featured

İcra Takibine İtiraz Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde artan borçlu sayısına bağlı olarak, bu borçlu kişiler aleyhine başlatılan icra takiplerindeki artış sayısı da haberlere dahi konu olabiliyor. Bu anlamda, haklarında icra takibi başlatılanların hukuki haklarını iyi bilmeleri ise büyük önem arz ediyor. Bu yazımızda İcra takibine itiraz konusuna ayrıntılı olarak değineceğiz. İşte, borçlular tarafından çok araştırılan, İcra takibine itiraz nedir ve icra takibine itiraz nasıl yapılır? Konusuna dair detaylar…

İcra Takibi Nedir?

Borçludan alacağı olduğunu iddia eden kişinin, bu alacağını tahsil edemediği durumlarda, icra daireleri yardımıyla alacağını borçludan almak için başladığı işlemlere genel anlamda icra takibi denir. Bu kapsamda icra takipleri, ilamlı ya da ilamsız icra takipleri şeklinde gerçekleşebilir.

(İcra takibi ve takip türleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler 28 Temmuz 2020 tarihinde sitemizde yayınlanan “Cebri İcra Ne Anlama Gelir? İlamlı Takip ve İlamsız Takip Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirler)

İcra Takibine İtiraz Gerekliliği

Alacaklı tarafından icra dairesi aracılığıyla başlatılan ilamsız icra takibine, eğer borçlu süresinde itiraz etmezse, borçlu hakkındaki icra takibi kesinleşir. Kesinleşen icra takibi ile alacaklı, alacağını tahsil amacıyla borçlu hakkında gerekli olan haciz işlemlerinin başlamasını sağlayabilir. Bu kapsamda, icra takibine itiraz büyük önem taşır. Bu nedenle borçlu, borcu olmadığı, borcunu ödediği ya da borcunun vadesinin gelmediği gibi her türlü iddiasını, süresinde itiraz ederek ileri sürmelidir. İcra takibine itiraz ise, borca itiraz ya da imzaya itiraz şeklinde olabilir.

Borca İtiraz (İcra Takibine İtiraz) Nasıl Yapılır?

Hakkında başlatılan icra takibine itirazda bulunmak isteyen borçlu, kendisine ödeme emrinin tebliğ edilmesi tarihinden başlayarak 7 gün içerisinde takibe itiraz dilekçesi ile veya sözlü olarak icra dairesine itiraz başvurusunu yapabilir. İlamsız İcra takibine karşı yapılan itiraz ile icra takibi durur. Borçlu, hiçbir sebep ileri sürmeden dahi yalnızca ‘borca itiraz ediyorum’ gibi bir ifade ile icra takibine itiraz edebilir. Ancak itiraz dilekçesinde bir sebep belirtmesi (Borcu ödedim, borcun vadesi gelmedi, borç zamanaşımına uğradı gibi) borçlunun lehine olabilecektir.

İlamsız İcra takibine itiraz ile icra takibi durur ancak bu durumda alacaklının icra mahkemesinde itirazın iptali ya da itirazın kaldırılması davası açma hakkı doğacaktır. Borcun bir bölümüne itiraz ya da diğer ifade ile bir kısmına itiraz durumunda (Örneğin borcun bir kısmının ödendiği itirazı), yalnızca itiraz edilen kısım ile ilgili icra takibi durur. İtiraz edilmeyen kısım ile ilgili ise icra takibi kesinleşir.

İcra Takibinde İmzaya İtiraz Nasıl Yapılır?

Eğer borçlu hakkındaki icra takibi bir senede dayalı olarak başlatılmış ise, eğer borçlu senet üzerindeki imzanın kendisine ait olmadığını iddia ediyorsa, açık bir şekilde imzaya itiraz ettiğini beyan ederek imzaya itiraz hakkını kullanabilir. 

Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ise icra dairesinde imzaya itiraz hakkının ancak adi senetler yönünden mümkün olduğudur. Resmi bir senet üzerindeki imzaya itiraz, icra takibinde imzaya itiraz usulü ile yapılamaz ancak menfi tespit davası açılarak ileri sürülebilir.  

İcra Takibine İtiraz Süresi Ne Kadardır?

İcra takibine itiraz süresinde yapılması da çok büyük önem taşır. Bu anlamda icra takibine itiraz, ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde yapılmalıdır. Süre geçirilirse borçlu hakkındaki icra takibi kesinleşir. 

İcra takibine itiraz, borçlu hakkında icra takibini başlatan icra müdürlüğüne yapılır. Ancak borçlunun bulunduğu yerleşim yerinden başka bir icra dairesi borçlu hakkında takipte bulunmuş ise, borçlu bulunduğu yerdeki icra müdürlüğü aracılığıyla (Muhabere yoluyla) icrayı başlatan icra müdürlüğüne itirazını yapabilir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!