featured

Hukuksal Koruma Sigortası Nedir ve Bu Sigortanın Genel Şartları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hak arama ve yargı süreçleri gerek avukat maliyetleri ve gerekse de yargılama giderleri nedeni ile mali açıdan yük oluşturabilir. Nerdeyse tüm Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri’nde de oldukça yaygın olan hukuksal koruma sigortası yaptırarak karşılaşılacak hukuki sorun ve konularda kendinizi mali yönden güvenceye alma imkanınız ülkemizde de bulunuyor.

Peki, Hukuksal Koruma Sigortası nedir? Hangi hususlar teminat altına alınır? Hukuksal koruma sigortasının genel şartları nelerdir? Konuya dair merak edilen tüm soruların yanıtı yazımız içerisinde sizi bekliyor…

Hukuki İşlemlerde Masrafların Karşılanması

YouTube video

Modern yaşam içerisinde karşılaşılabilecek olumsuz durumlara karşı evler, arabalar sigortalanıp, hayat ve sağlık gibi sigortalar ile beklenmedik durumlara karşı önlemler alınırken, Hukuksal Koruma Sigortası sayesinde de artık umulmadık anlarda oluşabilecek hukuksal konulardaki masraflarınızı bu sigorta kapsamında karşılayabilirsiniz. Bu sigorta sistemi de diğer sigorta sistemlerinde olan aynı mantık ile çalışan bir koruma sistemidir.

Hukuki işlemlerde karşılaşılabilecek masrafların karşılanması amacı ile oluşturulan bu sigorta sisteminde, yapılan anlaşma ve belirlenen kapsama göre ödenecek sigorta primleri ile hukuksal konularda karşılaşılması muhtemel masrafların bu sigorta tarafından karşılanması imkanı bulunur.

Hukuksal Koruma Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

Hukuksal koruma sigortası esas itibari ile sigorta yaptırılan dönem içerisinde gerçekleşen olaylar ya da yine bu dönem içerisinde imzalanan sözleşmeler kapsamında karşılaşılabilecek hukuki süreç ve işlemleri kapsar. Ancak unutulmamalıdır ki bahsi geçen bu hukuki süreçlerin, yaptırılan sigortadan karşılanabilmesi için poliçe ya da bir diğer ifade ile sigorta dönemi içerisinde başlatılmış olması gerekli bir koşuldur.

Bu kapsamda söz konusu sigortadan faydalanabilmek için ya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ya da Türkiye’ye yerleşmiş veya burada çalışmaya devam eden Avrupa Birliği vatandaşı olmak koşulu da aranır. Yine belirtelim ki söz konusu hukuksal koruma sigortası ancak Türkiye Cumhuriyeti hudutları içerisinde gerçekleşen risk durumlarını kapsar.

Bu sigortadan yararlanabilmek için ya bireyin mağdur konumunda olması ya da eyleminin kasten işlenmemiş suçlar kapsamında meşru müdafaa içinde sayılabilecek veya taksirle işlenen suçlar dahilinde olması gerekir.

Hukuksal Koruma Sigortası Kapsamı

Hukuksal Koruma Sigortası kapsamı ise, motorlu araca bağlı hukuksal koruma, taşınmaz mala bağlı hukuksal koruma ve kişi – aile hukuksal koruma başlıkları altında karşılaşılabilecek dava ücretlerini, vekalet masraflarını, arabuluculuk ve hakem masraflarını, danışmanlık ücretlerini, temyiz ve karar düzeltme giderlerini, icra masraflarını, ilk dava masraflarını, dilekçe yazım ve cevap ücretlerini ve ihtarname çekim ücretlerini yapılan sigorta poliçesinin limitleri dahilinde karşılar.

Ancak belirtilen tüm bu ücret, gider ve masrafların belgelendirilmeleri mutlak surette gereklidir. Ayrıca manevi tazminat davaları açısından belirlenmiş olan bir limitte bu sigortalarda bulunabilir.  On sekiz yaşından daha küçük olanların dahil olduğu hukuksal işlemlerde de anne veya babanın sigortası devreye girer.

Hukuksal Koruma Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Durumlar

Hukuksal Koruma Sigortası kapsamı dışında ya da bir diğer ifade ile teminat dışında kalan genel durumlar ise şu şekilde belirtilebilir.

Teminat kapsamına girmeyen konuların başında sigorta poliçesinin başlangıcından daha önce yapılmış anlaşma ve sözleşmeler kapsamında yaşanan hukuki süreçler gelir. Bu duruma kurumlar ile yapılmış hizmet anlaşmaları ile bireysel sözleşme ve anlaşmalarda dahildir. Yine tüzel kişilerin temsiline dair karşılaşılan bireysel anlaşmazlıklar da bu sigortanın kapsamı dışında kalır.

Uluslararası yargı yollarına ilişkin yapılan başvurular bahse konu sigortanın kapsamı dışındadır. Ayrıca kamu alacakları veya gümrük hukuku kaynaklı davalar ile vergi alacakları açısından da hukuksal koruma sigortasından faydalanmak mümkün değildir.

Genel olarak koşullarından bahsettiğimiz Hukuksal koruma sigortası herhangi bir konuda avukatlık hizmeti vermez ya da bir avukat ismi önermez.  Bu sigorta, sigortalının seçeceği avukat ücretleri ile yargılamaya dair giderleri karşılar. Bu sayede maddi sebepler ile sigortalının daha önce ulaşamadığı, konusunda uzman avukatlar ile çalışma imkanı doğar.

Maddi açıdan bu sigortayı yaptırmayacak durumda olan kişiler açısından, hukuk sistemimizde sağlanan adli yardım desteği ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara ise yine sitemizde 08.05.2020 tarihinde yayınlanmış olan “Adli Yardım Nedir? Hangi Durumlarda Mümkündür? Ücretsiz Avukat Desteğinden Yararlanma Koşulları Nelerdir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!