featured

İnternetin Tarihi (1)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternetin tarihi, günümüzde sıkça tartışma konusu olmaktadır. İnternet nerede başladı? Nasıl gelişti? Kimler önderlik etti? İşte, detayları!
İnternetin, insanoğlunun yaşantısına girmesinden bu yana ve söz konusu kavramın bir akıllı telefon boyutuna küçültülmesi, kolay ulaşılabilir hale gelmesi ile devrim niteliğini alan bu kavramın hız ile değer kazanarak çok büyük ölçekli işlerin temelini oluşturduğu aşikârdır. İnternet ile ilgili iki açılım yapılmaktadır ilki interconnected network kelimelerinin kısaltmalarından diğeri ise international network kelimelerinin kısaltmalarından meydana geldiğidir.
İnternetin tarihi nasıl başladı?

İnternet Ne Zaman Bulundu?

İnternet ne zaman bulundu diye bir araştırma yaptığımızda ilk olarak 1962 ‘Galaktik ağ’ kavramı ile Massachusetts Institute of Technology üniversitesinde J.C.R. Licklider’in kullanması ile karşılaşılır. Bu kavram verilere veya programlara küresel ulaşım olanağının sağlanması olarak ifade edilmektedir.
İnternetin tarihi: İnternet ne zaman bulundu, hayatımıza nasıl girdi?

İnternetin Tarihi (kısa)

İnternetin tarihi şu şekildedir; 1965 yılında ise L. Roberts ve T. Merrill bilgisayarların birbirleri ile konuşmasını sağladılar. 1969 yılına gelindiğinde dünyanın ilk paket dağıtım ağı olan ‘ARPANET’ ile ilk başta dört merkez ile ana bilgisayarlar arasında bağlantı sağlamak suretiyle bir ağ oluşturuldu daha sonralarında pek çok merkezde ağa katıldı.
İnternet tarihi
İnternetin tarihine bakıldığında, 1972 yılında ARPANET üzerinden elektronik posta kullanılmaya başlandığı görülür. 1985 yılında ise artık birçok farklı kesim interneti kullanmaya başladı. 1990 yılında ARPANET kullanımdan kaldırıldı. 1992 de www (World wide web) ile internet üzerindeki kaynaklara ulaşım kolaylaştırıldı ve 1994 yılında yayınlanan bir bildiri ile artık internet yedi kıta da kullanılmaya başlandı. 24 Ekim 1995’de FNC internetin tanımını yaptı.
İnternet ne zaman bulundu?

İnternet Türkiye’ye Ne Zaman Geldi?

Peki bulunmasından sonra internet Türkiye’ye ne zaman geldi diye akıllara bir soru gelmektedir. Bu çok da kısa bir sürede olmamıştır özellikle halka açık uygulaması çok sonraları yapılmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde 1993 yılının Nisan ayında ilk internet bağlantısı gerçekleştirilmiştir. Uzun müddet Türkiye’deki tek internet çıkışı olmuştur. İlk başlarda akademik alanlarda kullanılmıştır. Daha sonra 1994 yılında Ege üniversitesi bağlantıyı gerçekleştirmiştir.
İnternet Tarihi Hakkında
1996 yılına gelindiğinde Türkiye’nin internet omurgası olan Turnet kullanılmaya başlanmış ve 1997 yılında üniversitelerdeki bağlantıyı hızlandıran ULAKNET çalışmaya başlamıştır. 1999’da artık ağ altyapısında bir değişim olmuş ve Turnet yerine TTNet gelmiştir. İlk bağlantı yapıldığı senelerde hızı 64kbit/san iken günümüzde bir içerik dağıtım ağı olan Akamai’nin raporuna göre ortalama hızı 7.2 mega bit ile ve dünyada 64.sırada yer alıyor.
Bakınız: Türkiye’de 2019’da İnternetten Alışveriş Hangi Şartlarda Nasıl Yapılıyor?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!