featured

İkinci El Otomobil Piyasası Düşer mi? Yeni Yönetmeliğin Piyasaya Etkisi Oldu mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci el otomobil piyasası düşer mi sorusu pandemi sürecinde araba almak isteyenler vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri oldu. Hızlı bir yükseliş gösteren piyasa için yetkililer düzenleme yapmak adına yeni bir yönetmelik çıkardı. Fakat yönetmeliğin henüz artışlara net bir etkisi görülmedi.

Dünyadaki tüm normalleri sekteye uğratan koronavirüs salgını birçok fabrikanın kapanmasına neden oldu. Birçok sektörde yeni ürün çıkartılamadı. Bunların başında otomotiv sektörü bulunuyor. Pandemi sürecinde sıfır araç üretimi yapılamadı. Sıfır otomobillerin üretilememesi sonucu ikinci ele otomobile olan talep arttı ve bu da fiyatlara yansıdı. Bazı modeller sıfır araç fiyatının üzerinde satıldı. 1 hafta içerisinde araçlar yüzde 3-5 oranında artış gösterdi.

Parası olan kişiler istedikleri arabaları birkaç ay önce alabilecekken şu an alamaz duruma geldiler. Bu gidişatı durdurmak isteyen yetkililer yeni bir yönetmelik üzerinde çalışarak uygulamaya aldı. Fiyatların düşeceği beklentisi oluştu fakat yönetmeliğin şuan için pek bir etkisi gözlemlenmedi. Peki, ikinci el otomobil piyasası düşer mi?

İkinci El Otomobil Fiyatları Artmaya Devam Ediyor

İkinci el otomobil piyasalarına halen büyük bir talep var. Yönetmelik sonrası fiyatlar düşmese de fiyat artışları yavaşlamaya başladı. Yönetmelik öncesi yüzde 3-5 oranında artış olurken şuan için yüzde 0,70 ile 1,8 oranında yükselişler devam ediyor.

İkinci el otomobil piyasası düşer mi diye bekleyen kişilere uzmanlardan kötü haber var. Otomotiv sektörünün uzmanları yılsonuna kadar yükselişlerin devam edeceği görüşündeler. Koronavirüs etkisinin halen devam ettiği, üretimleri olmadığı ve teknik sorunlarla uğraşıldığı söyleniyor. Bu nedenle de sıfır arabaların piyasaya çıkması gecikebilir. Yılsonuna kadar otomotiv sektöründeki artışta bu nedenlerden dolayı artışa devam edebilir.

Kayıt dışı satışların da yüksek olduğu piyasada fiyat artışının önüne kesmek kolay olmuyor. Kayıt dışılığı durdurmak isteyen yetkililer yeni bir yönetmelik çıkarttı. Yeni yönetmelik; yetki belgesi olmayan kişilere 1 yıl içinde 3 araç satma sınırlandırılması getirildi. Ayrıca araç kiralama şirketleri de kiralama işleri için aldıkları araçları 1 yıl kullanamadan satamayacak. Fakat piyasadaki talebin çok fazla olması nedeniyle yeni yönetmelik de fiyatların yükselişini engelleyemedi.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın konuyla ilgili olarak;

“ Bu veriden şunu söylemek mümkün olabilir: yeni yönetmelik piyasaya bir beklenti getirmiş durumda ve bu çerçevede, fiyatların yüksek oranda sürekliği arttığı bir ikinci el piyasasında artışlar devam etmesine rağmen artış oranları bu sefer geçmiş aylardaki gibi yüksek olmamış, düşmüş. Ancak yine de ikinci elde trend hala yukarı yönlü. Bununla birlikte, yeni yönetmeliği hem bireysel tüketiciler hem de satıcılar iyice kafalarında oturtmaya çalışıyor. Henüz yönetmelik esaslarına tam olarak geçilmiş değil” ifadelerini kullandı.

İkinci el otomobil piyasası düşer mi sorusuna ise Yalçın;

“ Yeni yönetmeliğin Eylül ayından itibaren ikinci el araç fiyatlarında düşüşe sebep olmayacağını, fiyat artış trendinin yılsonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz” cevabını verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!