featured

Horlama Neden Olur? Gece Horlamamak İçin Ne Yapmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Horlama neden olur? Neredeyse tüm insanlar hayatının bir döneminde ‘’Gece uyurken horlama neden olur, horlamadan nasıl kurtulurum’’ gibi sorulara yanıt aramıştır. Uyurken ortaya çıkan bu durum, kişinin çevresindekileri hatta ve hatta kişinin kendisini bile aşırı şekilde rahatsız edebilecektir. Bu nedenle horlamanın nedeninin tespit edilmesi ve kesin çözüm yöntemlerinin bulunması gereklidir. Peki, horlama nedir, horlama neden olur? Gelin birlikte yanıtlayalım.

Horlama Neden Olur? Bir İnsan Uyurken Neden Horlar?

Horlama neden olur? Bir insan uyurken neden horlar? Horlama yaşayan insanların büyük bir kısmı Uyku apnesi nedeniyle horlama problemi ile karşılaşmaktadır. Ancak bunun dışında bazı kişilerde de solunum problemlerine bağlı olarak horlama ortaya çıkabilir. Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında birkaç saniye nefes alamamasıdır. Uyku apnesi nedir daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Birkaç saniye nefes alamayan kişiler, sonrasında horlayarak nefes alabilir. Bunun dışında kişilerde hava yolu tıkanmaları, boğaz yapısı genişlemesi, kaslarda gevşeme gibi durumlar horlama neden olur sorusuna yanıt olabilecektir. Horlama neden olur sorusuna şu durumlarda eklenebilecektir;

Uyuma şekli,Aşırı kilo,Alkol tüketimi,Hamile olma,Kalp ve tansiyon hastalıklarının olması,Yorgunluk ve uykusuzluk,Uvula ve yumuşak damak şişmesi,Burun, boğaz ve çenedeki anatomik problemler

1- Kadınlarda Horlama Neden Olur? Horlama Erkeklerde mi Kadınlarda mı Daha Fazla Olur?

Horlama erkeklerde daha fazla görülse de kadınlarda da görülebilen bir durumdur. Bu sorunla karşılaşan kadınlarda horlama neden olur şeklinde araştırsa da, neden kadın ya da erkeğe göre değişim göstermez. Kadınlarda horlama sebepleri ağırlıklı olarak ağzı açık uyumak ve hava yolu tıkanıklığı ile ortaya çıkmaktadır.

2- Uykuda Horlama Nasıl Durdurulur? Horlama Nasıl Kesilir?

Uykuda horlama nasıl durdurulur? Horlama problemi ile başa çıkmaya çalışan birçok insan bu soruya çare bulmak isteyecektir. Özellikle şiddetli horlamalar yalnızca kişinin yanındakileri değil, kendisini de uyandırabilecektir.

Sürekli uykusu bölünen kişilerde, dinlenememe ve odaklanamama problemleri ortaya çıkabilir. Horlamaya ne keser konusunda ise evde horlamaya bitkisel çözüm önerileri, ilaç tedavisi ya da farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilecektir.

3- Gece Horlamamak İçin Ne Yapmalı? Horlama Yastığı Çözüm Olur mu?

Horlama neden olur? Gece horlamamak için ne yapmalı konusunda verilebilecek ilk öneri horlama yastığıdır. Horlama yastığı eğer ki kişi uyuma şekli ya da hava yolu tıkanıklığı sebebiyle uyuyamıyorsa, çözüm olabilecektir.

Ancak bu yastığın düzenli kullanmanıza rağmen etkili sonuç alınamıyorsa, bu durumda bir doktora başvurulmasında yarar vardır. Çünkü bu durumda horlama neden olur konusu solunum problemleri ya da uyuma pozisyonu sebebiyle değildir. Horlama yastığı fiyatları ve modelleri için tıklayınız.

4- Horlamaya Ne İyi Gelir? Horlamaya Çözüm Olarak Ne Kullanılabilir?

Horlamaya ne iyi gelir? Horlama neden olur konusunu araştırıyorsanız, bu durumda doğal bitki esanslarını tercih edebilirsiniz. Kekik, nane ve okaliptüs esansı ile elde edilen doğal yağlar rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle horlamaya çözüm olabilme olasılıkları da bir hayli fazladır. Nane ve okaliptüs yağları yastığa damlatılarak, kekik yağı ise ayakların altına sürülerek kullanılabilecektir. Bunun yanı sıra horlamaya çözüm olabilecek diğer bitkisel ürünler şu şekildedir;

Limon,Karanfil,Çam,Rezene,Sedir,Adaçayı,Mercanköşk,Lavanta,Kediotu

5- Horlama Önleyici Yöntemler Nelerdir? Horlamaya Kesin Çözüm Önerileri

Horlama önleyici yöntemler nelerdir? Horlama neden olur konusunda bazı yöntemleri uygulayarak, horlamayı hafifletebilmek ya da ortadan kaldırabilmek mümkün olabilecektir. Horlamaya kesin çözüm önerileri verebilmek ne yazık ki mümkün değildir.

Horlama Neden Olur? Gece Horlamamak İçin Ne Yapmalı?Çünkü horlamanın nedeninin tam anlamıyla ortadan kaldırılması söz konusu olmayabilir. Ancak horlama önleyici bazı yöntemlere başvurmak olumlu sonuçlar alınmasını sağlayabilecektir. Horlama neden olur konusunda, yatmadan önce şunları uygulayarak problemi belirleyebilir ve olumlu sonuç alabilirsiniz.

Aşırı kilo fazlalığı mevcutsa kilo vermeye çalışılmalıdır.Yan yatarak uyunduğunda horlama ihtimali azalacaktır.Horlama neden olur konusunda yastığı yükseltmek çözüm olabilecektir.Yatmadan iki saat öncesine kadar kesinlikle alkol tüketilmemelidir.Sigara içilmemelidir.Her gece 7-8 saat uyunmaya gayret gösterilmelidir.Uyku sırasında nefes alamama ya da burun tıkanıklığı yaşanıyorsa, burun bantları kullanılmalıdır.Hava yolu açıklığı için medikal diş ağızlıkları da kullanılabilecektir.

6- Horlama Tedavisi Yapılabilir mi? Horlama İlacı Var mı?

Horlama tedavisi yapılabilir mi? Horlamanın tıpta elbette ki bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ancak tedavi öncesinde ilk olarak horlama neden olur konusunun nedeninin belirlenmesi şarttır. Bu noktada tanı yöntemleri olarak MR, BT ve endoskopi gibi yöntemlere başvurulabilecektir.

Horlama neden olur belirlendikten sonra ise hastanın özel durumlarına göre bir tedavi planı oluşturulabilecektir. Horlama tedavisi için ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve nadiren lazer tedavisini benimsenebilir. Hastalarda ilaç tedavisi olarak boğaz, damak ve dil kökünde yüzey gerilimini azaltan ilaçlar reçete edilebilecektir.

YouTube video

Cerrahi tedavide ise hastanın geniz eti, bademcik eti, yumuşak damak ya da şekil açısından anatomik bozukluklarının düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Horlama neden olur konusu uyku apnesi yüzünden ortaya çıkıyorsa, bu durumda lazer yöntemine başvurulabilir.

7- Bonus: Horlayan İnsan Ne Yapmalı? 5 Dakikada Horlamaya Son!

Horlayan insan ne yapmalı? Yazımızın bitiminde 5 dakikada horlamaya son verebileceğiniz bir yöntemden bahsedeceğiz. Horlama neden olur? Anatomik durumlar ve uyku apnesi nedenleri sebebiyle ortaya çıkan horlamada bir yöntem geliştirilmiştir.

Bir devlet hastanesinde geliştirilen bu yöntem 5 dakikalık bir radyofrekans sistemi ile horlamanın tamamen ortadan kaldırabileceğini ortaya koymuştur. Burun içi, dil kökü, ve damak bölgesine uygulanan radyofrekans, lokal anestezi altında uygulanmakta olup ortalama 5 dakika sürmektedir.

YouTube video

İşlem sonunda bölgede ısı oluşumu ortaya çıktığı için dokularda kitle azalması, iyileşme ve sıkılaşma meydana gelmektedir. Yapılan bu işlem sonrasında ortalama 6 hafta içerisinde horlamanın önemli ölçüde azaldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!