featured

Hipotermi Nedir? Hipotermi Belirtileri ve Müdahale Hakkında Her Şey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücut sıcaklığının kritik bir noktaya gelerek düşmesi sonucu oluşan hipotermi durumu acil müdahale edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor. Özellikle yağmurlu ve karlı soğuk havalarda meydana gelme hali yüksek olan bu rahatsızlığa karşı önlem almak gerekiyor. Vücut ısısının normalin en az 2 derece altına düşmesi sonucunda oluşan bu rahatsızlık hakkında merak edilenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Hipotermi Nedir?

Hipotermi, vücut ısısının 37 dereceden 35 derece dolaylarına düşmesi sonucu meydana gelir. Vücudun soğuk bir ortamda uzun süre durması ve vücudun bazı bölgelerinin soğuk bir bölgeye maruz kalması olası sebeplerdendir.

Kaç Tür Hipotermi Vardır?

Hipotermi türleri 3’e ayrılır:

32 ve 35 dereceler arasında düşen vücut sıcaklığında hafif hipotermi etkileri gözlemlenirken 28 ve 32 dereceler arasına ılımlı hipotermi denilmektedir. Şiddetli hipotermi denilen durum ise 28 derecenin altında gözlemlenir ve kesinlikle ölümcüldür.

Hipotermi durumu bazı faktörlerin vücuda etki etmesi sonucu oluşmaktadır. Bunların başında ise alkol alımı, soğuk suya düşme durumları, aşırı derecede soğuğa maruz kalma, yetersiz beslenme, yorgunluk, soğuk bir yüzeye uzun süreli temas, enfeksiyon durumları, uyuşturucu madde kullanımı ve aşırı yorgunluk gelebilmektedir.

Hipotermi Belirtileri Nelerdir?

Hipotermi Belirtileri çok çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. İşte, gözlemlenen başlıca belirtileri:

Solunumun yavaşlamasıTitremeHafıza kaybıKonuşmada düzensizlikNabzın düşmesi durumuAşırı halsizlikBilinç kaybı

Vücudun hareketlerinde düzensizleşme gelmektedir.

Hipotermi geçiren kişide çeşitli kafa karışıklıkları da yaşanmaktadır. Kişi mantıklı hareketler yapamayabilir ve hatta soğuk ortamda üzerini çıkartmaya dahi çalışabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya denk gelindiğinde acilen müdahale edilmelidir.

Hipotermiye Nasıl Müdahale Edilir?

1 – Acil Hattını Arayın

Olası bir hipotermi durumu ile karşı karşıya kalındığında yapılacak ilk iş 112 acil hattını aramak olmalıdır. Hafif versiyonları herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeden de geçebilmekte iken ılımlı ya da şiddetli versiyonlar için kesinlikle acil tıbbi müdahale şarttır.

2 – Nefes Kontrolü Yapın

Hipotermiye Nasıl Müdahale Edilir? Bu durumdan mustarip olan kişinin nefes alıp almadığını kontrol edin ve kalp atmıyorsa acilen kalp masajına başlayın. Elbette ilk yardım müdahalesi için bu konu hakkında gerekli eğitimi almış olmanız gerekmektedir. İlk yardım eğitiminiz yoksa çevrenizdekilerden yardım isteyin ve kesinlikle herhangi bir müdahalede bulunmaya çalışmayın.

3 – Sıcak Bir Yere Taşıyın

Hastayı sıcak bir ortama taşıyın ve üzerindeki ıslak giysileri derhal çıkartın. Ardından battaniye gibi sıcak tutma ihtimali olan malzemeler ile sarın. Kişinin bilinci açıksa sıcak bir şeyler içmesini sağlayın. Bu eylemleri yerine getirdiyseniz hastayı sıcak bir ortamda tutmaya özen göstererek ambulansın gelmesini bekleyebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!