featured

İngiltere Covid-19 Aşı Testlerini Durdurduğunu Açıkladı! Bazı Hastalarda Ciddi Yan Etkiler Gördük

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere’de Oxford Üniversitesi ile ortak Covid-19 aşı çalışması yürüten Astrazeneca ilaç firması, 3 fazda çalışmaları durdurduklarını açıkladı. Aşıda deneme aşamalarına geçen firma, bazı hastalarda ciddi yan etkiler gördükleri için bu kararı aldıklarını söyledi.

Tüm dünyanın yaşayışını etkileyen Coronavirüs salgını halen etkisini yitirmiş değil. Tüm ülkeler salgınla büyük bir mücadele veriyor. Bir yandan da virüsün etkisini azaltmak için farklı ülkelerde aşı çalışması yapılıyor. Büyük bir heyecanla ve güvenle beklenen aşı çalışmalarından birisi Oxford üniversitesi ve Astrazeneca ilaç firmasının geliştirdiği aşı idi.  

Hatta aşıya o kadar güveniliyordu ki başta ABD olmak üzere birkaç ülke aşı iççin ön protokol imzaladı. Şirket ise gelecek yoğun talebi karşılayabilmek için üretim kapasitesini yüksek tutarak aşı üretimine başladı. Fakat tüm bu planlar gelen bir haber ile yıkıldı.

Aşı Denemelerinde Yan Etki Görüldü

Aşı çalışmalarında büyük bir aşama kaydeden üniversite ve şirket üçüncü faza geçmişti ve denekler üzerinde denemeler yapılıyordu. Fakat bir denek üzerinde ciddi anlamda yan etkiler görüldü. Bunu üzerine şirket yetkilileri tüm çalışmalara ara verme kararı aldı ve üretimi durdurdu. Ve küresel çapta yapılan denemeler de iptal edildi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, bağımsız bir komite tarafından Covid-19 aşı çalışmalarının denetlenmesi için bu kararı aldıkları ifade edildi. Aşının güvenlik denetlemelerinin yapılmasını istediklerini söylediler. Bu nedenle de testlere ara verdiklerini, bu sürecin hızlı bir şekilde çözülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ilettiler. Takvimin gerisinde kalmamak için çalışacaklarını ifade ettiler.

Deneğin Durumu Ciddiyetini Koruyor

Kovid-19 aşı çalışmaları sırasında üzerinde aşı denenen denek büyük bir reaksiyon gösterdi ve ilacın yan etkisi gözlemlendi. Yan etkilere dair şirket tarafından bir açıklama yapılmadı. Hastanın durumunun ciddiyetini koruduğu fakat iyileşmesi beklenildiği ifade edildi.

Aşının çalışmalarına ara verilmesi, aşının yıl sonuna yetişme olasılığını da düşürdü. Fakat şirket yetkilileri bu süreci kısaltmak için tüm imkanları seferber edecek.

Aşının Yıl Sonunda Çıkması Bekleniyor

Amerika’nın salgınla mücadelede ki en önemli isimlerinden olan Dr. Anthony Fauci, aşı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Trump’ın seçimlere aşının yetişeceği sözüne katılmadığını ifade etti. Kasım ayına aşının yetişemeyeceğini fakat yıl sonundan umutlu olduğunu söyleyen Fauci çok sayıda aşı çalışması olmasını umut verici olarak nitelendirdi.

Covid-19 aşı çalışmaları hakkında konuşan Fauci Avustralya’yı örnek göstererek;

“ En düşük grip oranlarından birine sahipler. İnsanları grip aşısı olmaları konusunda cesaretlendirmeliyiz. Eğer başarırsak bu çok yararımıza olur” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!