featured

İç Mimarlık Nedir Ne İş Yapar | İç Mimarlık Maaşları Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İç mimarlık nedir ne iş yapar? Türkiye’de iç mimarlık mezunu ne iş yapar? İç mimarlar ne kadar maaş alıyor? Soruları hedefi “iç mimar” olmak isteyenlerin en merak ettiği soruların başında geliyor.

Son zamanlarda Türkiye’de iç mimarlık en çok para kazandıran meslekler arasında yer almaya başladı. Yetenek ve ilgi gerektiren bir meslek kolu olan iç mimarlık, maaş ve iş imkanları gibi özellikleri ile de fazlasıyla ilgi çeken meslek dalları arasında yer alıyor.

İç Mimarlık Nedir Nasıl Olunur | İç Mimarlık Nedir Kısaca

İç mimarlık, son dönemlerin en popüler meslek dallarından birisi haline geldi. Bu nedenle de iç mimarlık nedir sorusu da özellikle üniversiteye hazırlanan ve bölüm araştırması yapanların en sık araştırdığı konular arasında yer alıyor.

İç mekanın tüm ihtiyaçlarının belirlenerek uyumlu bir bütünlük içerisinde dizayn edilmesi üzerine oluşturulmuş bir bölümdür. İç mimarlık, binaların ve evlerin hem güvenli hem estetik hem de güvenli olabilmesi için önemli ve ihtiyaç duyulan bir alandır.

İç mimar olmak isteyen adayların, ilgili bölümlerden gerekli zaman dilimi içerisinde eğitim alıp ve eğitimi başarı ile tamamlamaları gerekir. Lisans eğitimi sonrasında adaylar iç mimarlık nedir tamamen kavrayarak uzmanlaştıktan sonra “İç mimar” unvanı ile çalışabilirler.

İç Mimarlık Nedir Hangi Bölümden Girilir | İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Nedir?

İç mimarlık nedir nasıl çalışır öğrenebilmek için öncelikle bölümün lisans eğitimini almak gerekiyor. İç mimar olmak ve bu alanda kariyer planlayan adaylar İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü olan üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik fakültelerinde eğitim almak durumundadır.

Lisans eğitimini başarı ile kazanan adaylar, eğitim sonrasında “İç Mimar” unvanına sahip oldukları diploma ile kariyer planlaması yapabilmektedirler.

İç Mimarlık Sayısal mı?

Üniversitelerde sayısız eğitim veren bölüm vardır. Her bölümün öğrenci aldığı puan dilimi vardır. Bu doğrultuda öğrenciler, eğitim almak istedikleri bölümün öğrenci aldığı puan diliminde yeterli puanı almalıdır.

İç mimar olmak isteyen ve iç mimarlık nedir sorusunu araştıran adayların birçoğu iç mimarlık bölümünün hangi puan dilimi ile öğrenci aldığını da merak ediyor. İç mimarlık bölümü, sayısal değil eşit ağırlıktan öğrenci alan bölümdür.

İç mimarlık bölümünü okumak isteyen öğrenciler, üniversiteye giriş sınavında Türkçe, Matematik, Sosyal ve Fen Bilgisi gibi hem sayısal hem de sözel derslerde başarılı olmak durumundadırlar.

İç Mimarlık Kaç Yıl?

İç mimarlık, lisans eğitim alanıdır. Dolayısıyla da iç mimarlık eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerin İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde İngilizce hazırlık eğitimi veriliyor. Bu üniversitelerde eğitimin ilk senesi hazırlık eğitimi olduğundan iç mimarlık eğitim süresi 5 yıldır.

İç Mimarlık Dersleri Nelerdir?

İç mimarlık bölümü 4 yıl yani 8 yarıyıl üzerinden planlanır. Her yarıyılda öğrencilerin alacağı dersler farklılık gösterir. İç mimarlık lisans eğitimi boyunca adayların, iç mimarlığa dair öğrenmeleri gereken tüm bilgiler teorik ve pratik olarak müfredat dahilinde verilir.

İç Mimarlık Nedir Görevleri Nelerdir?

Bir iç mimarın öncelikli görevi iç dizaynı yapılacak olan mekanın detaylı incelemesini yapmaktır. Bu inceleme sonrasında iç mimar, mekanın tüm ihtiyaçlarını belirler ve yapılacak işlemleri sıralar. Bir iç mimarın genel olarak görevleri şunlardır;

– İç mekanın en verimli nasıl kullanılabileceğini belirler ve bu yönde planlama yapar.

– Tüm aydınlatma sistemlerini ve bu sistemlerinin mekandaki konumlarını belirler.

– Döşeme, armatür ve kullanılacak ise duvar kaplamalarını konumlandırarak tüm bu planları bilgisayar üzerinde programlarda plan haline getirir.

– Tüm planı hazırlayan iç mimar, sonrasında bu plan için bir çalışma planı ve bütçe oluşturur.

Tüm bu teknik görevlerin yanı sıra iç mimarlar, iş planı sırasında mekan sahibi ile sürekli iletişim halinde olur ve sektördeki yenilikleri takip ederek gerek görürse mekan sahibi ile iletişime geçerek plan üzerinde değiştirmeler ve iyileştirmeler yapabilmelidir.

Sürekli yeniliklerin olduğu iç dekorasyon alanında çalışan iç mimarların bu bağlamda temel görevlerinden birisi de yenilikçi olmak ve yenilikleri sürekli olarak takip etmektir.

İç Mimarlık Nedir Maaşları Ne Kadar?

İç mimarlık, sürekli gelişime ve yeniliğe açık olan meslek alanlarından birisidir. Çalışma alanı geniş olan bir meslek dalı olduğundan yüksek maaşlı meslekler arasında yer alıyor.

İç mimar olmak isteyenler iç mimarlık nedir ne iş yapar maaşı ne kadar gibi sorgulamaları da sıklıkla yapıyor. Her iç mimarın aldığı maaş aynı değildir. Zira mekanın büyüklüğü, yapılacak işlemler gibi durumlar maaşların değişkenliği üzerinde etkilidir.

İç mimar maaşları ortalama olarak 4.500 ila 6.000 TL arasında değişebilir. Ancak firmalar bünyesinde çalışan iç mimarların fiyatları daha da yüksek olabilmektedir.

İç Mimarlık Nedir İş İmkanları Nasıldır?

İç mekanların dizayn edilerek hem estetik hem de kullanışlı hale gelmesi konusunda tüm iş yükümlülüğü iç mimarlara aittir. İç mimarların iş imkanları son derece geniştir.

Müşterilerinin talep ve istekleri doğrultusunda hareket eden iç mimarlar, iç mekanları kullanışlı şekilde dizayn ederler. Tüm yaşam alanları iç mimarların çalışma alanı olabilir. Ev ve ofis gibi tüm mekanlar iç mimarlar tarafından düzenlenebilir.

İç mimarlık nedir özellikleri araştırıldığında da iç mimarlığın iş imkanlarının geniş olduğunu görmek mümkündür. İç mekanların ısınması, mobilya ve aksesuar seçimi, kullanım alanlarının düzenlenmesi gibi tüm işler iç mimarların yaptığı işlerdir.

İç mimarlar, mimarlık ofislerinde maaşlı olarak çalışabilecekleri gibi isterlerse kendi mimarlık ofislerini açarak da çalışma imkanına sahiptirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!