenizi aşırı dolduracak kadar yemek yemeyin
  • Öğün sayınızı artırın ve az porsiyonlarla sık sık yemek yiyerek midenizin boş kalmamasını sağlayın
  • Öğün aralarında yeterince sıvı tüketmeye dikkat edin
  • Mide bulantınızı ve kusmanızı dindiren, bulantınıza iyi gelen yiyecekler var ise öğünlerinizde tüketmeye özen gösterin
  • Koku hassasiyetiniz varsa özellikle yemek kokuları ağır geleceğinden yemek yapmak yapmaktan, yemek yapılan ortamda bulunmaktan kaçının
Hamilelikte Bulantı Ne Zaman Başlar | Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Eğer hamileyseniz ve hamilelikte bulantı ne zaman başlar ne zaman biter, hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler nelerdir araştırıyorsanız şunları dikkate alabilirsiniz:

1- Su

Gebelikte bulantı yaşayanlar için su tüketmek zor olabilir. Ancak vücudun susuz kalması yani dehidrasyon da mide bulantısının artmasına neden olabilir. Bu sebeple hamilelikte yeterince su içilmelidir. Eğer su içmek mide bulantınızı artırıyorsa içine bal ya da limon ekleyerek içmeyi deneyebilirsiniz.

2- Tuzlu Kraker ve Tahıllar

Özellikle sabah bulantısı yaşayan gebelere, sabah kalkınca tuzlu kraker, tahıl ürünler, kızarmış ekmek tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü tuzlu kraker boş mideyi yatıştırır ve kokusuzdur.

3- Protein Kaynağı Besinler

Yapılan bir araştırmada, protein kaynağı kesinler tüketen gebelerin, yağ ve karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketen gebelere göre daha az bulantı ve kusma şikayeti yaşadığını göstermektedir. Ayrıca gebelikte protein ağırlıklı beslenmenin sağlıklı olduğu düşünülmektedir.

4- Zencefil, Zencefilli Çay

Geçmişten beri mide sorunları için kullanılan doğal ürünlerden biri zencefildir. Gebelikte mide bulantısı için ballı zencefil, zencefilli çay tüketilebilir.

5- Muz

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar ne zaman biter, hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir araştırıyorsanız, muz sizin için iyi bir seçenek olabilir. Özellikle bulantı ile birlikte kusma şikayetiniz de varsa muz tüketmek, kusma ile birlikte kaybettiğiniz potasyum geri alımını size geri kazandırabilir.

6- Leblebi

Leblebi de hamilelikte mide bulantısına iyi gelen yiyecekler arasında. Gün boyunca cebinizde leblebi taşıyabilir, bulantı hissettikçe azar azar leblebi tüketebilirsiniz. Leblebi, midenizin yatışmasını sağlayacaktır.

7- Yağsız Yiyecekler

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar, nasıl geçer araştırıyorsanız özellikle dikkat etmeniz gereken; yağsız ya da az yağlı beslenmeye dikkat etmek. Çünkü yağlı besinler midenize dokunabilir ve bulantı hissi verebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!