featured

Hyperloop Nedir? Elon Musk’tan 5. Taşımacılık Sistemi Hyperloop Teknolojisi ve Tüm Bilinmeyenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hyperloop nedir ve kim geliştirmiştir? Evet bu içerikte Hyperloop ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap bulacağız. Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Hyperloop, ileride yolcu ve yük taşımacılığı için yüksek hızlı bir ulaşım projesidir. İsterseniz şimdi gelin Hyperloop projesine birlikte bakalım..

Hyperloop Nedir?

Hyperloop nedir dersek, günümüzde Tesla firmasının CEO’su ve kurucu Elon Musk tarafından önerilen bir hızlı ulaşım sistemi diyebiliriz. Elon Musk tarafından yayınlanan açıklamada, yolcu ve kargo taşımacılığı fikri birçok kişi tarafından memnuniyetle karşılandı. 

Musk’ın deyimiyle toroid, “özel bir ortamda yeryüzünün üstünde veya altında bir boru hattının inşası” olarak tanımlanıyor. Kısa mesafeli hava taşımacılığına alternatif olarak Hyperloop’un , mevcut demiryolu ağından çok daha hızlı olması planlanıyor. Demiryolu sistemi genellikle zaman kazandıran ve karayolu taşımacılığı çözümü olarak kabul edilir. Ancak raylı sistemde hız istenilen seviyeye gelemez ve en büyük engel de sürtünmedir.

Hyperloop Nedir? Hyperloop Nasıl Çalışır?

Hyperloop sisteminde hava neredeyse tamamen boşaltıldığı bir vakum kanalından geçer. Bu nedenle sürtünme büyük ölçüde ortadan kaldırılır ve motor tarafından sağlanan enerjinin% 90’ı hızlanma için kullanılır.

Sürtünmeyi en aza indirmeye çalışan Hyperloop sistemi, tekerleklerden uzaklaşarak sistem için elektromanyetik alanlar oluşturur. Hyperloop projesindeki trenin mıknatıslarla çalışması ve alüminyum raylarla pasif manyetik kaldırma kullanması planlanıyor.

Hyperloop Nedir? Hyperloop Türkiye Gelecek mi?

Transportation Technologies’in CEO’su Dirk Ahlborn, İstanbul’da ana konuşmacıların da katıldığı “Geleceğin Akıllı Şehri” zirvesinde DHA’nın gündeme getirdiği soruları yanıtladı.

Ahlborn, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki kez Hyperloop Türkiye için görüşme fırsatı bulduğunu, Hyperloop nedir sorularına ağırlık verdiğini, teknolojisine çok meraklı olduğunu, bu teknolojiyi kullanarak İstanbul-Ankara arasındaki mesafenin 40 dakikadan az olabileceğini sorduğunu belirtti.

Hyperloop Nedir? Hyperloop Saatte Kaç KM Hız Yapabiliyor?

Hyperloop nedir ve ne kadar hızlı gidecektir sorusu şuan birçok insanın aklına takılıyor. Sistem saatte 1.000 kilometre hıza ulaşacak şekilde tasarlanmaktadır. Hyperloop kamyonları 10 ila 15 yolcu alabilir. Sistem önümüzdeki birkaç yıl içinde Abu Dabi ve Dubai arasında çalışacak ve tren süresini 1 saat 40 dakikadan 12 dakikaya indirecek.

Hyperloop Nedir? Hyperloop Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak?

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle ulaşım daha kolay ve daha hızlı hale gelmiştir. Yine de mühendisler ulaşımı daha rahat ve hızlı hale getirmek için çok çalışıyorlar. Bunlardan biri de Hyperloop projesi. Raporlara göre Elon Musk’ın projesi, gelecekte ultra hızlı ulaşım için tasarlandı ve 20 yıl içinde devreye girecek. Hava ve demiryolu taşımacılığını birleştiren sistem, ulaşımı büyük ölçüde hızlandıracak.

Hyperloop Nedir? Hyperloop’un Yaratıcısı Elon Musk Kimdir?

Elon Musk kimdir? Elon Musk, 28 Haziran 1971’de Kanada’da doğmuştur ancak bugün Musk Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor. Musk, 20 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmiştir.

Musk aynı zamanda SpaceX firmasının kurucusu, icra kurulu başkanı ve direktörüdür. Ayrıca Tesla’nın yatırımcısı ve CEO’sudur. 2002 yılında SpaceX’i kurarak havacılık ve uzay teknolojisine göz kırpmıştır.

2004 yılında ise elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors‘u kurmuştur ve 2008 yılında şirketin CEO’su olmuştur. Elon Musk’ın önerdiği kitaplar haberimize bakarak, teknoloji konusunda ki vizyonuna kapı aralayabilirsiniz.

Bonus! Teknolojiye ve bilime meraklıysanız bu konu umarız ilginizi çekmiştir. Hyperloop nedir daha fazla merak ediyorsan sizler için bir bonus getirdik! İyi seyirler 🙂

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!