featured

Hepatit C Nedir? Hepatit C ile Nasıl Yaşanır? Hepatit C Bulaşır Mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir karaciğer hastalığı olan Hepatit C, akut ya da kronik olabilen bir hastalıktır. Akut Hepatit C, vücuda girmesinin ardından 6 ay süren bir hastalıktır. Çoğu kişide akut hepatit C, kronik Hepatit C’ye dönüşebilir. Kronik Hepatit C ömür boyu süren, ciddi sağlık sorunları oluşturan bir hastalıktır. Hepatit C ile nasıl yaşanır ve Hepatit C bulaşır mı ya da Hepatit C belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C Bellirtileri arasında; mide bulantısı, iştahsızlık, kusma ve nadiren sarılık görülebilir. Hepatit C; siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklara neden olabilen ve sonunda ölüme kadar götürebilen bir hastalıktır. Hepatit C için herhangi bir aşı bulunmamakla birlikte, bulaşma yollarına dikkat edilerek, kontrol altına alınabilir.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C nasıl bulaşır; aynı kaptan yemek, ortak gıda ve su tüketmek, sarılmak, öpmek, tokalaşmak, öksürmek, aynı tuvaleti ya da banyoyu kullanma, aynı araçta yolculuk yapma gibi yollarıyla bulaşmaz.

Ortak diş fırçası ya da jilet gibi aletlerin ortaklaşa kullanımıHepatit C taşıyan anneden bebeğe doğum sırasında bulaşmasıDamar içi uyuşturucu kullananların, aynı iğne ve ekipmanları kullanmasıÇok düşük bir risk ihtimali olsa da cinsel yolla bulaşma ihtimali vardır.Çoklu partner, HIV taşıyıcısı olmak, riski artırmaktadır.

Hepatit C Tedavisi

Hepatit C tedavisi için doğru doktoru bulmak gereklidir. Hepatit C konusunda deneyimli doktorlar, tedavi için oldukça önemlidir. Sürekli değişen bilgi birikimi, tedavisi altında olduğunuz doktor için önemlidir. Eğer hastalık hakkında her türlü bilgi birikimini taşıyan doktorlar tarafından tedavi görürseniz, hastalığı yenmenizde ya da kontrol altına almanızda önemli rol oynayacaktır.

Gastroenterologlar yani sindirim sistemi organlarını tedavi eden doktorlar, hepatologlar yani karaciğer tedavisi uygulayan doktorlar ve bulaşıcı hastalık uzmanları, Hepatit C’nin tedavisi konusunda, bu hastalığı taşıyan kişilere önemli destekler verecektir.

Hepatit C için Yapılacak Testler

Hepatit C için yapılacak birçok test bulunmaktadır. Bu sayede doktor, hasta hakkında gerekli tüm bilgileri, bu testler ışığında anlayabilmektedir. İlk olarak Hepatit C’nin hangi genotiplere ait olduğunu anlamak için Hepatit C genotip testleri yapılmalıdır.

Peki, Karaciğerde ne kadar bir hasarın olduğunu anlayabilmek için Hepatit C testleri nelerdir?

ElastografiKaraciğer biyopsisiGörüntüleme testiKaraciğer fonksiyon testleriKaraciğer enzim testleri yapılmalıdır.

Yapılacak test sonuçları ise, doktorun hastalığınız hakkında en doğru kararı vermesinde ve buna göre tedaviye başlamasında yardımcı olacaktır. Kronik Hepatit C hastalığı olan kişilerin tedavisinin yapılmaması durumunda; karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği ve siroz ya da karaciğer skarlanması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Tedavi Sürecinde Nasıl Destek Alınmalıdır?

Hepatit C ile nasıl yaşanır konusunda bazı destek çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle sevdikleriniz tarafından alacağınız duygusal destek, bu hastalığın tedavi sürecinde, size olumlu katkılar sağlayacaktır.

Depresyon ve anksiyete zihin sağlık sorunları, Hepatit C’li insanlar arasında oldukça yaygın şekildedir. Bu durum ise kişide; bunalım, asabiyet, şaşkınlık, duygusal dengesizlik ya da konsantrasyon bozukluğu oluşturabilir.

Bu durum çeşitli anti depresanlarla giderilebilir. Ancak kendinize uygun bir destek grubu ve ruh sağlığı için uzman bir doktor, bu süreci daha kolay atlatmanızda yardımcı olacaktır.

Bol bol dinlenmek, sağlıklı şekilde beslenmek,Orta hafiflikte egzersizler yapmak,Uyuşturucu madde ve içki kullanmamak,Karaciğere iyi gelmeyen destekleyici gıdalardan uzak durmak gibi şeyler tedavi sürecinde sizlere çok daha iyi gelecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!