featured

Hayalet Hissi| Metaverse Dünyasında İlk Psikolojik Sorun Ortaya Çıktı! Metaverse Psikolojimizi Nasıl Etkileyecek?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metaverse yani evren ötesi bir dünya. Gerçekliğin birebir aynısı olabildiği gibi hayal dünyasına göre çok daha farklı da tasarlanabilen bir dünyadan bahsediyoruz.

İster oyun oynamak ister iletişim kurmak için dilediğiniz şekilde yönlendirebileceğiniz sınırsız bir evren. Günümüzde Metaverse dünyasına yatırım yapan firmalar bile henüz sınırların farkında değil.

Bu kadar yeni olan bir kavramın oluşturulma sürecinde her ne kadar ön planda olan gelişimlere karşı heyecan duyulsa da arka planda kalan bir oluşum var: psikoloji.

Metaverse psikoloji bozukluğu oluşturma konusunda nasıl bir etkiye sahip olacak? Ortaya çıkan ilk Metaverse psikoloji sorunu ne oldu?

İşte hayalet hissi ve Metaverse ilişkisi…

İlk Aşamada İnsanların Psikolojik Tepkileri Neler?

Metaverse dünyası henüz tam olarak herkesin kullanımına sunulan bir evreni yansıtmıyor. Hatta birçok firma tarafından bu evren ötesi sanal dünya gerçekleştirmesi imkânsız bir alan.

Halbuki günümüzde Metaverse coinleri başta olmak üzere çeşitli yatırımlar devam ediyor. Peki insanların henüz kurulmamış bu dünyaya karşı tepkileri neler?

Başta oyun ve sanal evren konusunda ilgili olan kişilerin beklentileri oldukça yüksek. Oluşturulacak yeni bir dünyada hem görsel hem de gerçekliği konusunda oldukça tatmin edici beklentiler oluşuyor.

Bu kesimde yer alan kullanıcıların Metaverse psikolojisi konusunda herhangi bir olumsuz hissi ve beklentisi mevcut değil.

Fakat diğer bir kesimde kimi kullanıcıların oluşturulacak bu yeni dünyaya karşı ön yargıları mevcut. Aslında bunlara ön yargıdan ziyade beklenti demek daha doğru olacaktır.

Oluşturulabilecek bilinmezliğin çok da olduğu Metaverse dünyasına karşı kimi zaman korku da duyulabiliyor. Beynin bilinmez koşullara karşı oluşturduğu bu kaygı ve korku ise oldukça normal.

Anormal olarak yansıyan ya da yansıması beklenen bazı kavramlar da günümüzde çıkmaya devam ediyor.

Metaverse hayalet hissi ilk olarak ortaya çıkan psikolojik sorunlardan birisi. Ancak tek psikolojik problemin bununla sınırlı kalmaması bekleniyor.

Metaverse Hayalet Hissi Nedir? Hayalet Hissi Nasıl Ortaya Çıkar, Belirtileri Nelerdir?

Henüz çok yeni bir psikolojik sorun olarak bulunan Metaverse hayalet hissi, deneme sürecinde insanlarda sık sık görülmeye başladı.

Görülme sıklığının artması Metaverse dünyasının aktif olmasıyla birlikte kullanıcılarda da görülmeye başlanması bekleniyor.

Peki Metaverse hayalet hissi nedir? Bu his çevrede herhangi bir uyarıcı olmadan kişinin vücudunda değişiklik duyması, algı hissetmesidir.

Biliniyor ki Metaverse dünyasında geçiş için sanal gerçek gözlüğü kullanılıyor. Bu gözlüğün takılmasıyla kişi artık gerçek dünya ile ilişkisini tamamen sonlandırarak Metaverse dünyasına geçiyor.

İşte tam da bu aşamada Metaverse hayalet hissi sorunu ortaya çıkıyor. Büyük firmaların çalışanları üzerinde yaptığı Metaverse deneyimleri sırasında çalışanların oldukça zorlandığı görüldü.

Kimi kullanıcıların ‘koluma mı dokundun?’ ‘bacağıma dokunan bir şeyler var’ gibi tepkiler vererek çalışmayı sonlandırdığı görüldü. Bir daha bu deneyimi yaşamak istemediğini belirten de var!

Metaverse Hayalet Hissi Neden Oluşur?

Psikoloji dünyasında tam olarak araştırmaya henüz yol açmasa da hayalet hissi denilen bu olayın ortaya çıkmasına birkaç durumun etkili olduğu düşünülüyor.

Öncelikle kişilerin gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki ayrımdan etkilenmesi. Sanal dünyada yer alan kişinin bu kadar gerçekçi bir dünyada da gerçekleşen kaza, çarpma gibi durumları gerçekmiş gibi algılayarak acı duyabilir.

Beyin bunu gerçekleştirebilecek bir yapıya sahiptir. Zira firmalar tarafından insanın gözü gibi keskin ve net görünüşe sahip gözlükler yapması hedefleniyor. Gerçek dünya ile sanal dünyayı ayırt edememe durumu maalesef insanların algılamasında çarpıklıklara sebep olacaktır.

İnsanları Bekleyen Başka Metaverse Psikoloji Sorunları Neler?

Metaverse hayalet hissi ortaya çıkmış ilk sorun olarak bulunsa da tek problemin bu olması beklenmiyor. Kişileri bekleyen ve henüz netliğe kavuşmamış farklı sorunlar da mevcut.

İlk olarak günümüzde çok sık çocukların da oynadığı oyunlar bulunuyor. Metaverse evrenine çocukların girebileceği ve bunun sonucunda yaşayabileceği sorunlar hakkında konuşuluyor.

Hiçbir sınır ve kuralın bulunmadığı bu dünyada tahmin edersiniz ki çocuklar için ciddi bir risk söz konusudur.

Bununla da kalmıyor her şeyin serbest gibi görüldüğü bu dünyada şiddet, istismar ya da cinayet gibi ileri düzey durumların gerçekleşmesi mümkün olacak mı?

Günümüzde çocukların özellikle öfke sorunlarının oynadıkları bu oyunlardan kaynaklandığı bir gerçek. Tedirgin olunan bir diğer aşamada bu olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak her ne kadar Metaverse insan psikolojisi konusunda özellikle sınırların kaldırılarak iletişim kurmayı mümkün kılsa da gerçek dünya olmayacağı için birebir karşılamayacak.

İnsanların gerçek dünyadan tamamen kopup asıl iletişim ve sosyalleşmeden uzaklaşması da depresyon başta olmak üzere farklı psikolojik sorunları tetikleyebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!