featured

İki Haklı İhtar Yolu ile Tahliye Nedir? Kiracının Tahliyesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? Ülkemizde oldukça sık karşılaşılan uyuşmazlık konularından birini de kira ilişkisi oluşturmaktadır. Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira ödenmemesi, taşınmazdan tahliye, kiralanan eve zarar verme gibi bir çok farklı nedene dayalı olarak hukuki ihtilaflar doğabilmektedir. Bu yazımızda kiracıdan kaynaklı tahliye sebepleri arasında yer alan iki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? Dava açma süresi ne kadardır? Hangi mahkemede görülür? gibi çok merak edilen soruları yanıtlayacağız…

İki Haklı İhtar Yolu İle Tahliye Nedir? Ev Sahibi ve Kiracının Ana Yükümlülükleri Nelerdir?

İki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? Kira sözleşmesinin kurulması ile birlikte ev sahibi ve kiracı açısından bazı yükümlülükler doğar. Bu anlamda tarafların ana yükümlülükleri ise, ev sahibi tarafından evin kiracının kullanımına sunulması, kiracı yönünden ise kira bedelinin zamanında ödenmesidir.

Bu ana yükümlülüklere uyulmaması durumunda diğer taraf açısından bazı hukuki yol ve haklar doğacaktır. Bu kapsamda eğer kiracı, kira bedelini ödeme yükümlülüğünü belirlenen zamanda yerine getirmezse, ev sahibi kiracıya bu nedenle ihtar çekme hakkına sahip olur.

Haklı İhtarın Taşıması Gereken Unsurlar Nelerdir?

İki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? Geçerli ve de usulüne uygun olan bir iki haklı ihtarda tebliğ şartları şunlardır;

İhtarın yazılı olması gerekir.Bu ihtarda ödenmeyen kiranın hangi aya ait olduğu, ödenmeyen kira bedeli ve kira bedelinin ödenmesinin gerektiği hususları yer almalıdır.Yine bu ihtarda, ödenmeyen kira bedelini ödeyebilmesi için somut olayın niteliklerine göre kiracıya uygun bir süre verilmelidir.

Yani İcra takibi iki haklı ihtar yerine geçer mi konusunun bir hükmü yoktur. İhtarname nedir, ihtarnamede bulunması gereken zorunlu unsurlar nelerdir bilgi almak isterseniz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İki Haklı İhtar Yolu ileTahliye Nedir?

İki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? İki haklı ihtar ile kiracının tahliyesi konusu 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 352 maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Madde metninde aynen;

“Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir” hükmüne yer verilmiştir.

YouTube video

Bu kanuni düzenleme uyarınca, eğer kiracı kirayı iki defa zamanında ödememiş ve ev sahibi yani kiraya verende bu nedenle kiracıya bir kira yılı içinde iki kez haklı ihtar çekmiş ise, ev sahibi iki haklı ihtara dayalı olarak kiracısını tahliye ettirme hakkına sahip olacaktır. İşte bu yönteme ‘iki haklı ihtar yolu ile kiracının tahliyesi’ denilir.

İki Haklı İhtar ile Tahliyenin Koşulları Nelerdir?

İki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? Bu yolla kiracının tahliye edilebilmesi için gereken koşullar ise şu şekilde sıralanabilir;

Kiracı tarafından, bir kira yılı içerisinde iki defa kiranın zamanında ödenmemiş olması gerekir. Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise aynı kira yılı içinde ya da bir kira yılını aşan süre içerisinde iki defa ödenmeme durumunun gerçekleşmesi gerekir.Ev sahibi yani kiraya veren tarafından kiracıya, kira ödememesi nedeni ile iki haklı ihtarda bulunması gerekir.Ev sahibi tarafından iki haklı ihtarı yaptığı kira yılının bitiminden itibaren bir ay içerisinde tahliye davasının açılmış olması gerekir. İki haklı iktar 30 gün sınırını geçmişse, bu durumda kiraya veren, bu nedene dayalı olarak dava açma hakkını kaybeder.

Kira gecikmesi için ihtarname örneği şablonlar için buraya göz atabilirsiniz. 

İki Haklı İhtar Yolu ile Tahliye Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

İki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? İki haklı ihtar yolu tahliye davasına hangi mahkeme bakar? ev sahibi yani kiraya veren tarafından kiracısına karşı, kiraya verilen mülkün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine tahliye davası olarak açılması gerekir.

İki haklı ihtar yolu ile tahliye nedir? Yani bir başka ifade ile bu davayı görme yetkisi ve görevi kiralanan taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine aittir. İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası ne kadar sürer? Bu süre ne yazık ki koşullara ve tarafların durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!